Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Podnikání: Plán dynastie truhlářů? Prodávat nábytek i tisíc kilometrů od Valašska

Už v páté generaci si v rodině Jelínků ve Valašském Meziříčí předávají z otce na syna truhlářské řemeslo. Rodinný podnik má tradici delší než 125 let a teď chce víc rozšířit prodej nábytku z pravého dřeva do dalších evropských zemí. V nové strategii vsadil na kvalitní design.

Zdroj: Archiv firmy Jelínek

Když chce firma JELÍNEK – výroba nábytku symbolicky ztvárnit svou historii, volí přirovnání k letokruhům rozříznutého kmene stromu. Ten symbol dobře sedí. Ve firmě z Valašska se už od jejího založení v roce 1897 všechno točilo kolem dřeva. A podnik každý rok trochu povyroste.

Dnes v něm začíná pracovat už pátá generace podnikatelské dynastie. Výrobce matrací, postelí, židlí a dalšího nábytku z kvalitního masivu si i v éře nejrůznějších syntetických materiálů drží své zákazníky, kteří pořád věří klasickému přírodnímu dřevu a poctivému řemeslu. Podnik mívá roční obrat mezi 80 až 110 miliony korun a práci dává 75 zaměstnancům. Vedle postelí vyrobených na míru podle přání zákazníka nabízí také matrace – od roku 1992 jich firma dodala přes 200 tisíc.

Vedle tuzemských zákazníků firma prodává také k sousedům – na Slovensko a do Rakouska to mají z Valašského Meziříčí coby kamenem dohodil, odbyt ale roste i v Německu a Maďarsku a jednotlivé objednávky přicházejí i z tak vzdálených trhů, jako jsou Vietnam nebo Kanada. Kusové prodeje firma registruje už také ve Španělsku.

Ložnice Ami od firmy Jelínek
Ložnice Ami od firmy Jelínek

Právě zvýšení odbytu na starém kontinentu jmenuje jako vizi firmy pro nejbližší období Tomáš Jelínek, který je představitelem čtvrté generace a podnik v současnosti vede společně se svým bratrem. „Chceme rozšířit prodej našeho nábytku na evropském trhu v okruhu tisíc kilometrů od Valašského Meziříčí,“ říká podnikatel.

K souhře jednotlivých rodinných členů uvnitř podniku podotýká, že každý má jasně vymezenu svou kompetenci, takže spolupráce dobře funguje. „Já mám na starosti ekonomiku, bratr Daniel výrobu a synovec David obchod a marketing. Větší investice a záměry konzultujeme společně. Ke sporům nedochází.“

Nejtěžší je sehnat řemeslníka

V poslední době musel výrobce nábytku stejně jako jiné tuzemské podniky řešit několik výzev najednou. Na jedné straně zdražení vstupů – energií i materiálů – na straně druhé menší tržby. „Nejvíce jsme pocítili pokles poptávky od našich zákazníků. Přece jen je nábytek zbytná záležitost oproti potravinám a teplu,“ chápe Tomáš Jelínek. Navíc přetrvává nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, bez nichž se právě výroba nábytku a matrací na míru neobejde. „Nedostatek je zejména patrný u vyučených řemeslníků, například vůbec nemůžeme sehnat čalouníka.“

Celý článek si přečtěte zdarma na portálu ExportMag.cz.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Firma Úterý 06. Únor 2024 21:24
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu