Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

MENDELU v Brně otevírá výzkumné centrum pro studium dřeva

První výzkumné pracoviště v České republice v tomto oboru otevírá v těchto dnech Mendelova univerzita v Útěchově v prostorách vědecko-technického parku. Projekt s názvem Mendelu Research Infrastructure za více než 51 milionů korun se chce stát základnou pro výzkum v oboru lesnictví a dřevařství pro celou střední Evropu.

Nové výzkumné centrum staví nejen na zázemí, ale také na mezinárodním týmu expertů. Ti budou ve zdejších laboratořích vyvíjet inovativní výrobky, například na ochranu dřeva.
Zdroj: Mendelova univezita v Brně

Přes deset nových laboratoří, komora pro umělé stárnutí dřeva, speciální mikrovlnná linka a další špičkové zařízení bude součástí nového Výzkumného centra Josefa Ressela v Brně – Útěchově. Dveře do laboratoří útěchovského centra za více než 51 milionů korun otevírá Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v těchto dnech po více než roce a půl stavebních prací. Podobná instituce doposud v České republice chyběla.

„Nové výzkumné centrum podpoří špičkový mezinárodní tým expertů, který na univerzitě budujeme. Věříme, že s infrastrukturou, kterou máme nyní k dispozici, se Brno stane přední základnou pro výzkum a vývoj a vzdělávání dřevařských odborníků pro celou střední Evropu," říká Petr Horáček, profesor z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Výchozí reklama

Vědci i studenti se v něm budou zabývat zkouškami materiálů vyrobených ze dřeva, vyvíjet nové materiály a výrobky nebo zlepšovat procesy jeho zpracování.

Všechny činnosti mají jedno společné: efektivní využívání domácího dřeva. Lesnická a dřevařská fakulta bude na projektech spolupracovat i se soukromými firmami, chce pomáhat tyto znalosti přenášet také do komerční sféry.

České dřevo se zpracovává v zahraničí

„Vývoj nových výrobků a technologických postupů je cestou, jak zvýšit konkurenceschopnost českých produktů na světových trzích. České dřevo se totiž rozhodně nevyužívá v míře, v jaké by mohlo," dodává Petr Horáček.

Česká republika patří mezi přední evropské producenty surového dříví, ve využití dřeva se však pohybuje na jednom z posledních míst. Dřevo je tak často bez přidané hodnoty vyváženo jako surovina a do České republiky už se vrací zpracované jako výrobek.

„Je to začarovaný kruh. Spotřeba dřeva je nízká, i proto, že dřevo u nás ztratilo reputaci spolehlivého materiálu a často se nahrazuje sklem, betonem či dalšími materiály z neobnovitelných zdrojů. Zároveň klesá počet společností, které by uměly dřevo kvalitně zpracovávat – ničí je levnější zahraniční konkurence. Chybí legislativní podpora i osvěta, lidé si často myslí, že je dřevem potřeba jen šetřit. My jej ale chceme ukázat jako obnovitelnou, ekologicky příznivou a mnohostranně využitelnou surovinu," vysvětluje profesor Horáček.

K vývoji produktů, které by byly atraktivní i pro český trh a zákazníky, je potřeba trvalý vývoj a inovace. A právě k tomu má nové Výzkumné centrum Josefa Ressela sloužit. Věda a výzkum se zde budou propojovat přímo s výukou – od praktických demonstrací až po zapojení studentů do vědecké činnosti. Z nového centra bude mít užitek na 1 800 studentů univerzity.

Výstavba, rekonstrukce a vybavení centra stála více než 51 milionů korun. Univerzita na projekt Mendelu Research Infrastructure získala dotaci 43,5 milionu korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, 7,7 milionu korun šlo ze státního rozpočtu. V laboratořích výzkumného centra bude pracovat několik desítek zaměstnanců a studentů fakulty, kteří budou usilovat o to, aby přispěli k využití dřevní suroviny srovnatelnému s vyspělými zeměmi EU.

Zdroj: TZ MENDELU v Brně

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu