Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Dobrá práce: Zlaté české paličky. Udržet bubeníkům rytmus pomáhá malá manufaktura

Než se dostane do rukou bubeníka, třicetkrát ji musí někdo vzít do ruky. A pak zvážit, změřit, usušit, ohoblovat, vybrousit, nalakovat, označit a zabalit. Život paličky ale není jepičí. Naopak, její odolnost musí být stoprocentní – a to umí zaručit jen ruční výroba. Automatický stroj to nesvede a na světě je jen málo firem, které to dovedou. Patří mezi ně i malá manufaktura na jihu Čech. Jak vypadá ruční výroba bubenických paliček v českých podmínkách, odhaluje obrazová galerie.

Zlaté české paličky.
Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Celý proces vzniku jedné paličky začíná u výběru dřevin. Ty nejpoužívanější dřeviny, které se osvědčily věkem, jsou habr a hikor (ořechovec).

Mimo typu dřeva je důležitá i jeho hustota a hmotnost. Finální produkt má i své typové označení a magii výběru rozumí jen bubeníci samotní. Každému totiž vyhovuje palička jiná.

Může mít různou váhu, délku, šířku, vyvážení nebo velikost hlavičky. Některým bubeníkům stačí standardní základní palička. Nejčastěji používaná palička na světě má označení 5A a má průměr 14 milimetrů. Jiní muzikanti s výrobcem velmi diskutují a parametry přesně specifikují.

Výroba bubenických paliček - rozměry ...

Historie firmy sahá už do období před sametovou revolucí, když tehdejší bubeník skupiny Abraxas a truhlář v jedné osobě Ivan Pelíšek zjistil, že se v tehdejším Československu nedaly sehnat kvalitní paličky.

Začal si tedy paličky sám vyrábět. Láska k hudbě a k dřevu mu tak v 90. letech minulého století otevřela cestu do byznysu, který byl tehdy v plenkách. V českém prostředí prakticky neexistovala konkurence. A tak se stalo, že start firmy byl raketový ...

Paličky pro bubeníky

Celý článek o dobré české práci a o tom jak se vyrábějí bubenické paličky můžete najít na serveru: ct24.ceskatelevize.cz.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (2 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu