Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Praktická funkce a krása patří k sobě

Firma GRENA, a. s., je od svého založení v roce 1941 významným dodavatelem materiálů pro truhlářskou výrobu. Za posledních 25 let prošla bouřlivou modernizací, která umožnila nabídnout nábytkářskému a dřevozpracujícímu průmyslu například nové deskové materiály se špičkovou povrchovou úpravou, vzhledově atraktivní kuchyňská dvířka pro kuchyně a dřevoplast pro plotové dílce a stavbu teras. Zájem odborné i laické veřejnosti svědčí o tom, že se GRENA, a. s., svými aktivitami trefila přesně do potřeb i vkusu náročného zákazníka.

KUCHYŇSKÁ DVÍŘKA

Design kuchyňských dvířek a svislých ploch výrazně ovlivňuje celkový dojem z provedení kuchyně. GRENA, a. s., neustále vyvíjí nové vzhledové varianty, které rozšiřují již tak bohatý výběr tvarů dvířek, barevného podání i kvality povrchu.
Nově předváděná KOLEKCE 11/13 nabízí 11 nových designových provedení. V provedení drásaného vzhledu saw si zákazníci mohou vybírat z dezénů bříza saw a ořech saw, v lesku je novinkou lesklé meranti. Nejpočetněji zastoupenými novinkami se chlubí kategorie dvířek s vysokým leskem, kde je celkem 8 nových dezénů – déšť bílý, déšť černý, ledovec, maroon, moka, mat bílý, mat černý a fialová.
KOLEKCE 09/11 představuje dvířka s nalisovanými akrylátovými fóliemi s vysokým leskem v šesti barevných variantách – Arctic, Super Arctic, Vanilka, Rubín, Čokoláda, Carbon. Pro tuto kolekci jsou k dispozici 3 druhy ohranění – UNI hrana v barvě lesku, provedení 2 v 1 a hrana v barvě kartáčovaného hliníku.
Celkově je tedy do spektra kuchyňských dvířek zařazeno neuvěřitelných 69 dezénů v nejrůznějších povrchových úpravách a 23 tvarových variant dvířek. K nim samozřejmě existuje celá škála skleněných výplní a vitráží, takže truhláři a výrobci kuchyní mají k výběru téměř nevyčerpatelné množství kombinací pro uspokojení běžných i nejnáročnějších zákazníků.

Výchozí reklama

DESKOVÉ MATERIÁLY

GRENA, a. s., je výrobcem deskových materiálů. Pod značkou GRENAGLOSS produkuje MDF desky jednostranně nebo oboustranně zalisované speciální akrylátovou fólií s vysokým leskem o tloušťce 1 mm anebo 2 mm, případně speciální PVC fólií s vysokým leskem nebo speciální PET fólií s hlubokým matem.
FFB foliované desky jsou dřevotřískové desky povrchově upravené impregnovanou fólií. Desky lze jednostranně nebo oboustranně povrchově upravovat nanesením fólie či jiného vhodného materiálu. Používají se v nábytkářském průmyslu a v interiérovém designu také k obkladům stěn a stropů a jako výchozí materiál pro výrobu dveří a zárubní. Pro tento účel slouží jednostranně foliované přířezy v mnoha vzhledových variantách.

MATERIÁL WPC PRO EXTERIÉROVÉ POUŽITÍ

Další zajímavostí ve výrobním programu GRENA, a. s., jsou materiály pro realizaci venkovních teras a plotů, obchodně prodávané pod názvy GRENADECK a GRENAFENCE. Dřevoplastová surovina WPC vzniká spojením dřevěných pilin (50 %) se zdravotně nezávadným, termoplastickým polypropylenem (40 %) a aditivy (10 %) za vysoké teploty a tlaku. Takto vyrobený a vytvarovaný ekologický a recyklovatelný dřevoplast je vhodný do exteriéru i do vysoce zatěžovaných prostor – na terasy, balkóny, prostory kolem bazénů, do zimních zahrad, na zahradní chodníky a venkovní plochy, altány a pergoly, rošty do koupelny a sauny, na podlahy apod.
Podlahový profil GRENADECK se vyrábí v pěti barevných odstínech – v hnědé, pískové, šedé, červenohnědé a oranžové. Materiál je probarven přímo ve hmotě, takže při poškození plochy či poškrábání nedochází k barevnému zviditelnění závady – vždy je vidět stále stejný barevný odstín. GRENADECK podléhá částečné změně odstínu, která se projevuje přírodním zešednutím. Jedná se o tzv. dřevěnou patinu, neboť díky obsahu pilin barva časem vybledne. Vyblednutí trvá několik týdnů až měsíců a později se již časem nemění. Tento efekt je ale všeobecně známý u všech dřevěných výrobků.
Povrch nových prken je na omak hladký, působením přírodních vlivů však může dojít ke zdrsnění plochy. Prkna pro venkovní terasy jsou opatřena drážkami, které brání možnému uklouznutí na vlhkém povrchu. S oblibou se proto tento dřevoplast využívá na budování teras kolem bazénů. Pokud není plocha terasy chráněna před osluněním, doporučuje se volit světlejší odstíny, protože tmavé barvy se více zahřívají a vyšší povrchová teplota plochy může v létě chůzi bosýma nohama znepříjemnit. Poškození terasy se příliš bát nemusíme – chlorovaná voda v koncentraci běžné pro bazény nemá na Grenadeck žádný vliv, stejně tak v zimě se chová materiál podobně jako masivní dřevo. Nevadí mu ani extrémní působení, jako jsou cyklické a prudké změny silných mrazů a oblev včetně dlouhodobého působení vlhkosti – buď stojící vody, nebo tajícího sněhu.
Protože objem hmoty obsahuje 50 % dřeva, nepřekvapí působení vody na konstrukční díly. Terasa proto ve vlhku bobtná a v suchu sesychá. Kvůli tomu musí být dostatečně zohledněna předepsaná dilatační spára. Rozměrové změny způsobené vlhkostí jsou ale nižší než u dřeva. Na ploše prkna také časem vzniká atraktivní dřevěná patina. Povětrnostní vlivy tedy podporují a podtrhují přírodní charakter dřeva a jeho změny. Dřevoplast WPC má však obrovskou výhodu – na rozdíl od dřeva je riziko napadení dřevokaznými houbami, plísněmi a hmyzem výrazně nižší.
Přednosti dřevoplastové hmoty jsou nepřehlédnutelné. Materiál se snadno opracovává dřevoobráběcími stroji a nástroji bez tvorby hrubých třísek a trhlin, neštěpí se a nekroutí se. Na dotyk i na pohled se jedná o příjemný a přírodní povrch, který nevykazuje žádné růstové defekty, jako jsou suky nebo otvory po hmyzu. Může se chlubit mimořádně dlouhou životností. Snadno se s ním manipuluje, je až o polovinu lehčí než exotické dřevo, které se běžně z důvodu životnosti pro terasy používá. Snadno se rozebíratelně montuje pomocí neviditelné upevňovací techniky, takže nejsou vidět vruty. Povrch není třeba upravovat nátěrem ani speciálním olejem, představuje tedy nulové náklady na konzervaci.
Čištění terasy se provádí vodou, při silném znečištění lze použít vysokotlaký čistič (maximálně 80 bar ze vzdálenosti minimálně 20 cm od prken). Skvrny způsobené například grilovaným masem by se měly ihned omýt vlažnou vodou a neutrálním mýdlem, nedoporučuje se použití agresivních čisticích prostředků s obsahem rozpouštědel.
Popisovaný dřevoplast je šetrný k životnímu prostředí. Propylen ani aditiva neobsahují škodlivé látky, a přírodě proto neškodí. Rovněž ani ve výrobě nedochází k zatěžování okolí, nevznikají žádné škodlivé kouře či emise. Na výrobu se používá zbytkový materiál – dřevní hmota z kultivovaných jehličnatých zásob a plast bez obsahu PVC. Při likvidaci může být hmota znovu v plné míře recyklována.
Ze stejného dřevoplastového materiálu WPC společnost GRENA vyrábí bezúdržbové plotové dílce GRENAFENCE. Jsou nabízeny v pěti barevných odstínech a ve třech tvarových variantách – do oblouku, zkosené a rovné. Používají se k realizaci oplocení, vrat, zábradlí, zástěn k bazénům, paravánů, pergol, květináčů a zahradního nábytku. Vzhledová shodnost s materiálem terasy sjednocuje pojetí zahrady do kompaktního celku. Dřevoplast nevyžaduje pravidelné ošetřování olejovým nátěrem, barvou či lakem, které známe u klasického dřeva.
Výrobce nabízí ucelený plotový konstrukční systém včetně sloupků, nosných a spojovacích nosníků, krytů sloupků, zakončovacích dílců, patek sloupů a dalších montážních prvků, takže sestavení na základě grafického návrhu a montážního návodu zvládne i šikovnější kutil. Kdo si přece jen na realizaci netroufá, tomu GRENA zajistí i vhodnou montážní firmu, působící v zákazníkově regionu.

Článek vznikl ve spolupráci s firmou:

GRENA, a.s.
Čs. armády 540
391 81 Veselí nad Lužnicí

Tel.: 381 549 111
Fax: 381 581 071
mail: grena@grena.cz
www.grena.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu