Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Knihy

Tesařské konstrukce: kniha Lubomíra Jelínka a Petra Červeného / Knihy

Publikace je určena projektantům, kteří navrhují tesařské konstrukce, studentům a technikům ve výrobě nosných dřevěných konstrukcí, stavebním firmám, pedagogům a posluchačům vysokých škol a další odborné veřejnosti.

Tesařské konstrukce 3.vydání

Již potřetí od roku 2003 vydává Informační centrum České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě publikaci Tesařské konstrukce, která si získala velkou oblibu mezi odbornou veřejností svým srozumitelným výkladem platných nových technických norem, obrázky a tabulkami. Neméně důležité je i to, že publikace je zařazena do programu pro výuku na středních odborných i vyšších školách.

Kmenový autor publikace, emeritní profesor VOŠ a SPŠ Volyně Ing. Lubomír Jelínek, pozval ke spolupráci svého žáka, Ing. Petra Červeného.

Výchozí reklama

Kniha byla včera slavnostně uvedena na 17. ročníku mezinárodní konference Dřevostavby ve Volyni. „Chtěl bych nejprve poděkovat nakladatelství ČKAIT za to, že knihu vydalo. Rukopis jsme odevzdali do Prahy loni koncem listopadu a už dnes ji tady vítáme. Poděkování za mnohá vylepšení našeho rukopisu patří panu redaktorovi Ing. Michalu Pánkovi,“ řekl Ing. Lubomír Jelínek. „Kniha má dvě starší sestry: jednu desetiletou a druhou čtyřletou. Jak vidíte, postupně nabývá na objemu. Je to až k nevíře, kolik nových věcí se ve dřevěném stavění stále objevuje. Text jsem se snažil napsat co nejsrozumitelnější tak, jak jsem se o to snažil i při své výuce na volyňské průmyslovce. Popsat někdy složitou teorii podle nových technických norem není někdy vůbec jednoduché. Toto nové vydání je cenné i proto, že v dohledu není žádná další změna norem a nemělo by tedy dojít k rychlému zastarání textu ani tabulkových hodnot.“

Text třetího vydání publikace Tesařské konstrukce je zpracován podle ČSN EN 1995-1-1 (Eurokódu 5) a změny A1 k této ČSN EN z května 2009. Zahrnuje i normy a předpisy na navazující kmenovou normu. Narozdíl od předcházejících dvou vydání, která vycházela „jen“ z navrhovaných evropských norem. V částech textu, kde české normy danou problematiku neřeší, vychází publikace z německých norem DIN. Všechny vzorce z norem jsou tu převedeny na jednoduchý tvar umožňující výpočet.

Do textu jsou zařazeny některé nové spojovací prvky pro dřevěné konstrukce, které se dostávají na český trh: vlepované ocelové tyče a zejména nová generace tzv. stavebních vrutů, které hodně ovlivní provedení detailů konstrukcí ze dřeva. Zařazené jsou také některé nové deskové materiály na bázi dřeva a způsob zateplení střechy nad rovinou krokví.

Závěrečná část publikace je věnovaná prezentaci firem a informacím o stavebních materiálech, výrobcích a doplňcích pro dřevěné konstrukce, o projektových, inženýrských a stavebních firmách specializovaných na oblast dřevěných konstrukcí.

Zdroj: stavitel.ihned.cz
Autor: Soňa Rafajová, ČKAIT

Kniha je k dostání např. v internetovém obchodě:

Podrobné informace o knize:
Kód: 9788087438343
Autor: Lubomír Jelínek, Petr Červený
Nakladatel: IC ČKAIT, s.r.o.
ISBN: 978-80-87438-34-3
Rok vydání: 2012
Počet stran: 308
Jazyk: CZ

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu