Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

OKENTĚS, spol. s r.o.: Purenit jako revoluční materiál pro montáž a osazení oken a dveří

Dalším exponátem, který na stánku společnosti OKENTĚS na veletrhu WOOD-TEC 2013 v Brně budil velký zájem, byl nový konstrukční materiál Purenit, řešící častý problém správné montáže oken a dveří do zateplovaného obvodového pláště budovy.

Stavební profily z Purenitu
Zdroj: OKENTĚS

Okna a dveře patří k nejnáročnějším místům při zateplování obvodového pláště domu. Dalším kritickým místem z hlediska tepelných mostů je styk okna nebo balkónových dveří s parapetem či podlahou. Zde je třeba okenní či dveřní rám podložit kvalitním tepelně izolačním materiálem s vysokou pevností v tlaku. Společnost OKENTĚS zavedla do své nabídky revoluční materiál Purenit, který z hlediska fyzikálních parametrů splňuje vysoké technické nároky. Purenit je produkt zhotovený na bázi tvrdého polyuretanu, který neobsahuje žádnou dřevěnou příměs. Purenit, chráněný patentem a ochrannou známkou, je výrobkem firmy Puren. Tuhá konzistence a lehkost zaručují opracovatelnost jako dřevo, přitom se Purenit snadno řeže a lepí, dobře se do něj kotví šrouby i další kotevní prvky. Dodává se ve formě snadno opracovatelných desek v rozměru 2440 mm x 1220 mm v tloušťkách 10 až 60 mm a v objemových hmotnostech 550 nebo 650 kg/m3. Díky vysoké pevnosti v tlaku (5,5 – 7,5 MPa) zvládne velké mechanické zatížení. Je odolný vůči vlhkosti, nevykazuje známky tloušťkového bobtnání a ve srovnání se dřevem mnohem lépe izoluje (λD = 0,08 W/m.K).

Výchozí reklama

Investoři i technici stavebních firem hledají nejlepší okna a dveře s co nejlepšími tepelně izolačními vlastnostmi, ale často podceňují správné zabudování výplní stavebních otvorů. Přitom nejslabším místem bývá právě osazení oken a dveří. Tloušťka tepelné izolace včetně roznášecí vrstvy z cementové mazaniny diktuje výšku rámu dveří. Pod rámem vzniká mezera, kterou je třeba izolovat materiálem s dostatečnou únosností, s dobrými tepelnými vlastnostmi a minimální nasákavostí. Tento požadavek mnohem lépe než dřevěný hranol, polystyren či cihlová vyzdívka splňuje podkladní profil z Purenitu. Použití tohoto nového materiálu nahrává zpřísňování technických norem a potřeba výrobců oken snadno řešit individuální detaily osazení oken a dveří. Právě tyto konkrétní úpravy rozhodují o funkčnosti a tepelně izolační kompaktnosti celé konstrukce.
Konstrukční deska z Purenitu je určena pro snížení energetických ztrát a přerušení tepelných mostů ve stavebních konstrukcích, pro styk dřevěných a hliníkových výplní otvorů s obvodovou konstrukcí, styk zdiva v základové spáře, kotvení střešních prvků v úrovni hydroizolace, řešení atiky plochých střech, pro jádro dveřních výplní do vlhkého prostředí s požadavkem zvýšeného odporu proti průrazu, pro jádrovou výplň okenních dřevěných rámů atd. Povrch lze snadno kašírovat různými krycími materiály. Okna s podkladním profilem z Purenitu na parapetu či podlaze umožňují nejnáročnější aplikace dokonce v nízkoenergetických a pasivních domech.

OKENTĚS, spol. s r.o.
Zašovská 71, Krásno nad Bečvou
757 01 Valašské Meziříčí

Tel: 571 751 571
Fax: 571 751 599
Mobil: 777 777 999
e-mail: okentes@okentes.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu