Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

SUSO: Chřipková epidemie v Ostravě nad mladými řemeslníky nezvítězila

Ve dnech 27. a 28. února 2015 se na Výstavišti Černá louka v Ostravě konalo při výstavě Střechy a stavba druhé postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Stejně jako první kolo i tentokrát průběh soutěže trošku komplikovala chřipková epidemie, ale přesto se akce účastnilo celkem 36 řemeslníků ze 13 škol. Mladí studenti jsou hlavním motorem celého projektu, který upozorňuje na akutní nedostatek řemeslníků.

Truhláři při práci ve 2. postupovém kole SUSO v Ostravě

„Projekt SUSO se již 19 let snaží upozornit na nízký počet absolventů studia řemesel, kteří každoročně opouští brány škol, aby se uplatnili v dnešním světě. Touto nezávislou soutěží poukazujeme na to, že řemeslníků bohužel stále nepřibývá. Ostravské kolo bylo ale svědkem úkazu, který se jen tak nevidí, a to nám vlilo novou krev do žil. Student z jednoho truhlářského týmu onemocněl chřipkou a ten druhý (Pavel Masár - SŠ elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek – Místek) z toho družstva se nevzdal, i když byl značně handicapován. Pokračoval dál a své řemeslo krásně reprezentoval. Byl vyhodnocen dokonce nejlepším v disciplíně konstrukční spojení čepu a dlabu,“ uvádí David Surmaj z pořadatelské společnosti ABF. Soutěžní kolo v Ostravě proběhlo za finanční podpory Moravskoslezského kraje.

Zn.: Hledá se kvalitní řemeslník

Heslo 19. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel zní „Wanted“, které naznačuje, že poptávka po kvalitních a zručných řemeslnících je stále aktuální. V ostravském kole soutěžilo 8 družstev truhlářů a 10 týmů zedníků.

První dva vítězné týmy, které postupují do celorepublikového finále při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH 2015, tvoří za truhlářský obor družstvo Davida Málka a Štěpána Jalůvky ze SPŠ stavební Valašské Meziříčí a soutěžní dvojice Dominika Kudelky a Romana Jonšty ze SŠ technických oborů v Havířově – Šumbarku.

Výchozí reklama

 

Heluz měl premiéru jako nový partner soutěže.

Pro společnost HELUZ, cihlářský průmysl, bylo ostravské kolo premiérou pro své zednické disciplíny. Společnost HOUFEK si svoji premiéru odbyla již loni a v letošním roce si na mladé řemeslníky přichystala novou disciplínu s dlabačkou. Společnost MAFELL zase prověřila zručnost mladých truhlářů v řezání s kotoučovou a přímočarou pilou a studenti předvedli svůj um ve výrobě stojanů na víno. A stejně jako v minulých letech i v tomto kole putovaly produkty na dobročinné účely. „Interiérové stolky, které v tomto postupovém kole vyrobili truhláři, putují do Dětského domova Havířov-Šumbark,“ uzavírá David Surmaj ostravské klání.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Ostrava, Výstaviště Černá louka / Střechy a stavba

Obor truhlář
Umístění  Jméno Škola
 1.  David Málek, Štěpán Jalůvka  SPŠ stavební Valašské Meziříčí 
 2.  Dominik Kudelka, Roman Jonšta SŠ technických oborů, Havířov - Šumbark
 3.  Richard Beil, Roman Buchwald SOU stavební Opava, p. o.
Obor zedník
Umístění Jméno Škola
 1. David Dobeš, Tomáš Božek SOU, Kyjov
 2.  Pavel Černota, Tomáš Šerý SPŠ stavební Valašské Meziříčí
 3.  Dawid Kokot, Sebastian Kordula ZS Budowlanych i Rzemiosł Różnych w Raciborzu

 

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 19 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

Kontakt pro média: Jana Kratochvílová, Omnimedia, s.r.o.
T.: +42 221 419 220 | j.kratochvilova@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: HOUFEK, a.s., XELLA CZ s.r.o., LB Cemix, s.r.o., HELUZ, cihlářský průmysl
Partneři: Mafell, RAMIA s.r.o., DeWalt
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál

Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, České stavby, Učitelské noviny, Build Info, Stavitel, Konstrukce, StavebniNet.cz
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Truhlářský Portál je oficiálním mediálním partnerem SUSO oboru truhlář.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu