Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Novinky

Zajímavosti: Vědci vytvořili průhledné dřevo, které je pevnější než sklo

Dřevo je pevný a všestranný materiál, ale přeci jenom podléhá trouchnivění, napadají ho škůdci a zabraňuje průchodu světla. Skleněné okenní tabule nejsou ale o moc lepší. Snadno se rozbijí a navíc jimi uniká hodně tepla. Vědci nyní přišli na to, jak spojit to nejlepší z obou těchto materiálů a vytvořili průhledné dřevo.

Průhledné dřevo
Autor: Business Insider

 

Tým vedený odborníkem Liangbing Hu z univerzity v Marylandu patentoval proces na přeměnu dřeva na průhledné, více odolné a neuvěřitelně silné. Ti samí vědci nedávno sami vydali detailní studii v deníku Advanced Energy Materials.

Jak silné je tedy průhledné dřevo? Vědci ve své studii popisují, že toto dřevo má velmi vysokou absorbci nárazu, což eliminuje bezpečnostní nedostatky klasického skla.

A protože vidět znamená uvěřit, podívejte se zde na krátkou video-ukázku, kde pracovník testující tvrdost materiálu udeří vší silou kladivem do obou materiálů. Nalevo je běžný kousek skla, který v této zkoušce neobstál a rozbil se. Napravo vidíte průhledné dřevo, které úder kladiva nerozbil.

Výchozí reklama

Recept na vytvoření takovéhoto průhledného dřeva zatím zůstává tajemstvím, ale Martha Heilová, mluvčí nanocentra Univerzity v Marylandu prozradila, že proces zahrnuje bělení, epoxid a samozřejmě dřevo.

Nejdříve se dřevo namáčí do louhu, známého také jako hydroxid sodný. Chemikálie odstraní lignin, složku dřeva, která mu dává hnědou barvu, činí jej pevným a odolným vůči škůdcům. Podle Heilové zabere vybělení malého kousku dřeva zhruba 10 minut. Poté je dřevo namáčeno do čiré kapaliny, která jej vyčistí. V této fázi je dřevo velmi drobivé.

A takto vypadá dřevo, které nebylo dostatečně dlouho máčeno v epoxidu – objeví se ligninové proužky.

dřevo, které nebylo dostatečně dlouho máčeno v epoxidu - ligninové proužky

Plně opracované dřevo je poté máčeno v klihovém epoxidu, který zajistí pevnost a jasnost.

Tento postup přeměňuje porézní trubice z celulózy, které v rostlině běžně vedou vodu směrem nahoru k listům a cukry dolů ke kořenům, na vysoce výkonné světelné difuzory.

Máte jednotné konzistentní vnitřní osvětlení, které není závislé na postavení Slunce, vysvětluje vědkyně Tian Li na videu zveřejněném univerzitou. Takže dokonce světlo z jakéhokoliv úhlu prosvětlí toto průhledné dřevo.

A jelikož je toto „sklo“ vyrobeno ze dřeva, má lepší izolační vlastnosti než běžné sklo.

„Naše transparentní dřevo má také mnohem nižší tepelnou vodivost v porovnání se sklem, a je tím pádem lepší tepelně izolační stavební materiál s nižší uhlíkovou stopou,“ napsal tým vědců ve své studii.

Vědci doufají, že se jejich objev zařadí mezi další obnovitelné stavební materiály. Chtějí ale ještě vylepšit výrobní proces, který by používal méně škodlivých chemikálií. Výroba průhledného dřeva totiž zahrnuje použití epoxidu, což není zrovna látka šetrná k životnímu prostředí, vysvětluje Heilová a dodává, že výzkumný tým zatím experimentuje s jinými druhy materiálů, které obsahují PVP (polyvinylphenol), který je recyklovatelný.

Nemůžeme mluvit za všechny, ale my se opravdu těšíme na ekologická, nárazu odolná okna v koupelnách, která budou vyrobena ze dřeva.

Zdroj: businessinsider.com

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu