Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Postupy / Návody

Návod: Jak vyrobit obrazový rám krok za krokem

Podívejte se jak vyrobit obrazový rám a potěšte své blízké originálním dárkem pod stromečkem. Pro jednoduchou výrobu obrazového rámu stačí trocha zkušeností se dřevem a správné nástroje ...

Potřebné nástroje:
Pokosová pila, lepidlo na dřevo, úhelník, stahovací svěrka na rámy, sešívací sponky (nebo sponky ve tvaru V), sešívačka

K práci budete potřebovat:
Obrazové lišty, zadní desku obrazu, tužku, podpěrné dřevěné bloky

Nástroje potřebné na výrobu obrazového rámu

Výchozí reklama

Krok č. 1:

Vyrobte si dřevěný podpěrný špalík v přesné výšce podle vnitřního falce obrazové lišty. Špalík bude podpírat dřevo při řezání a zabrání pohybu lišty.

Krok č. 2:

Změřte obraz, který chcete rámovat, včetně zadní desky a vnitřního rámování. Zdvojte šířku lišty a přidejte nadmíru, následně všechny čtyři strany nahrubo zařízněte. Toto hrubé zaříznutí vám zjednoduší práci a manipulaci s materiálem.

Krok č. 3:

Začněte horní částí rámu. Obraťte si tento kousek vzhůru nohama, změřte šířku falcu pro obraz a údaj si zapište. Změřte zadní desku obrazu a z délky odečtěte dvakrát falce pro obraz (takto zjistíte vnitřní prostor rámu). Změřené hodnoty si napište na kousek papíru. Všechny řezy veďte ze středu rámu ven, abyste udrželi čisté vnitřní rožky. Na zakrácených lištách si naznačte, kde bude začínat řez. Toto opakujte u zbylých částí rámu.

Krok č. 4:

Pro narýsování pokosových řezů použijte úhelník, tyto rysky musí vycházet od předešlých značek směrem ven. Nezapomeňte se ujistit, že směry úhlu sedí na každém rožku!

Úhelník

Krok č. 5:

Použijte pokosovou pilu pevně připevněnou k pracovnímu stolu (pro zakracování jsme vybrali pilu Nobex Champion) a nastavte úhel na 45°. Vložte předem připravenou podpěru do falce v liště, zařízněte první rožek, profilem nahoru.

Pila Nobex Champion

Krok č. 6:

Jednu délku zařízněte delší a jednu kratší. Díky tomu budete moci jednodušeji narovnat a upravit drobné nesrovnalosti. Poté zařízněte zbytek. Nakonec se přesvědčte, že protilehlé strany rámu jsou stejně dlouhé.

Zaříznutí délky obrazového rámu

Krok č. 7:

Srovnejte rožky rámu. Použijte rámovou svěrku (ideální svěrka pro větší rámy je z řady Profi Line; pro malé rámy je svěrka z řady Basic), vložte držáky na každý rožek rámu. Před utěsněním se ujistěte, že jsou rožky srovnané a pokosy sedí, jak mají.

TIP – pokud jsou rožky nerovné, místo pohybu se dřevem raději trochu zahýbejte svěrkou, aby si dřevo v rozích lépe sedlo.

Svěrky rámu

Krok č. 8:

Po testu sestavení rámu odstraňte svěrku. Nyní aplikujte tenkou vrstvu lepidla Titebond II na obě spojované plochy, srovnejte rožky a vložte do stahovací svěrky, znovu upevněte rohové svěrky a stáhněte rám. Při utahování naviňte lano zpět směrem ke svěrce kvůli větší pevnosti na ploše.

Rám nechte ve svěrce aspoň dvě hodiny. Pro dosažení úplné pevnosti spoje je třeba rám nechat ležet 24 hodin.

Slepení rámu

Krok č. 9:

Po stažení rámu svěrkou jej opatrně otočte, abyste spoj mohli zajistit sponkou. Před nastřelením sponky je třeba prověřit, zda není moc dlouhá. Pokud máte V sponky na rámy, můžete je aplikovat za pomoci kovového nástroje a vtlačit je do rámu.
Pokud je rám z tvrdého dřeva, například dubu, můžete při umístění sponky do rámu použít i kladívko.

Sponky na rámy

Krok č. 10:

Po vytvrzení lepidla odstraňte svorku. Nyní můžete vzít rám ke sklenáři. Práci zakončete upevněním zadní desky na tělo rámu, zařízněte dle potřeby a upevněte pomocí rámovacích plíšků nebo lišt. Rámovací plíšky jsou drobné trojúhelníčky, které se umísťují zezadu rámu a zajišťují skla k zadní desce.


Další přípravky pro rámování naleznete v kategorii Svěrky a montážní pomůcky.

Hotový rám na obrazy

 

LOGO IGM nástroje a stroje

Další informace na IGM nástroje a stroje.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu