Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Postupy / Návody

Návody: Jak opravit vysoký lesk T.ACRYLIC ručně i strojově - krok za krokem

Drobná poškození nábytkových ploch v povrchu vysoký lesk T.acrylic lze napravit v pohodlí domácí dílny za pomoci speciální retušovací sady. Trachea ji k lesklým akrylátům dodává standardně. Oprava je potom záležitostí deseti minut.

Retušovací sada pro ruční opravu
Zdroj: Trachea

„Nejen atraktivní vzhled, ale nyní i možnost opravit si povrch ve vysokém lesku, pokud mu způsobím povrchové poškození, to jsou výhody materiálu T.acrylic lesk, který jsme nově představili v našem portfoliu," říká pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a.s., největšího českého výrobce nábytkový dvířek, a pokračuje: „Podle rozsahu poškození dvířek, je třeba zvolit způsob jejich opravy. Ta může být buď ruční, která se ještě dělí na ruční – pro drobné oděrky a ruční pro hlubší poškození, nebo také strojová. Poslední jmenovaná se provádí na dvířkách, která jsou poškozena do velké plochy. Všechny způsoby oprav si je možné udělat doma. Nutností samozřejmě je, přesně dodržet postup práce.“

Výchozí reklama

1. RUČNÍ OPRAVA

Retušovací sada pro ruční opravu obsahuje:

- abrasivní pastu Krono systém MAKE-UP,
- univerzální čistidlo a leštěnku PRONTO Pledge Multi Surface,
- smirkový papír P1200, smirkový papír Extra Fine 1500 - LL1136, dřevěný klátek s filcem,
- papírovou utěrku,
- jemný hadřík (mikrovlákno, flanel).

a) Postup opravy T.acrylic lesk – jemné povrchové poškození malého rozsahu, vlasové poškození neostrým předmětem.

1. Poškozené místo pečlivě očistěte  1. Pečlivě očistěte poškrábané místo přiloženou papírovou utěrkou a leštěnkou PRONTO. 2. Naneste na vybroušené místo opravnou pastu   2. Naneste na poškozené místo opravnou pastu Krono systém MAKE-UP.
 3. Žlutou utěrkou intenzívně vetřete opravnou pastu  3. Žlutou utěrkou intenzivně leštěte místo opravy, až do vymizení škrábanců.  4. Pokud poškození nezmizelo, celou operaci ještě jednou opakujte.  4. Pokud poškození nezmizelo, celou operaci ještě jednou opakujte.
 5. Poté přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic.  5. Poté přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic.  6. Očistěte a vyleštěte plochu jemným papírovým hadříkem.  6. Očistěte a vyleštěte plochu jemným papírovým hadříkem.
 7. Na závěr místo ještě přetřete suchou látkovou utěrkou.  7. Na závěr místo ještě přetřete suchou látkovou utěrkou.    


b) Postup opravy T.acrylic lesk – poškození malého rozsahu způsobené nehty, prstýnky…

1. Pečlivě očistěte celou plochu poškozeného dvířka jemným hadříkem a leštěnkou Pronto. 1. Pečlivě očistěte celou plochu poškozeného dvířka jemným hadříkem a leštěnkou Pronto.   2. Před broušením povrch navlhčete vodou - brusný papír se nezanáší brusným prachem a plní svou funkci. 2. Před broušením povrch navlhčete vodou - brusný papír se nezanáší brusným prachem a plní svou funkci. 
 3. Škrábanec vybruste do hladké plochy, nejprve hrubším, poté jemnějším brusným papírem.  3. Škrábanec vybruste do hladké plochy, nejprve hrubším, poté jemnějším brusným papírem.  4. Opětovně broušený povrch očistěte.  4. Opětovně broušený povrch očistěte.
5. Naneste na vybroušené místo malé množství opravné pasty Krono systém MAKE-UP.  5. Naneste na vybroušené místo malé množství opravné pasty Krono systém MAKE-UP.  6. Žlutou utěrkou intenzivně vetřete opravnou pastu až do obnovení původního lesku.  6. Žlutou utěrkou intenzivně vetřete opravnou pastu až do obnovení původního lesku.
 7. Přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic.  7. Přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic.   8. Zhodnoťte výsledek opravy. Pokud na povrchu někde zůstane škrábaneček, celou operaci od bodu 05 opakujte s menším množstvím abrazivní pasty.  8. Zhodnoťte výsledek opravy. Pokud na povrchu někde zůstane škrábaneček, celou operaci od bodu 05 opakujte s menším množstvím abrazivní pasty.
 9. Očistěte a vyleštěte plochu jemným papírovým hadříkem a leštidlem typu Pronto.  9. Očistěte a vyleštěte plochu jemným papírovým hadříkem a leštidlem typu Pronto.  10. Místo ještě přetřete suchou utěrkou.  10. Místo ještě přetřete suchou utěrkou.

 

2. STROJNÍ OPRAVA

Sada na strojní opravu obsahuje:

Opravná sada pro strojní opravu- univerzální čistidlo a leštěnku Pronto Pledge Multi Surface,
- leštící pastu 3M Extra Fine PLUS,
- abrasivní pastu Krono systém MAKE-UP,
- leštící kotouč Makita z ovčího rouna (hrubý),
- leštící kotouč Makita z ovčího rouna (jemný),
- jemný hadřík (mikrovlákno, flanel).

Strojní oprava T.acrylic lesk – jemné poškození větší plochy dvířek.

1. Pečlivě očistěte celou plochu poškozeného dvířka jemným hadříkem a leštěnkou Pronto. 1. Pečlivě očistěte celou plochu poškozeného dvířka jemným hadříkem a leštěnkou Pronto.  2. Poškrábané místo zapravte za pomoci brusky s jemným brusným papírem.  2. Poškrábané místo zapravte za pomoci brusky s jemným brusným papírem. 
 3. Papírovou utěrkou očistěte zbytky po broušení.  3. Papírovou utěrkou očistěte zbytky po broušení.  4. Naneste na vybroušené místo abrazivní pastu.  4. Naneste na vybroušené místo abrazivní pastu.
 5. Hrubším kotoučem z ovčího rouna vyleštěte povrch po broušení smirkovým papírem. (max. 300 ot/min)  5. Hrubším kotoučem z ovčího rouna vyleštěte povrch po broušení smirkovým papírem. (max. 300 ot/min)  6. Přestříkejte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic a odstraňte zbytky abrazivní pasty.  6. Přestříkejte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic a odstraňte zbytky abrazivní pasty.
 7. Na místo naneste malé množství leštící pasty.  7. Na místo naneste malé množství leštící pasty.   8. Jemnějším kotoučem z ovčího rouna vyleštěte povrch po leštění hrubším kotoučem.  8. Jemnějším kotoučem z ovčího rouna vyleštěte povrch po leštění hrubším kotoučem.
 9. Přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic a odstraňte zbytky leštící pasty.  9. Přestříkněte opravované místo zlehka přípravkem Pronto Antistatic a odstraňte zbytky leštící pasty.  10. Nakonec místo přetřete jemným hadříkem.  10. Nakonec místo přetřete jemným hadříkem.


…pokud uvažujete o koupi nábytku v lesklém povrchu, sáhněte po materiálu T.acrylic lesk. Díky své tloušťce jej lze opravit – na rozdíl od jiných lesků se v tomto případě neprobrousíte až na základový dřevotřískový materiál. Drobná poškození už neohrozí krásu vašeho nábytku.

TRACHEA, a.s.
Společnost TRACHEA je největším českým výrobcem komponentů - dvířek pro nábytkářský průmysl, který se na trhu pohybuje již od roku 1996. Významná část její činnosti se soustředí na produkci nábytkových dvířek pro celý interiér včetně komerčních prostorů, více méně zaměřenou na dvířka kuchyňská. Za dobu své existence se společnost vypracovala do špičky výrobců v tomto oboru, nezastupitelný podíl na tom má vysoce moderní výrobní technologie, obsáhlost produktových řad a patnáctileté zkušenosti v tomto oboru. TRACHEA spolupracuje s více jak sty maloodběrateli i prestižními velkoodběrateli, významné partnerství ji pojí s dodavateli špičkových materiálů pro výrobu nábytkových komponent. Více o společnosti na www.trachea.cz a www.overface.cz .

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu