Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Představení firmy

Představujeme: Symfonie pro uši. Špičkový český výrobce audiotechniky otevřel obchod v Brně

V samém srdci Hané leží malá obec, která je zároveň skrytým klenotem hudebního světa. Sídlí v něm totiž hned dvě firmy vyrábějící špičkovou audiotechniku. Jde o gramofony Pro-ject a reproduktory Acoustique Quality. A právě firma, kde zhruba padesátka zaměstnanců ručně vyrábí reprosoustavy světové úrovně, otevřela svou pobočku i v Brně. Mimo nákupu skvělé zvukotechniky si v ní mohou lidé například nechat vyprat gramofonové desky.

Výrobu zastavil až jarní lockdown celého regionu

Český výrobce kvalitních reprosoustav, široce rozkročený od aktivních reprosoustav pro studenty, přes kvalitní audio za rozumnou cenu, až po skutečný high-end nedávno utrpěl skutečnou ránu od koronavirové krize.

Kvůli absolutní karanténě obcí Červenka a Litovel v důsledku vysokého počtu nakažených byla společnost nucena zcela zastavit výrobu. Dnes již však opět vyrábí, a navíc otevřela i síť prodejen s názvem AQ audio studio, z nichž jednu nalezneme i v Brně, konkrétně na adrese Vodova 68.

Kromě prodeje audiotechniky nabízí i možnost konzultace s odborným personálem a servis vinylových desek. Ty lze nechat „vyprat" a obnovit tak jejich původní zvukové kvality.

AQ.cz - specialista nejen na audio

Výchozí reklama

Červenka, skrytý svět hudebního vesmíru

Firma pochází z obce Červenka ležící 18 km severozápadně od Olomouce a 3 km severně od Litovle. Ve stejné obci se nachází také společnost SEV Litovel, která sama není příliš známá, ale její produkt, celosvětově oblíbené gramofony značky Pro-ject, zná v oblasti audia téměř každý.

A právě fakt, že se v obci nachází SEV Litovel i Acoustique Quality, z ní činí evropský unikát. Jde o obec s největší produkcí špičkové audiotechniky ve střední Evropě (většina evropských značek přesunula, na rozdíl od firem SEV a AQ, již před lety výrobu do Asie). Jedná se tak o prvenství, které je založené na tradici a lokální historii. Podobně jako v případě výroby gramofonových desek v obci Loděnice nedaleko Berouna.

Acoustique Quality

Nespokojenost a vize mladých spolužáků z Brna

Firma Acoustique Quality vznikala postupně z nadšení dvou milovníků hudby, kteří řídí společnost dodnes. Karel Svoboda a Vladimír Sapara prodávali již v roce 1991 audiotechniku a gramofony z produkce Litovelské Tesly na kolejích Vysokého Učení Technického v Brně, které společně vystudovali. V té době ještě vše probíhalo pod záštitou jejich otce, který jim obchodování umožnil svým živnostenským listem.

Později však přestali být spokojeni se zvukem, který jim mohly reproduktory tradiční české značky poskytnout. Využili proto svého technického vzdělání a začali pracovat na prvních reproduktorech vlastní konstrukce. Ve 22 letech představili první prototyp svým kamarádům i několika obchodníkům v oblasti audia. Vzhledem k pozitivní odezvě bylo rozhodnuto. Trh potřeboval kvalitní reproduktory s dobrým zvukem za rozumné peníze.

Do ruky hoblík a brusku

Bohužel, nebo snad bohudík, se pokus nabídnout konstrukci zavedeným výrobcům audia nesetkal s pochopením. A tak se zakladatelé společnosti přes podobný neúspěch s výrobci nábytku, kteří nebyli ochotni změnit zaměření, a i když byli, tak neuměli docílit potřebné konstrukční kvality, dopracovali až k vlastní výrobě.

Za peníze utržené z prodeje audio techniky nakoupili vlastní stolařské vybavení a začali reproduktory vyrábět osobně. Postupem času výroba rostla a již v roce 1995 se nynější majitelé rozhodli pro založení společnosti s ručením omezeným jménem AQ.

Acoustique Quality

Od USA po Austrálii

Společnost se od té doby rozrostla a nyní, ač v komorní sestavě necelých 50 zaměstnanců, vyrábí reproduktory špičkové kvality, které vyváží do celé Evropy a část produkce dokonce do USA, Číny a Austrálie.

Základní modely se dají pořídit již za cenu od 3 990 Kč a například AQ M24, které se i díky integrovanému zesilovači staly téměř legendou stojí pouze 4 990 Kč, takže si na své přijdou i studenti. Z opačného konce spektra je pak možné zmínit vlajkovou loď výrobce AQ Passion v hodnotě 485 000 Kč za pár, která se pyšní naprosto nekompromisní konstrukcí, zpracováním i zvukem.

 Acoustique Quality

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu