Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Představení firmy

Představujeme: Dřevo, na rozdíl od člověka, pracuje pořád. Humorné heslo z Maršovic

V Maršovicích u Nového Města na Moravě vyrábí v rodinné firmě TR styl nábytek na míru, dárkové i atypické předměty ze dřeva.

Zakladatel firmy Miloš Trödler, vlevo syn Jakub
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz

Truhlářství zakládal Miloš Trödler v 90. letech. „Jsem vyučený nábytkář. Kdysi jsem se učil pro SPORTEN. Tenkrát to bylo zajímavé řemeslo, protože truhlářů-nábytkářů bylo málo. Vždycky jsem měl lásku ke dřevu, bavilo mě dělat věci od začátku do konce. Zamiloval jsem se do stolařiny a baví mě to i teď v padesáti,“ usmívá se spokojeně.

Miloš Trödler vyrobí do interiéru cokoli. V dílně má nejrůznější druhy dřeva a k nim stroje, aby dokázal udělat jakoukoli práci, kterou si zákazník vymyslí. „Dělali a stále ještě dělají pro nás soustružníci, ale když za nimi přijdete pro jeden, dva, tři kousky, tak to nikoho nebaví. Takže jsme si pořídili soustruh z naprostého zoufalství,“ směje se truhlář, který se kromě výroby nábytku věnuje i jeho restaurování.

Dřevěná miska

Výchozí reklama

Cedr odpuzuje moly

Dřevo v dílně je především z místních strojů – jsou tam masivní duby, buky jasany, javory, jilmy i kvůli ekologii, aby nebylo nutné vozit materiál přes půl planety. Navíc jsou mezi nimi podle Miloše Trödlera krásná dřeva. „Například červený jilm, málokdo viděl hezčí dřevo, než je tuzemský červený jilm, i když je málo používaný a podceňovaný,“ ukazuje, jak jilm po úpravě zvýrazní své kvality.

Cedr voní

Jediné dovážené dřevo je kanadský cedr, který má spoustu skvělých vlastností, například je lehký téměř jako polystyren: „Cedr je zvláštní tím, že se dožívá až patnácti set let, produkuje silice, které odpuzují moly, i když člověk je téměř necítí,“ říká Miloš Trödler.

Dřevo voní

Součástí rodinné firmy je značka Dřevo voní, kde se jeho synové Jakub a Michal zaměřují na internetový prodej drobných a dárkových předmětů. Začínali lžícemi na boty, ale dnes v nabídce najdeme i hodiny, svícny, kuchyňské podložky i náčiní, hračky nebo pera a také věci na ošetření dřeva.

S tím také na internetu lidem dokážou poradit. „Dřevo nemá rádo vodu, a když už s vodou přijde do kontaktu, tak by se mělo sušit v polostínu, na odkapávači, protože rychlé změny vlhkosti můžou způsobovat praskání a kroucení dřeva,“ říká Jakub Trödler.

„Doporučujeme ošetření olejem, který nežlukne, například kokosový, tungový, lněný nebo ostropestřecový, který se aplikuje hadříkem.“ Dřevo totiž, na rozdíl od člověka, pracuje pořád, je humorným heslem rodinného truhlářství z Maršovic.

 Webové stránky společnosti TR styl. www.trstyl.cz

Autor: Dáša Kubíková
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu