Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Fortel a zručnost. Tesař předvedl v Dobřívě ruční opracování kmene

Jak se v minulosti ručně zpracovávalo surové dřevo třeba na krovy a jaké nástroje se k tomu používaly? Zaniklé postupy mohli v sobotu sledovat návštěvníci vodního hamru v Dobřívě na Rokycansku, kde tesař předváděl, jak z kmene stromu vyrobit trám.

Tesař František Ungr
Zdroj: Zdeněk VAIZ

Naprosto zásadní je už samotný výběr materiálu. „Když potřebuju trám dvacet na dvacet, tak si vezmu kulatinu třeba pětadvacítku, nebo maximálně do třiceti. Aby se odebíralo jen minimum materiálu a člověk se zbytečně nedřel. Je potřeba použít co nejčerstvější dřevo. To znamená maximálně čtrnáct dní poražené, čím čerstvější, tím lepší,“ vysvětlil tesař František Ungr.

Zaniklé postupy zpracování surového dřeva

Neméně důležité je podle jeho slov nářadí. „Je potřeba mít ostrý nástroj a umět s ním. Na čelo toho 'koláče' si nakreslím rozměr trámu, který potřebuju, podle provázku si udělám značky na kmenu. To samé udělám z druhé strany a podle značkovací šňůry udělám rysku. Ta mi určí, kolik materiálu kde půjde pryč. Pak použiju hrubovací sekeru zvanou hlavatka,“ říká Ungr.

outo sekerou tesař osekává materiál tak, aby se nahrubo přiblížil rozměru požadovaného trámu. Když je kmen opracovaný po celé délce, vymění tesař hlavatku za takzvanou širočinu, to je sekera, která se používá jen na dokončení. Tou trám opracuje načisto. „Obtížné je opracovat dřevo v místech suků, kde je materiál hodně houževnatý, tam se mnohdy zasekáte na dlouhé minuty,“ podotkl Ungr.

Staré nářadí na zpracování surového dřeva

Vedle něj mohli návštěvníci sledovat i práci kováře Jaroslava Veselého, který na výhni s kovadlinou předváděl repasování seker starých třeba sto i více let. „Lidé mohou vidět, jak se sekera z nálezového stavu dá dostat do stavu, kdy je funkční. Vytáhneme ostří, sekeru zakalíme, tím získá na tvrdosti. Dá se opravit často poničené oko, aby se dalo nasadit topůrko,“ popsal Veselý.

Akce navazovala na loňský ročník akce, kdy mohli návštěvníci vidět historické postupy a nástroje používané při těžbě dřeva. „Byly to nástroje používané při kácení, takže ty, které se stromu v lese dotknou jako první. Pily, sekery pro těžbu, obracáky,“ připomněl Veselý.

Vele této akce bylo samozřejmě také možné navštívit samotný vodní hamr, kde si návštěvníci mohli prohlédnout stálou expozici. 

Zdroj: https://plzensky.denik.cz/

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu