Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Výroba nábytku / Truhlářství - Originalita má stále název LAMELLO

Švýcarská firma LAMELLO je stále pojmem mezi světovými výrobci lamelovacích strojů a vybavení. Produkty LAMELLO obchoduje slovenská firma NOBIA z Banské Bystrice, která má v nabídce nejen osvědčenou standardní klasiku, ale také celou řadu novinek.

Frézovací stroj a ukázka spojení pomocí spojek Metal, Fast a Champ v detailu.
Autor: LAMELLO

Švýcarská firma LAMELLO se stala za více než šedesát let své činnosti pojmem mezi světovými výrobci lamelovacích strojů a vybavení. Počátkem padesátých let minulého století přišla s originálním řešením spojování dřevovláknitých desek, díky němuž se prosadila zejména při výrobě nábytku. Vývoj se od té doby pochopitelně nezastavil, takže i dnes firma nabízí špičkové vybavení pro opravy a spojování dřeva, lepení a povrchové úpravy, které dnes pokrývá běžné i speciální potřeby nábytkářů a truhlářů. Produkty LAMELLO obchoduje slovenská firma NOBIA z Banské Bystrice, která má v nabídce nejen osvědčenou standardní klasiku, ale také celou řadu novinek.

 

Výchozí reklama

V sortimentu základního strojního vybavení zaujmou ruční drážkovací frézy Top 20 S4, Classic C3 a Classic Clamex, které slouží pro zhotovení drážek pro spojovací prvky. Díky skvělé ergonomii a promyšlené konstrukci je práce s každou z těchto drážkovacích fréz jednoduchá, snadná a rychlá, přitom vytvořené spoje vykazují mimořádnou přesnost a skvělou pevnost. Ruční frézy s výkonným motorem umožňují přesné vedení nástroje a nastavení různých hloubek frézování a polohování drážek.

Mezi spojovacími prvky patří k zajímavostem nový Clamex P, která je podobně jako osvědčený prvek Clamex S určen pro rozbíratelný spoj, schopný absorbovat velké silové zatížení. Uplatní se zejména v konstrukcích, které je třeba přepravovat, skládat a opět rozebírat. Je ideálním řešením spojů při častých přesunech nábytku, ve výstavnictví při přepravě a montáži výstavních stánků, v nábytkovém vybavení marketů a dalších aplikacích, kde se očekává variabilita a operativnost montáže. Provedení spoje je velmi estetické, umožňuje různé úhlové polohování spojovaných ploch z masivního dřeva a všech druhů dřevěných materiálů. Díky zabudování spojovacích prvků do materiálu z boční strany nic nevyčnívá do roviny desek, takže nábytek či montážní konstrukce jsou snadno skladovatelné a schopné přepravy, aniž by hrozilo nebezpečí mechanického poškození spojů či desek. Spojení dvou protikusů je snadné, k jeho spojení a uzamčení se použije klíč s hvězdicovým profilem. Clamex umožňuje spojování plošných dílců pod úhly od 30° do 180° na pokos, nebo hranou k ploše. Tyto spojky proto nacházejí uplatnění v rohových spojích nábytkových korpusů, připojení svislých mezistěn a vodorovných polic.

Nabídku klasických dřevěných lamel z bukového masivu, které jsou určeny pro lisované lepené plochy, doplnila nová lamela C20 z průsvitného plastu, která je určena na spojování kompaktních materiálů, jako jsou například Corian, Varicor atd. Tyto materiály z jemně mleté horniny, plniva, barviv a pryskyřic nejčastěji slouží jako kuchyňské desky nebo pracovní desky v laboratořích.

Pro zhotovení nerozebíratelných spojů je určena zatloukací lamela Fixo, která se zatlouká do vyfrézované drážky připraveného spoje dvou dílů, opatřeného lepidlem. Lamela Fixo je vyrobena z umělé hmoty vyztužené skleněnými vlákny, takže je stabilní a lehká. Speciální žebrování po stranách, protiháčky a její tvar zaručují, že bude dobře držet v drážce a díky samosvornosti nepovolí ani při větším silovém zatížení. Drážky se frézují standardním nástrojem a pro spojení není třeba upínat spojované dílce do svěráku či fixovat napínákem. Spoj drží mechanicky ihned, lepidlo po vytvrzení pak spoj ještě více zpevní. Spojovací prvek Fixo E20-L je určen pro široké mělké spoje rámů a prodlužování profilů, zatímco Fixo E20-H poslouží pro hluboké a úzké spoje soklů a desek.

Mezi technologickou špičku spojování materiálů lze řadit unikátní Invis systém, který je určen pro spojování jakýchkoliv nemagnetických materiálů bez viditelného spoje. Technologie Invis využívá rotujícího magnetického pole, který vytváří speciální přípravek MiniMag. Rotující magnetické pole roztočí šroub uvnitř spojovacího mechanismu, který se našroubuje do závitového svorníku protikusu. Vzniká tak rozebíratelné, ale pevné mechanické spojení. Spoj lze zpětně snadno povolit a odšroubovat změnou směru otáčení přípravku MiniMag. Tento rozebíratelný spoj není tedy vůbec vidět, není třeba zakrývat žádné montážní otvory. Proto se s jeho nasazením setkáváme například v madlech a zábradlí schodišť, nebo ve výstavních konstrukcích. Mechanismus umožňuje vytvářet takové spoje, které by byly běžným způsobem těžko technicky realizovatelné. Umožňuje spojovat nejrůznější nemagnetické materiály, které se špatně kombinují z důvodu různých mechanických vlastností, například dřevo, umělé hmoty, kompaktní materiály (Corian, Varicor apod.), hliník, chromová ocel a lepené desky.

Zajímavostí v sortimentu jsou také nové spojovací mechanismy Champ, Metal a Fast. Champ představuje samosvornou zásuvnou spojku do dřeva a podobných materiálů v tloušťkách od 14 mm, která se ve vyfrézované drážce lepí PUR lepidlem. Spojka s protikusem umožňuje spoj na pokos nebo na čelní spojení ploch, takže lze vytvářet například sokly a obestavby nejrůznějších tvarů bez viditelného spojení. Zásuvnou kovovou spojkou Metal se vytváří neviditelný spoj mimořádné pevnosti, který umožňuje opakované oddělení a složení. Spojka se ve vyfrézované drážce kotví pomocí vrutů, takže montáž je rychlá a snadná. Metal se používá do deskových materiálů v tloušťkách od 18 mm. Rozebíratelný spoj nachází uplatnění v rozebíratelných konstrukcích policových systémů, krycích obkladů rozvodů potrubí, ventilací, instalačních prvků atd. Rychlé skryté spojení se dá vytvořit pomocí svorky Fast. Úzká svorka s protikusem na klip umožňuje oddělitelné spojení bez bočního posuvného pohybu. Je vhodná pro spojování měkkého dřeva a dřevovláknitých desek vyjma desek s melaminovou vrstvou.

 

Švýcarská firma LAMELLO nabízí ale také praktické inovace nářadí a nástrojů pro řešení oprav dřeva, opracování hran, nanášení lepidla, dále stroje na vyřezávání starých oken a přístroje na měření vlhkosti dřeva. Svou šíří nabídky tak pokrývá velkou část potřeb tesařů, stolařů a nábytkářů.

( www.nobia.sk )

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu