Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Firma Blum: Úspěšné zakončení ekonomického a obchodního roku 2010/2011

Uplynulý ekonomický rok 2010/2011 byl pro společnost Blum díky inovativním výrobkům, a rovněž díky pozitivnímu vývoji na mezinárodních trzích, znovu úspěšný.

Jednatelé v managementu společnosti jsou od 1. července 2011 pánové Herbert a Gerhard E. Blum
Autor: Blum
Skupina společností Blum zaznamenala v ekonomickém roce 2010/2011, který uplynul dnem 30. června 2011, potěšitelný růst. Společnost dosáhla ve srovnání s uplynulým rokem zvýšení obratu o 12,1 % na 1.166 miliard EUR. Rekordní rok 2007/2008 byl tedy překonán. V ročním průměru jsme měli po celém světě zaměstnaných 5.304 lidí. V září 2011 se u firmy Blum začne vzdělávat 68 nových učňů (z toho 3 u Blum USA), celkem pak zahájí výrobce kování letos na podzim technickou výuku pro 261 učňů.
 

Vývoj odbytišť

Vývoj na všech trzích byl v uplynulém obchodním roce – až na několik drobounkých výjimek – pozitivní. V mnohých východoevropských zemích a v nesčetných oblastech v Asii jsme zaznamenali dokonce nadprůměrný růst. Potěšitelný je rovněž fakt, že jsme poprvé po třech letech opět sledovali lehce pozitivní vývoj v USA; samotná úroveň odbytu však zůstala stejně jako dosud výrazně pod úrovní z let před krizí na trhu s nemovitostmi. Za povšimnutí jistě stojí i fakt, že se zvýšila krátkodobost vyřizovaných příchozích zakázek. S tím jsme si však dokázali velmi dobře poradit díky dobré spolupráci všech zaměstnanců společnosti Blum.
 

Vzestupná tendence u cen materiálů

Ceny oceli v uplynulém roce stouply. V nadcházejícím obchodním roce se budeme muset vyrovnat nejen s dalším zvyšováním cen oceli, avšak také se vzrůstajícími náklady na plasty, zinek, balicí materiály, a rovněž na další zdokonalování výroby.
 

Nesčetné investice – na národní i mezinárodní úrovni

Na národní úrovni jsme ukončili další etapu výstavby v závodě 4 v městě Bregenz. V závodě 6 v Gaissau došlo díky komplexní přestavbě vysokokapacitního skladu k výraznému zvýšení počtu míst pro palety a přizpůsobení budoucím logistickým požadavkům. V závodě 3 v Höchstu (technické středisko) jsme zahájili další etapu výstavby. Vznikají zde další dílenské kapacity, nová vývojová a experimentální oddělení, a rovněž zkušební laboratoře. Nové stavební dílo bude v zájmu ochrany životního prostředí vybaveno podle nejmodernějších ekologických standardů; budou zde také fotovoltaické panely.

Letos v létě proběhne stěhování do nového střediska pro odbyt a prodej v ukrajinském Lvově. Další velký projekt byl zahájen na Novém Zélandu, kde dceřinná společnost firmy Blum dostane moderní skladištní a kancelářské prostory, aby tak mohla poskytovat zákazníkům ještě lepší služby a servis. U Blum Polsko byly zahájeny stavební práce na dalším rozšíření skladu.

Celkové investice za skupinu společností Blum v hospodářském roce 2010/2011 představovaly 85,5 mil. EUR.
 

Již po celá desetiletí plníme své ekologické povinnosti

Firma Blum se odjakživa snaží chovat se k životnímu prostředí a k přírodním zdrojům co možná nejšetrněji. Stěžejní úkoly přitom představují zejména
  • komplexní využití obalů na opakované použití,
  • efektivní vytížení stavebních ploch vícepatrovými budovami,
  • optimální izolaci budov standardními technologiemi pro rodinné domy,
  • regenerace tepla z výrobních procesů pro účely vytápění,
  • využití spodních vod pro klimatizaci a chlazení strojů,
  • využití obnovitelných zdrojů/surovin ve výrobě (toto předsevzetí společnosti Blum plníme již dnes téměř z 99 procent).
 
 
V současné době společnost realizuje několik aktuálních, z ekologického hlediska šetrných projektů. Poprvé se totiž bude pro výrobu elektrického proudu a ve výrobním procesu ve větším rozsahu využívat solární energie. Využití nejnovějších technologií osvětlení s úspornými žárovkami a nastavováním (intenzity) světel znamenalo úsporu 653.000 KWh/rok a tím snížení emisí v hodnotě 85 tun CO2 ročně.
 

Výrobky, které nadchnou

Při vývoji nových výrobků a služeb společnost zůstala i v obchodním roce 2010/2011 důsledně věrna svému strategickému zaměření. Na hlavním, na mezinárodní úrovni nejdůležitějším a dominantním nábytkářském veletrhu interzum v Kolíně nad Rýnem představila firma Blum i tentokrát množství novinek, které návštěvníci veletrhu přijali velice pozitivně. K nim patří nový Box systém v designu, uplatňujícím funkčnost a přímočarost, a rovněž nový skrytý vodicí systém pro dřevěné zásuvky. Oba systémy skýtají vysoký komfort seřizování a pohybu. Kování na výklopy AVENTOS jsme důmyslně zkompletovali s komfortním elektrickým způsobem otvírání. K dispozici máme kompletní sortiment závěsů s integrovaným tlumením. Vybudovali jsme systém přidaných služeb v oblasti obchodního uplatnění výrobků a logistiky a přizpůsobili jsme jej požadavkům trhu. Tyto služby navíc představují důležitou součást celého balíčku služeb společnosti Blum.
 

Personální změna uvnitř obchodního vedení společnosti

Na konci ekonomického roku 2010/2011 došlo k personální změně v managementu společnosti. Dne 30. června 2011 nastoupil pan Hubert Ploner, který dlouhá léta vykonávat funkci jednatele společnosti, do penze. Svou funkci plnil vedle pana Herberta Blum a pana Gerharda E. Blum od roku 1997. Bude společnosti nadále vypomáhat v důležitých kontrolních grémiích.
 

Výhled na hospodářský rok 2011/2012

Po zkušenostech z krizových let je nyní společnost Blum trochu opatrnější. Nemusí-li se světová ekonomika potýkat s krizí mezinárodního rozsahu, vstupuje výrobce kování do nadcházejícího obchodního roku s určitým optimizmem. Největší nebezpečí spatřujeme ve vysokém zadlužení celé řady průmyslových zemí, které by v případě nové finanční krize poskytovalo jen velmi málo prostoru pro příslušná konjunkturální opatření. Díky svým inovativním výrobkům a aktivnímu vystupování na mezinárodním trhu je firma Blum přesvědčena o tom, že nový obchodní rok bude probíhat pozitivně, a rovněž, že se jí bude dařit důsledně realizovat lepší a lepší vývoj.
 

Čísla a údaje k obchodnímu roku 2010/2011:

  • Obrat celosvětově: € 1 166 milionů (+12,1%)
  • Obrat na jednotlivce: € 219.900
  • Podíl zahraničního obratu: 96%
  • Rozdělení trhu: 55 % EU, 12 % USA, 33 % ostatní trhy
  • Spolupracovníci/spolupracovnice celosvětově (průměr): 5.304 (+ 261)
  • Spolupracovníci/spolupracovnice ve Vorarlbergu (průměr): 4.103 (+ 165)
 
 
Aktuální stav zaměstnanců ke dni 30.06. 2011:
  • Spolupracovníci/spolupracovnice celosvětově: 5.376 (+ 251)
  • Spolupracovníci/spolupracovnice ve Vorarlbergu: 4.147 (+ 160)
 
 
Učni (od září 2011):
  • 261 ve skupině společností Blum
  • 253 ve Vorarlbergu, 65 z nich jsou noví učni
  • 8 u Blum USA, 3 z nich jsou noví učni
 
 
Investice:
  • € 85,5 milionů, z toho € 69 milionů ve Vorarlbergu
Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Štítky

Blum Kování


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu