Truhlaření postaru aneb jak se nábytek vyráběl, když nebyla elektřina
Nový seriál se zaměřením na krásy tradičního rukodělného umění a truhlaření postaru.
Vážení truhláři a čtenáři Truhlářského Portálu,
ve spolupráci s manželi Kodýdkovými, kteří se věnují tradiční výrobě nábytku, jsme pro Vás připravili zajímavý seriál se zaměřením na krásy tradičního rukodělného umění a truhlaření postaru.
V několika dílech Vás postupně seznámíme s tradičními truhlářskými ručními nástroji, technologiemi a ukázkami původních postupů při opracování dřeva a výrobě nábytku. Můžete se těšit na soubor článků, kde se dozvíte jak se nábytek vyráběl před sto nebo dvěstě lety za použití původních nástrojů a postupů.
První díl seriálu truhlaření postaru bude zaměřen na ruční dřevěné hoblíky.

Hodnocení článku
Další články z rubriky
- Nábytková lakovna
- Cigaretu? Ne, raději knihu!
- Přímka rozzářila večer v Alšovce
- LIGNA 2025 - Jak dřevo mění svět: LIGNA.Stage ukáže cestu
- Truhláři, pozor! Ušetřete při nákupu koupelnového a kuchyňského vybavení
- Novinky a akce na LIGNA 2025: Co nesmíte minout?
- Ligna 2025 - Hlavní témata veletrhu: Propojení, udržitelná výroba a kompozitní dřevo
- Jen žádné zlé materiály. Pavel Uličný navrhuje domy hlavně ze dřeva, slámy a hlíny
- Kariérové poradenství na Přímce nabídlo žákům nejen osobnostně rozvojové techniky
- POZVÁNKA na veletrh LIGNA 2025
Související články
- 1. díl - Truhlaření postaru - Ruční hoblíky - přehled a použití
- 2. díl - Truhlaření postaru - Hoblík - rozebrání, broušení, sestavení a seřízení
- 3. díl - Truhlaření postaru - Jak vyrobit okno do roubenky
- 4. díl - Truhlaření postaru - Výroba ozubů
- 5. díl - Truhlaření postaru - Truhlářské spoje
- 6. díl - Truhlaření postaru - Několik tipů pro práci s ručním hoblíkem
- 7. díl - Opracování složitě vyřezávané hrany tradičním způsobem
- 8. díl - Výroba svlaku pomocí ručních hoblíků
- 9. díl - Výroba profilované lišty pomocí skládání profilů různých hoblíků (článkovníků)
- 10. díl - Zajištění čepu kolíčkem - truhlářské spoje
Komentáře (0 celkem)
Článek zatím nemá žádné komentáře