Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Nové barevné trendy i skvělá ochrana povrchů

Firma ADLER přináší na český trh nové kolekce systémů pro povrchovou úpravu interiérů a novinek pro nábytkáře – od přípravků na ochranu dřeva, přes okenní nátěry až po nábytkové laky a oleje.

ADLER - ochrana povrchu nábytku
Zdroj: www.adlercesko.cz

V nabídce pochopitelně nemohou chybět ani úspěšné produkty loňské sezóny, jako jsou vysoce transparentní přípravek AQUAWOOD LIGNO+ nebo odolný AQUAWOOD PROTOR, své místo zde má také osvědčená skupina produktů LIGNOVIT.

Výchozí reklama

POVRCHOVÁ ÚPRAVA OKEN

Mezi novinkami budí oprávněný zájem zákazníků prostředky pro povrchovou úpravu dřevěných oken. Jedněmi z klíčových produktů této kategorie jsou AQUAWOOD LIGNO+ a AQUAWOOD LIGNO+ TOP, které nabízejí transparentní povrchovou úpravu povrchu okenního rámu s minimální změnou vzhledu podkladového dřeva. Vysoce transparentní lazury vyrobené na bázi revolučních nanotechnologií nabízejí minimálně pětiletou životnost s aktivní ochranou dřeva proti UV záření. Díky jedinečné výrobní technologii tyto lazury dosahují extrémní stálosti ochranného účinku v porovnání s běžnými transparentními povrchovými úpravami pro aplikaci ve venkovním prostředí. Lazury je možné nanášet ručním stříkáním nebo automatizovaným procesem v prostředí stříkací linky.

Touhy po jasných a zářivých barvách nebo po decentních pastelových odstínech uspokojí inovovaný rychleschnoucí akrylátový stříkací lak ACRYL SPRITZLACK Q10. Tento vysoce tixotropní krycí lak s dobrou odolností proti slepování skvěle drží na svislých plochách při dobré roztékavosti a je ideální právě pro ochranu povrchu dřevěných oken.

VCHODOVÉ DVEŘE

Vchodové dveře jsou důležitým stavebním prvkem z hlediska funkčnosti a mimořádně důležitým estetickým prvkem, který se u každého domu významnou měrou podílí na tom, jaký na příchozí osobu udělá první dojem. Vchodové dveře jsou však vystaveny extrémnímu působení atmosférických vlivů – dešti, sněhu, mrazu, slunečnímu záření a vysokým teplotám. Zejména zima, vlhko a ultrafialové záření spolu s dřevokaznými houbami a hmyzem představují pro dveře trvalé riziko poškození.

Proto společnost ADLER vyvinula nový, vysoce kvalitní a mimořádně odolný systém AQUAWOOD PROTOR pro lazurové a krycí povrchové úpravy vchodových dveří. Může se chlubit mimořádnou tvrdostí a tím i vysokou odolností proti poškrábání, proto už není nutné dodatečné překrytí ochranným lakem. Základní lak AQUAWOOD PROTOR BASE i vrchní lak AQUAWOOD PROTOR FINISH splňují při dvousložkovém zpracování se světlostálým tvrdidlem požadavky na vysokou odolnost proti chemikáliím i bez přelakování bezbarvým lakem. Vyvinutý systém zvýrazňuje póry a svým vzhledem se blíží nábytkovým lakům. Atraktivně působí také na světlocitlivých dýhách z ušlechtilého dřeva nebo při tónování pomocí systému Adler ProMix.

IMPREGNACE A OCHRANA DŘEVA

Aby si povrch dřeva uchoval svůj vzhled a byl chráněn před hnilobou a dřevokaznými houbami, je třeba dřevo ošetřit vhodným impregnačním prostředkem.

K tomuto účelu úspěšně slouží TAUCHIMPRÄGNIERUNG E pro aplikace na jehličnaté dřevo a meranti, a TAUCHIMPRÄGNIERUNG U pro málo savé druhy dřeva – například dub nebo ušlechtilé dřeviny.

Pro dřevěné chaty, přístřešky, dřevěné venkovní obložení, balkony, krovy, ploty, okna a vchodové dveře jsou určeny impregnační základy s ochrannými prostředky proti modrání dřeva, napadení hmyzem a dřevokaznými houbami. Pod rozpouštědlové nátěry se používá PULLEX IMPRÄGNIER-GRUND, pod vodou ředitelné nátěrové hmoty PULLEX AQUA- IMPRÄGNIERUNG.

K ochraně dřeva před dřevokazným hmyzem a k jeho hubení je určen pachově neutrální přípravek WURMEX na vodní bázi. Aplikuje se pro všechny druhy dřevin, které mají být sanačně ošetřeny, je vhodný pro střešní konstrukce, schodiště a nábytek. Nesmí však přijít do styku s uskladněnými krmivy, potravinami a včelími úly.

Biologicky odbouratelný zesvětlovač dřeva ENTGRAUER na bázi kyseliny oxalové odstraňuje mechy a degradovanou dřevní hmotu. Čistí a rozjasňuje vzhled zvětralého a zašedlého dřeva zahradního nábytku, teras, balkonů a venkovního dřevěného obložení.

POVRCHOVÉ ÚPRAVY DŘEVA V INTERIÉRU

Na první pohled by se mohlo zdát, že dřevo v interiéru je vystaveno mnohem menším zátěžím než dřevo v exteriéru, kde trpí mrazem, sněhem, slunečním zářením, změnami teplot a dlouhodobým působením vlhkosti. Není to tak zcela pravda. I dřevo v interiéru trápí vlhkost, nečistoty, prach, mechanická poškození a působení bioškůdců v podobě plísní, dřevokazných hub a dřevokazného hmyzu. Bydlení a trvalé užívání se na kvalitě interiérových povrchů rovněž podepisuje. Proto se firma ADLER soustřeďuje i na vývoj a výrobu zušlechťovacích prostředků a produktů na povrchové úpravy nábytku, podlah, schodišť, obkladů a dalších dřevěných ploch. K tomu slouží průběžně inovované materiály – mořidla, polyuretanové a vodou ředitelné laky, speciální laky na schody a dřevěné podlahy, ošetřující vosky a oleje a opravné prostředky na poškozené dřevo.

Firma ADLER uvedla na trh pod názvem ADLER RUSTICA rozpouštědlové mořidlo pro listnaté dřevo s hrubými póry, mezi které se řadí například dub nebo jasan. Složení samotného mořidla bylo kompletně přepracováno a do palety barev přibyly čtyři další nové odstíny. Moderní odstíny přesvědčují zákazníky vysokou světlostálostí použitých barviv. Mořidla této řady zvýrazňují markantně rustikální kresbu pórů, aniž by došlo ke zdrsnění dřeva. Barevné odstíny lze vzájemně mísit a v případě potřeby i zesvětlit. Namořené dřevo se může přelakovat vodou ředitelnými i rozpouštědlovými laky.

Základní vodou ředitelné laky jsou často obecně problematické na některých typech dřevin, například na dubu. Nehezké a nežádoucí zbarvení dřeva obvykle způsobují extraktivní látky ve složení laků. Tento problém odstraňuje nový základní lak AQUA-INTENSE GL, který velmi dobře izoluje působení těkavých látek, způsobujících popisované změny zabarvení. Nový dvousložkový vodou ředitelný lak zvýrazňuje při zachování skvělé transparentnosti přirozenou kresbu dřeva. Proto se uplatní při ošetření nábytku a dřevěného obložení v interiéru. Je odolný proti působení tuků a krémů.

Vodou ředitelný bezbarvý lak AQUA-SEC CFB v jedno- i dvousložkovém provedení vyniká zlepšenou tixotropností a odolností proti slepování. Speciální UV filtry proti působení světla chrání dřevěný podklad proti předčasnému žloutnutí. Tato prodyšná alternativa k rozpouštědlovým lakům se hodí pro nátěry nábytku a obložení interiéru, a to dokonce i v exponovaných místnostech pro bydlení a spaní. Rychlým schnutím lak zkracuje pracovní proces a tím zlepšuje i efektivitu výroby.

Pro lakování nábytku, sedaček, židlí a dřeva v interiéru včetně obývacích pokojů a ložnic dobře poslouží nově vyvinutý produkt AQUA-MIRA CFB – vícevrstvý vodou ředitelný systém s velmi vysokou plnivostí, dobrou transparentností, světlostálostí a brousitelností. Speciální UV filtr chrání dřevěný podklad před působením UV záření. Vysoká odolnost proti chemickému a mechanickému namáhání spolu s výbornou zpracovatelností tento univerzální systém předurčila k tomu, aby se během několika měsíců po uvedení na trh stal vyhledávaným a žádaným.

POVRCHOVÁ ÚPRAVA DŘEVA PRO STAVEBNÍ ÚČELY A EXTERIÉR

Vývojem vodou ředitelných produktů na povrchovou úpravu dřeva pro stavební účely se začala firma zabývat již před více než 20 lety. Výsledkem postupného vývoje je rodina produktů LIGNOVIT. Tyto vodou ředitelné, v tenké vrstvě nanášené prostředky na zušlechtění dřeva umožňují splnit náročné požadavky uživatelů na kvalitu, estetický vzhled a hospodárnost.

Značka PULLEX představuje již několik desetiletí synonymum mimořádné kvality v oblasti ochrany dřeva. Univerzální tenkovrstvé lazury s prvotřídní odolností proti vlivům počasí dobře poslouží při renovaci a údržbě oken a zahradního nábytku. Svým novým složením odpovídají nejpřísnějším nárokům na ochranu lidského zdraví a životního prostředí. Kromě rozpouštědlové řady již existuje i řada vodou ředitelná.

Lazury PULLEX PLUS-LAZUR prošly v roce 2011 inovací s rozšířením stávajících odstínů vrba, dub, modřín, borovice, ořech a palisandr o odstíny sipo, afzelia, kaštan a wenge. Tyto barevné mutace reagují na nejnovější estetické trendy současnosti.

Pro moderní ochranu dřevěných fasád a obložení domu jsou určeny oleje na dřevo PULLEX HOLZÖL s vysokým obsahem pojiva. Obsahují speciální vysoce účinné látky pohlcující UV záření, chrání proti hnilobě a napadení plísněmi a prodlužují trvanlivost povrchu. Vykazují velmi dobré penetrační schopnosti. Dřevo si i po ošetření zachovává krásný přirozený vzhled. Zatímco odstín FARBLOS předpokládá konstrukční ochranu dřeva, NATUR nabízí trojnásobnou ochranu proti UV záření. Třetí variantou je odstín LÄRCHE

ZÁVĚR

Uvedený přehled není vyčerpávající. Naopak – je jen krátkým nástinem bohatého spektra produktů, které jsou v portfoliu společnosti ADLER. Zájemci o konkrétní aplikace a správnou volbu vybraných ochranných prostředků na ošetření dřeva, omítek a fasád se s kompletní nabídkou mohou seznámit na webu www.adlercesko.cz nebo u obchodních zástupců.

 

================================================================================

 

ADLER

Se svými 450 zaměstnanci je společnost ADLER předním rakouským výrobcem laků, barev a prostředků na ochranu dřeva. Tato úspěšná historie začala v malém obchůdku s barvami, který si otevřel Johann Berghofer v roce 1934 ve staré části tyrolského města Schwaz. Ve skladových prostorách svého obchodu začal připravovat olejové barvy, matování, leštěnky a prostředky na údržbu podlah. Z malého obchodu s barvami vznikl během několika desítek let značkový výrobce ADLER.

Dnes továrnu ve Schwazu opustí každým rokem kolem 16 000 tun laků. Jejich odběrateli jsou zákazníci ve více než 25 zemích na celém světě. Dnes už se vyváží téměř polovina všeho vyrobeného zboží. Hlavními exportními trhy jsou Itálie a Německo. Značka ADLER však má své pevné místo také v Polsku, na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Švýcarsku a Řecku. Ústřední pozice ve strategickém uvažování firmy náleží Rakousku jako domácímu trhu s hlavním výrobním závodem ve Schwazu. K zákazníkům společnosti ADLER patří vedle truhlářů, výrobců nábytku a oken také natěrači a kutilové. V segmentu nábytkových laků a systémů povrchové úpravy oken a také v oblasti výrobků pro kutily zaujímá ADLER vedoucí postavení na evropském trhu. Výrobky pro kutily se v Rakousku prodávají ve 165 specializovaných provozovnách. Od roku 2008 byly založeny dceřiné společnosti ADLER ČESKO a ADLER SLOVENSKO.

Důsledné kontroly prováděné v průběhu celé výroby jsou zárukou konstantní jakosti všech produktů značky ADLER, firma je nositelem certifikací výroby podle norem ISO9001 aISO 14001. Přes dvě třetiny z více než 10 000 výrobků se vyrábí na vodou ředitelné bázi. Dokladem toho, že ochrana životního prostředí není pro firmu ADLER pouhou formální deklarací, je řada ocenění a certifikací, které továrna na laky získává na základě pravidelných přísných kontrol.

 

ADLER ČESKO s.r.o.
Pražská 675/10
642 00 Brno-Bosonohy

Mob.: 605 899 044, 731 725 957
Fax: 549 213 229
mail: info@adlercesko.cz
www.adlercesko.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu