Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Výroba nábytku / Truhlářství - HOLZ-SCHILLER: Nová konstrukce dřevěného okenního profilu

Zatímco ve stavbě plastových profilů pro okna dochází každoročně ke konstrukčním inovacím a koncepčním změnám, v segmentu dřevěných oken se novinky objevují spíše sporadicky. O to zajímavější řešení nabízí společnost HOLZ SCHILLER.

Struktura okenního profilu Airotherm zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti rámu okna
Autor: Truhlářský portál

Zatímco ve stavbě plastových profilů pro okna dochází každoročně ke konstrukčním inovacím a koncepčním změnám, v segmentu dřevěných oken se novinky objevují spíše sporadicky. O to zajímavější řešení nabízí společnost HOLZ SCHILLER v podobě energeticky úsporného dřevěného okenního profilu pod značkou AIROTHERM. Revoluční je jedinečná stavba cinkovaných a fixních hranolů pro zhotovení dřevěných oken, případně oken v kombinaci dřeva a hliníku. Tyto hranoly nejsou totiž z plného materiálu, ale v podélné linii jsou odlehčeny vzduchovými komorami, které zlepšují tepelně izolační parametry rámu oken nebo dveří.

Firma HOLZ SCHILLER s.r.o., působila na českém trhu od r. 1993 pod názvem Klatovské dřevo, který byl v roce 2007 změněn na HOLZ SCHILLER s.r.o. Jde o 100% dceřinou firmu německé HOLZ SCHILLER GmbH se sídlem v Regenu v oblasti Centrální Šumavy, přibližně 30 km od Železné Rudy.

Výchozí reklama

Okenní hranol nové generace přináší zlepšený poměr mezi cenou a užitnou hodnotou při zachování příznivé energetické bilance a ekologického přístupu. Homogenní, stabilní a pevný rámový materiál se vyrábí z běžných dřevin, jako jsou smrk, borovice, modřín, dub, buk thermo a smrk thermo. Zákazníkům jsou k odběru nabízeny profily cinkovaných nebo fixních hranolů ve všech nejběžnějších rozměrových škálách – od průřezu 72 x 76 mm až po 114 x 145 mm. Vzduchové komory v rámu okna nebo dveří zlepšují hodnotu Uw oproti profilům z plného dřeva o cca 0,2 – 0,3 W/m2K, ale přitom neovlivňují stabilitu a pevnost konstrukcí. Okenní rámy z profilu Airotherm vykazují hodnoty Uf v rozmezí od 1,1 W/m2K (pro okenní systém 68 mm) až po 0,78 W/m2K (pro okenní systém 110 mm), což umožňuje vyrobit například v profilu IV 78 okna s celkovou hodnotou Uw pod 0,8 W/m2K. A to je parametr okna, vhodného pro pasivní domy.

Hranoly jsou lepeny z kvalitního tříděného homogenního řeziva. Zpracování od nákupu, přes pořez a lepení je součástí certifikovaného systému výroby. Jako vstupní surovina je používáno výhradně dřevo splňující standardy PEFC. Certifikace pomáhá zákazníkům v orientaci mezi množstvím produktů na trhu. Je v podstatě obdobou ekologického zemědělství a označování produktů ekologického zemědělství – tzv. bioproduktů.

Firmu HOLZ SCHILLER s.r.o. dnes tvoří dva závody na výrobu lepených okenních hranolů v Klatovech a v Chebu a pila v Klatovech-Lubech pro pořez kulatiny na lamely, vhodné pro průmyslovou výrobu kvalitních truhlářských polotovarů. Z nich se zhotovují zejména okenní hranoly, dveřní polotovary, spárovkové desky, schodišťové dílce a celá schodiště k finální montáži. Skupina HOLZ SCHILLER patří se svou měsíční produkcí cca 4000 m3 dřevěných okenních profilů k předním evropským producentům v oboru průmyslově vyráběných truhlářských polotovarů.

Výrobní sortiment firmy prochází neustále vlastním vývojem a inovacemi, o čemž svědčí například sendvičové okenní hranoly s purenitovou izolační vrstvou, zateplená dveřní křídla a izolační dveřní výplně. Všechny tyto výrobky byly úspěšně zavedeny do výroby. Součástí firemní filozofie je také posílení postavení na trhu komponentů pro stavebně truhlářskou výrobu. Jedním z počinů v tomto směru je nabídka truhlářských komponentů z tepelně modifikovaného bukového nebo smrkového dřeva (TMT), které na základě tepelného ošetření bez chemických látek získává zajímavé vlastnosti. Díky řízené změně rovnovážné vlhkosti dřeva pomocí speciálního zušlechťovacího procesu vzniká dřevo se zvýšenou odolností vůči dřevokazným houbám a hmyzu, se sníženým příjmem vlhkosti a lepší rozměrovou stabilitou.

 ( www.holz-schiller.cz )

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu