Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Studio: White Arkitekter
Zdroj: newstream.cz

„Kromě toho, že dřevo je udržitelným materiálem, pomáhá i zlepšit vnitřní klima a snižuje stavební náklady,” vypočítávají pozitiva výstavby ze dřeva  architekti ze švédského studia White Arkitekter Robert Schmitz a Oscar Norelius.

Ateliér White Arkitekter se systematicky věnuje ekologicky a sociálně udržitelné architektuře s využitím dřeva jako významného obnovitelného materiálu a jako jeden z prvních se přihlásil k výzvě navrhovat a realizovat do konce dekády uhlíkově neutrální stavby. Průřez jejich tvorbou představí Galerie Jaroslava Fragnera na výstavě s názvem A Heart of Wood. 

Výchozí reklama

Ze dřeva se dá stavět i do výšky

Do portfolia realizací White Arkitekter patří například dvacetipatrová multifunkční budova Sara Kulturhus, s celkovou plochou téměř 30 tisíc metrů čtverečních je jednou z největších dřevostaveb na světě. 

„Naše budova je uhlíkově negativní. Část je řízena umělou inteligencí, která sleduje a vyhodnocuje, jak je budova využívána, a podle toho v průběhu času optimalizuje spotřebu energie,“ říkají architekti Robert Schmitz a Oscar Norelius.

Stavba vznikla přímo ve středu města známého zejména těžbou zlata a spojuje v sobě řadu funkcí: divadlo, muzeum i galerii, veřejnou knihovnu, konferenční centrum a hotel. Budova je postavena především ze dřeva z regionálních boreálních lesů. Solární panely a další účinné energetické systémy rovněž přispívají k minimalizaci uhlíkové stopy.  

Hlavním cílem architektů bylo poukázat na možnosti použití dřeva jako konstrukčního materiálu pro složité výškové budovy v rámci udržitelné výstavby. Různorodý program si vyžádal řadu inovativních konstrukčních řešení při zapracování nejrůznějších požadavků, od flexibility přes akustiku až po celkovou statiku.

Dřevostavba, která se pyšní druhou největší dřevěnou věží na světě
Dřevostavba, která se pyšní druhou největší dřevěnou věží na světě, stojí na severu Švédska ve městě Skellefteå. Objekt navrhli architekti záměrně do výšky, stal se tak přirozenou dominantou města, kterého má zároveň oživit. (na snímku průběh stavby)

Udržitelná architektura je budoucnost

Architektonický návrh umožnil, aby nosná konstrukce vznikla bez betonu, což výrazně urychlilo dobu výstavby a zcela zásadně snížilo uhlíkovou stopu. „Postavením jedné z nejvyšších dřevostaveb na světě ve Skellefteå společnost White Arkitekter „pohnula horou“, je tedy symbolem, který ukazuje, že změna je možná – prostřednictvím architektury,“ oceňují práci atelieru Kristin Feireiss a Hans-Jürgen Commerell z berlínského Aedes Architecture Forum.

Základním stavebním materiálem je dřevo, a to kombinace lepených panelů CLT a lepených dřevěných lamel (glulam). Multifunkční prostor funguje jako divadlo, galerie, knihovna, muzeum a hotel.
Základním stavebním materiálem je dřevo, a to kombinace lepených panelů CLT a lepených dřevěných lamel (glulam). Multifunkční prostor funguje jako divadlo, galerie, knihovna, muzeum a hotel.

Klinika ze dřeva
Rozlehlý objekt, klinika bude zaujímat plochu více než tři tisíce metrů čtverečních, je rovněž ze dřeva.

Atelier White Arkitekter, který založil v roce 1951 Sidney White, dnes patří mezi přední skandinávské architektonické kanceláře a zaměstnává 800 lidí v pobočkách ve Švédsku, Norsku, Velké Británii, Německu, Kanadě a východní Africe. 

Autor: Petra Jansová
Zdroj: www.newstream.cz

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Emičak Eychlá: Jarka Úterý 28. Únor 2023 11:02
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu