Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Rekonstrukce domu, bytu: Stavíte? Rekonstruujete? TAK NECHYBUJTE!

Pokud jste se rozhodli ke stavbě či radikální přestavbě svého bydlení, tleskáme vám. Ovšem pozor! Známe několik „háčků“, které vám mohou vaši aktivitu pěkně otrávit nebo dokonce zhatit.

Dveřní křídlo
Zdroj: SAPELI

Nejčastějšími rekonstruovanými prvky v interiéru jsou dveře, výměna oken, oddělování nebo částečné přepažování prostor a samozřejmě – různé nábytkové obměny. Ke všem těmto situacím máme několik horkých tipů.

1. DVEŘE… JAKÉ A KDY

Výměna dveří se řídí jednoduchým pravidlem: „Na začátku stojí rozhodnutí, zda potřebujeme interiérové běžné nebo některé ze speciální řady dveří. Pokud jsme se rozhodli pro výměnu dveřního křídla např. do ložnice, stojí za úvahu, zda si nekopit dveře zvukotěsné, jestliže vybíráme dveře do koupelny, lze zvolit speciální klima dveře, které jsou určeny do teplotně nestabilního a mokrého prostředí,“ říká Ing. David Vítek, vedoucí marketing SAPELI, a.s., největšího českého výrobce dveří a zárubní, a dodává: „Společnost SAPELI nejenže řadu speciálních dveří vyrábí… svým zákazníkům nabízí jedinečnou možnost, a to zakoupit si jak standardní modely, tak i ty speciální modely dveří v totožném designu i povrchové úpravě. Nikdo tak nemusí poznat, že se jednotlivá dveřní křídla v chodbě od sebe jakkoliv liší.“

Výchozí reklama

2. STARÉ ZÁRUBNĚ NEVYŘEZÁVEJTE… JEN OBLOŽTE

Co se starými kovovými zárubněmi? Ty jsou bolístkou mnoha interiérů a při rekonstrukcích je každý rád vymění za dřevěné. Šikovné řešení OKZ zárubní, což je zkratka pro obklad kovové zárubně, je velmi snadné. Důmyslnost celého systému přitom spočívá v tom, že si dřevěný obklad poradí s nepřesností stěn, která většinou promění rekonstrukci v peklo. „Specifický systém zárubní OKZ je technicky konstruován tak, aby ho bylo možné na místě přizpůsobit. Často se stává, že stěny ani původní zárubně nebývají rovné a netvoří přesný obdélník. Variabilita technologie OKZ spočívá ve skrytém plastovém spojovacím profilu, který se uzpůsobuje reálnému úhlu mezi dvěma hranami původní zárubně,“ upřesňuje Ing. David Vítek. Velmi důležité je přesné zaměření, které má rozhodující vliv na realizaci obkladu. Na zaměření si pozvěte nejlépe specializovanou firmu, která má s montáží OKZ zkušenosti. Aby nové zárubně seděly tak, jak mají, přece jenom záleží na každém milimetru a chce to zkušenou ruku. Velká výhoda systému je, že otvor průchodu se po úpravě téměř nezúží a můžete do něj osadit i vaše původní dveře. Montáž OKZ zárubní zabere montážníkům jeden den, aniž by po sobě nechali nepořádek. Po takovéto proměně uvidíte, že na celý byt díky novému elegantnímu první opravdu prokoukne.

3. KDYŽ SI ZVOLÍTE DVEŘE DO POUZDRA

Stavební pouzdro STANDARD od J.A.P.Současný moderní trend velí interiérům úsporu místa pomocí stavebního pouzdra s posuvnými dveřmi. S posuvným otevíráním je nejideálnější počítat již ve fázi projektu, ale ani majitelé již hotových nemovitostí toužící po tzv. „zašupovačkách“ nepřijdou zkrátka. V tomto případě je ale potřeba počítat s velkými stavebními úpravami. Plechová kapsa, která je dominantou tohoto stavebního dílce a do které zajíždí vlastní dveřní křídlo, totiž nahrazuje část příčky. A na co si dát při zabudování či rekonstrukci pozor? „Stavební otvor je třeba připravit na přibližně dvojnásobnou šíři, než u klasických dveří otočných. Pokud má šířka zdi rozměry pouze 10 či 13 cm, pouzdro vždy usazujeme zároveň se zdí. Pokud je šířka zdi 30 a více cm, je na výběr, zda pouzdro usadíte na střed, či asymetricky k jednomu z krajů příčky,“ uvádí pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P. Stavební pouzdro je použitelné pro všechny typy zdících systémů, do klasických zděných, sádrokartonových, i štěpkocementových stavebních systémů, až po betonové stavební bloky. „Při jeho zabudování je potřeba znát finální výšku hotové podlahy, protože právě na tuto výšku musí být pouzdro usazeno, aby nebylo třeba provádět dodatečné výškové úpravy na dveřním křídle. V případě, že zvolíte oproti původnímu záměru výšku rozdílnou, nezůstane zachován průchod 197 cm, popřípadě 210 cm či zvolená atypická výška, od podlahy a dveře se pak musí buď podříznout, nebo mezi nimi a podlahou vznikne mezera,“ upozorňuje pan Paksi.

4. SKLENĚNÉ PRVKY V INTERIÉRU…ANO, ALE!

Celoskleněné stěna SIGMA s dveřmi od J.A.P.Sklo je pro interiér zajímavým i praktickým prvkem. Ovšem, musíme pamatovat na několik zásad. „Celoskleněné příčky, stěny, dveře nebo obklady…vždy jde o typ tzv. kaleného skla, které už nelze dodatečně brousit, řezat nebo jinak upravovat. Fázi přesného zaměření tedy rozhodně není radno podcenit. V případě obkladu za kuchyňskou linku je nutné pamatovat na otvory pro zásuvky,“ informuje pan Petr Paksi. A co dále neopomenout?

  • V místě celoskleněné stěny nesmí být zavedeno podlahové vytápění – ukotvení stěny k podlaze by mohlo poškodit spirály topného systému.
  • Strop ze sádrokartonu musí být nachystán k ukotvení, to znamená zpevněn ideálně ocelovou konstrukcí či traverzou. SDK strop by sám o sobě neposkytl dostatečně stabilní zabezpečení a ukotvení celoskleněné stěny. 
  • Stropy, které jsou zděné nebo tvořené panely, se zpevňovat nemusí, kotvení je v tomto případě bezproblémové. Celoskleněných stěn se tak nemusíte bát ani v panelákových bytech, které s nimi dostávají velký punc originality.
  • Pokud přemýšlíte o celoskleněných dveřích se samozavíračem, musíte si v podlaze předpřipravit otvor o hloubce přibližně 20 cm. Toto je třeba brát v potaz už při vylívání hrubé podlahy – kdy skvěle poslouží například polystyrenová kostka, kterou po vytvrzení betonu jednoduše vyříznete. 
  • Vždy berte v potaz přístupovou cestu na místo instalace, a to jak výšku průchozích stavebních otvorů, tak třeba šířku schodiště v bytovém či panelovém domě. Pokud se transportované sklo „nevejde do dveří“ či neprojde zákrutou úzké chodby, jde o neřešitelné problémy.

5. OKNA NECHTE NA PROFESIONÁLECH… ZTRATILI BYSTE ZÁRUKY!

Realizace velkoformátových hliníkových oken Dafe-Plast.Výměna starých oken za nová plastová či hliníková svépomocí? Pokud i vy z finančních či jiných důvodů uvažujete o této možnosti a nejste zkušenými odborníky, raději od tohoto rozhodnutí upusťte a svěřte se do rukou profesionálů. Ušetříte si nejen mnoho starostí, ale ve finále i peněz! Při rozhodování, zda si okna namontujete sami, nebo to necháte na dodavateli, je vždy potřeba si uvědomit následující faktory. „Důležitá je odbornost a proškolenost montážníků. Každá dodavatelská firma totiž musí splňovat montážní předpisy a normy, které nezkušený domácí kutil nezná. Dalším faktorem je cena. Při montáži svépomocí totiž cena oken či dveří podléhá vyššímu DPH, tedy 21 %. Ve finále je tedy cena celé zakázky s montáží i bez montáže téměř totožná,“ informuje pan Pavel Altman, zástupce obchodního ředitele DAFE-PLAST, tradičního výrobce plastových oken a dveří. Pozor také na uplatnění záruky! Pokud si okna montujete sami, tak dojde-li chybnou instalací k nefunkčnosti oken, nelze toto u dodavatele reklamovat. A co pasivní domy? Pokud chcete, aby Váš dům získal status nízkoenergetické či pasivní stavby, rozhodně vsaďte na kvalitního a prověřeného dodavatele oken a dveří, a to včetně provedení odborné montáže. „Nízkoenergentické domy prochází tzv. BLOWER DOOR testem, tedy metodou na zjišťování vzduchotěsnosti budovy, která zjišťuje energetickou náročnost domu. Pokud je tedy montáž oken provedena nekvalitně a nesprávným způsobem, dům nemusí tímto testem projít,“ doplňuje pan Altman. 

6. NÁBYTEK VÁM ZAVĚSÍ MARCELL

Závěsný systém Marcell. „Se zavěšením koupelnových skříněk vám pomůže Marcell. Jde o patentovanou novinku Dřevojasu – montážní prvek pro jednoduché, revoluční a hlavně rovné montáže skříní všech velikostí. Zvláště vhodný je na tvrdé povrchy (obklady, beton). Jeho nosnost je až 50 kg. Závěsný systém Marcell má tvar jehlanu s vyztuženými žebry a otvorem pro upevňovací šroub, který ve spojení s montážní lištou spolehlivě zavěsí nábytek. A pozor! Dokáže vyrovnat i nerovnosti – až o rozdílu 6mm,“ informuje Ing. Zdeněk Blažek, manger marketingu Dřevojasu, v. d., který se zabývá s tradicí výrobou koupelnového nábytku.

Materiály byly připraveny ve spolupráci se společností J.A.P. (www.japcz.cz ), SAPELI (www.sapeli.cz ) a Dřevojas (www.drevojas.cz ).

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (2 celkem)

  • Václav Jánský: Rekonstrukce Neděle 10. Březen 2019 06:48
  • Ivan Navratil: Rekonstrukce Neděle 22. Březen 2020 21:45
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu