Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Představení firmy

Představujeme: Truhlářské tvoření pro váš byt

Ráda bych vám ukázala práci lidí, kterých si sama moc vážím a jejichž výrobky upřímně obdivuji. Vím, že pokud tuto stránku dočtete, dokážete ocenit krásu a poctivou práci, a pochopíte, proč jsem tento článek napsala. A pokud zatoužíte mít kousek té krásy doma (ať jste odkudkoli), věřím, že budete spokojeni. Píšu totiž tento článek a přitom jsem uvelebená v křesle, které vyrobily právě jejich ruce.

Stoly, židle od firmy TONAKA
Zdroj: TONAKA

Pan Antonín Horák se svou ženou Maruškou jsou lidmi, kterým se každodenní tvoření stalo prací. Velká láska k řemeslu, neuvěřitelná šikovnost a pracovitost a hlava plná nápadů je vedla k založení firmy TONAKA, ve které vyrábí designový nábytek na míru, ale nezaleknou se ani renovací historických kousků. Svou prací doslova žijí a to je na každém výrobku znát.

Výchozí reklama

Pod jejich rukama vznikly mimo jiné i krásné ergonomické židle.

Designové židle - TONAKA Designové židle - TONAKA

Začalo to pochopitelně nápadem a prvotním návrhem. Pak přišla doba pokusů, kdy se ladil tvar, pohodlnost, design atd. Vyladit tvar k dokonalosti není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Aby se každému opravdu dobře sedělo, vyžaduje to přesný tvar opěradla, jeho výšku i bederní sklon a pochopitelně taky přesnou výšku sedáku. Nakonec se podařilo!

Tvar by tedy byl, ale každý má jiný vkus. Takže přišlo na řadu vymýšlení různých stylů a barev.

„Já chci, aby židle vypadala vzdušně“ – požadavek, po němž vznikla židle s opěradlem s pásků spojených kovovými trubičkami.

Vzorky materiálů

„Já chci naprostý originál“ – „proč ne … vyberte si originální vzor dýhy a můžete si být jistí, že stejnou židli nikdo jiný mít nebude. Máme vakuový lis a můžeme lisovat dýhu vcelku na profilované základy, takže originál není problém. A nebojte, nevyrobíme jednu originální židli – můžete jich mít ke stolu šest. Deset stejných už ale ne – originalita je originalita."

„A je ta židle pevná, když tam nejsou v opěradle žádné ty šrouby, co to drží?“ – „no to si pište! Přece nebudeme kazit vzhled opěradla šrouby. Je tam deset plochých kolíků, to opravdu neutrhne ani slon."

„Naše děti jí poškrábou, to je jasný“ – zřejmě ne … židle je nastříkaná pěti vrstvami laku, který se stříká za horka – žádné lakování dvěma vrstvami za studena. Ale jasně, že občas je dobré dětem říct: „Pepčo, neryj do té židle šroubovákem.“

Takhle nějak asi vznikaly ze základního návrhu různé typy židlí.

No a nakonec si ještě každý může vybrat potah. Nic snadného takové vybírání! Já osobně mám problém vybrat si z deseti druhů látek, Horákovi vám jich nabídnou k výběru tři tisíce a ještě nanosí na kopici vzorníky kůží. No nazdar! Tak to aby si člověk vzal na to vybírání dovolenou.

„A co cena? To bude pálka, co?“ – ani bych neřekla. Hledala jsem židle v podobné cenové relaci a našla jsem židle plastové, kancelářské a zahradní. Ani jednu ergonomickou designovku. (Teda pokud si nedoběhnu do nějakého toho řetězce, co vozí nábytek z Polska … a tam se o originální ruční práci stejně nedá mluvit.)

Takže kolik? Od 2.500,- Kč!

Opravdu! Když si nebudu vymýšlet dýhy jako americký ořech, nebo venge a nebudu chtít židli potáhnout kůží z jednorožce, můžu ji koupit za tyto peníze. Jenže za takové ceny si asi vymýšlet budu a za originál dám klidně i o trochu víc. Je to přece poctivá ruční práce přímo od výrobce – mimochodem jediného výrobce takových židlí v Čechách.

No a pak to bude chtít stůl – samozřejmě poctivý masiv se stejnou dýhou … a pak co takhle novou kuchyň, skříně, dveře, okna, schodiště, podlahy … v mém případě by to chtělo úplně nejvíc výhru v loterii  … a pak bych si udělala týden volna na to vybírání barev a tvarů všeho toho krásna, co Horákovi dokážou vytvořit …. ááááách - to by byla paráda.

Ale konec snění – kousek luxusu za tyto ceny si přece můžu dopřát i bez výhry v loterii.

Mrkněte sami: www.tonaka.cz

Autor: Kajjka
Zdroj: ceskestavby.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu