Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Český designový nábytek z Libčic se zalíbil i Londýňanům a Dánům

Za rok toho firma LUGI s.r.o. stihla hodně - přestěhovat se do nových prostor, otevřít showroom a výstavní prostor v bývalém prvorepublikovém Uhelném mlýně pár desítek metrů od nové haly, získat několik ocenění a uspět s designovou kolekcí nábytku v zahraničí.

Michal Peřina (vlevo) je stavbař, po sametové revoluci si ale umanul, že bude mít firmu, která bude vyrábět krásný český nábytek. Ačkoliv ho podnikání stálo nemocné srdce a rozpad první rodiny, firmy se nevzdal. Stejně jako nevzdal výstup na sedmitisícovk
Autor: HN - JIŘÍ KOŤÁTKO

Tovární hala firmy Lugi působí v areálu šroubáren v Libčicích nad Vltavou trochu jako zjevení. Úsporný zelenošedočerný design budovy mezi starými industriálními, leckdy neudržovanými budovami z typicky červených cihel zaujme na první pohled. Když vejdete, ocitnete se ve světě designového nábytku, jehož vlajkovou loď, dřevěný věšák designéra a kreativního ředitele Matěje Chabery, mohou už pár měsíců obdivovat i návštěvníci stálé sbírky Design Muzea v belgickém Gentu.

"Před rokem jsme si řekli, že začneme vystavovat i v zahraničí a byl to dobrý krok, dokonce už měsíc prodáváme některé naše výrobky v Dánsku v showroomu Tom Rossau. A během adventních víkendů představíme naši kolekci na Design schenken ve Vídni," říká Michal Peřina, majitel firmy Lugi, která se stala vítězem v soutěži Vodafone Firma roku ve Středočeském kraji.

Výchozí reklama

Za rok toho firma stihla hodně - přestěhovat se do nových prostor, otevřít showroom a výstavní prostor v bývalém prvorepublikovém Uhelném mlýně pár desítek metrů od nové haly, získat několik ocenění a uspět s designovou kolekcí nábytku v zahraničí. Třeba zmíněný věšák je nejen součástí stále expozice v Gentu, ale před pár měsíci jej londýnská designérka Sophie Wyattová umístila do michelinské restaurace North Road Restaurant během výstavy 100% Design London.

Umění v Uhelném mlýně

"A také mu říkáme věšák na medaile, protože v barvě trikolory byl vybavením Českého domu na letní olympiádě v Londýně a střelkyně Adéla Sýkorová si na něj pověsila bronzovou medaili," říká PR manažerka a designérka šperků Tereza Severýnová. Pracuje tu půl roku, denně do Libčic dojíždí z Prahy a je na ní vidět, že takhle nějak si svou práci představovala.

Hlavně když ukazuje expozici v Uhelném mlýně, kde v listopadu firma otevřela výstavu Lugi Pro Art, společný projekt firmy a galerie Art Pro. "Bude otevřená až do 21. prosince, ale prostory nebudou zahálet ani potom," říká Severýnová. Expozici nábytku Lugi dotvořily obrazy a plastiky mladých umělců.

Zvenku i zevnitř je vidět, že umění industriální budově a prostorám více než svědčí. "My tady také skladujeme nábytek před finální úpravou a kurátoři ho použili jako součást expozice, vyniklo to dokonale," ukazuje seřazené barové židle mladá designérka.

Věšáků Matěje Chabery je hodně jak ve výrobní hale, tak v Uhelném mlýně. Jdou na odbyt, ačkoliv jeden stojí přes sedm tisíc korun. Úspěšné jsou ale také ony barové stoličky, knihovny či novinka - barevné stoličky anebo zvláštně masivní věšáky, kterým se říká tichý či osobní sluha. "To je také dílo Matěje Chabery. A v Dánsku měly na výstavě úspěch, kupodivu tam tento kus nábytku ještě nedorazil, pro lidi to bylo překvapení," vzpomíná Peřina. Možná se lidem ze zemí na severu od Česka líbí kolekce z Libčic i proto, že má ke skandinávskému designu blízko. Ačkoliv Lugi vyrábí nábytek do interiéru na zakázku, právě na designovou kolekci je Peřina hrdý nejvíc. "Vždy jsem chtěl dělat kvalitní český nábytek. Podařilo se," říká Peřina.

Krizi si zažil předtím, než udeřila

Dole v dílně od rána pracují řemeslníci na knihovnách Kubis dalšího z dvorních designérů firmy Jana Padrnose, všude je cítit dřevo. "Nejraději mám jasan," přiznává Michal Peřina. Působí klidně, vyrovnaně, ale je vidět, že má radost. Ekonomická krize se firmě, která vyrábí v horním patře továrny, vyhnula obloukem. Od roku 2008 se obrat více než zdvojnásobil, stejně jako počet zaměstnanců. "Ale mám tady řemeslníky, kteří u mě pracují i patnáct let. A na nich nejvíc závisí úspěch firmy," tvrdí Peřina.

Možná je to tím, že skutečnou krizi má majitel už za sebou, možná že spíš sérii krizí. Když v Libčicích v první polovině devadesátých let zakládal podnik, měl dva zaměstnance, kteří spíš než do dílny chodili na ryby, a on chod dotoval tím, že vydělával na výškových pracích. "Horolezectví je můj koníček. Mám za sebou sedmitisícovku na Pamíru i expedici na Annapurnu," vypráví. Teprve když si uvědomil, že ve firmě musí být denně osobně, začalo se dařit. Jenže pak přišla srdeční nemoc, rozpad rodiny a povodeň v roce 2002, kdy velká voda zaplavila dílny, stroje a veškerý materiál. "Za poslední peníze jsem odjel do Himálaje, prodal jsem dokonce auto, když jsem se vrátil, obrátilo se vše k lepšímu," vzpomíná.

Firma dostala zakázku, vybavovala interiéry obchodů firmy zabývající se pánskou konfekcí T. M. Lewin v Londýně. Čtyři roky. A i když v roce 2008 zakázka skončila, zbylo dost peněz na novou halu. "Ale pomohla i dotace z Evropské unie, měl jsem s tím procesem zkušenosti již od dob povodní," popisuje vzestup firmy Peřina, který v Libčicích už deset let bydlí.

"Název firmy je vlastně jakýsi hold mému dědovi, který podnikal za první republiky a dovážel pokladny Hugin," vysvětluje. A vzpomíná na příhodu zpočátku podnikání, kdy zákazník odmítl koupit vybranou postel, když zjistil, že nekupuje od Italů. "Dneska už je to spíš naopak. Zákazníci jsou rádi, že kupují český nábytek, ale název firmy už měnit nebudu," říká Peřina.

Lugi s.r.o.

Počet zaměstnanců:
Firma zaměstnává 25 lidí. Před pěti lety jich bylo osm.

Obrat:
24 milionů korun čeká firma letos obrat. V roce 2008 činil kolem 12 milionů korun.

Zisk:
Majitel firmy Lugi říká, že výdělek vždy investovali zpět do firmy. Zisk v roce 2010 činil 0,8 milionu korun, loni to bylo 1,5 milionu korun.

Nejvýznamnější zakázka:
Čtyři roky firma dovážela nábytek do obchodů T. M. Lewin v Londýně.

Nejlepší výrobek:
Designové kolekce nábytku ve spolupráci s designéry Matějem Chaberou či Janem Padrnosem. Připravují projekt se Lucií Koldovou.

Více informaci najdete na stránkách splolečnosti LUGI s.r.o.

Zdroj: iHned.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu