Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Technologie

Výroba nábytku / Truhlářství - Ostření nástrojů z PKD diamantů, tedy polykrystalických diamantů obecně

Metoda a princip samotný je velmi starý - asi 50 let ...

Pila s diamantovými zuby

PKD zuby* se brousí elektrojiskrovým obráběním. Metoda a princip samotný je velmi starý - asi 50 let. Nepatrný elektrický výboj přeskočí mezi obrobkem a nástrojem (nástrojem je pro profilové obrobky drát, pro rovné břity kotouček). Výboj vytvoří na obou stranách nepatrný kráter - čím odolnější materiál na straně nástroje, tím samozřejmě lepší. Kapalina je dielektrikum, složí k chlazení a čištění. Takže jde o tisíce drobných výbojů, jejichž intenzita nesmí překročit určitou mez.

Původně se jednalo o obrábění někdy také lidově zvané ,,drátkování ocele“, vyřezávání složitých tvarů v plechu. To dnes nahradily lasery, vodní paprsek, elektronový paprsek a podobné výkonnější a levnější metody. Elektrojiskrové obrábění zůstává pro svou materiálovou náročnost a relativně malý výkon už jen pro problematické věci a právě v odvětví výroby PKD nástrojů a nástrojařství obecně. Pokud vyřezáváte profil, dělá se to drátem (slitina mědi), který se průběžně odvíjí a ve spodu brusky zase navíjí na cívku. Drát se nedá znovu použít, jeho povrch je znehodnocen těmi elektrickými výboji a tažením. Jde do šrotu - a právě tento drát není žádná levná záležitost. Samozřejmě celá bruska je CNC stroj mnohamiliónové hodnoty. Sečteno a podtrženo, nabroušení třeba PKD frézy trvá hodinu a je poměrně drahé. O PKD roztřískovači ani nemluvě.

*Vrstvička PKD na tvrdokovovém HW nosiči. Nástroje nelze brousit z čela zubu.
Pozor na označení, správně má být PKD nikoli vžité DIA = monokrystalické diamanty (šperky). Ale byly již vyrobeny nástroje i s monokrystalickými diamanty.

DIA, tedy monokrystalické - tady elektřina nepomůže, takže zbývá brousit zase pouze diamantem, pokud lidstvo nenalezne něco tvrdšího.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu