Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Novinky

Zapomeňte na vinyl, hitem je dřevo

V USA se s pomocí laserové řezačky podařilo vytvořit první gramofonovou desku, která zaznamenává zvukovou stopu v letokruzích. Je totiž celá vyrobená ze dřeva.

První dřevěná gramofonová deska
Autor: Amanda Ghassaei

Čtyřiadvacetiletá designérka Amanda Ghasseaei ze San Franciska se delší dobu zabývala způsobem, jak s pomocí 3D tiskárny vytisknout vlastní gramodesku. Neúspěšně. Počet potenciálních posluchačů, kteří mají doma tuto technickou vychytávku, je dosud příliš malý. Tištění vlastních vinylů po domácku se zatím nekoná. A proto se zaměřila na odlišnou metodiku, i jiný materiál: vytvořila první gramodesku ze dřeva.

Postup je prý technicky poměrně nenáročný. Skladby ve formátu mp3 převedla do záznamu zvukových vln. S tím se jednoduše popral program Adobe Reader, který vytvořil přepis ve formátu.pdf. Následně, coby zkušený programátor, vytvořila jednoduchý software, který záznam využije jako „řezací vektory“ a převede je do série povelů a instrukcí pro řezačku Epilog 120 Watt Legend EXT. Ta je „vytesá“ do dřevěné podložky.

Výchozí reklama

V podstatě se jedná o stejný princip jako při vypalování CD či DVD, jen s využitím netradičního přírodního média pro záznam zvuku, dřeva. Laserová řezačka sice pracuje s mnohem větší přesností než lis vytláčející zvukovou stopu do vinylu, ale nehomogenní materiál, jako je dřevo, při přehrávání přenáší i různé ruchy. Je zde také problém s délkou, respektive množstvím „vypálených“ dat. Kvalitnější záznam totiž znamená mnohem více potřebného místa.

Podívejte se na video výsledku a výroby:

Kvalita na úkor kapacity

Na dřevěnou gramodesku se podařilo prozatím vměstnat jen tři minuty zvukového záznamu, což odpovídá jedné písničce. Kdo si chce poslechnout druhou, musí nutně otočit na druhou stranu. Pochopitelně, že dřevěná deska podobně jako vinyl může trpět mechanickým poškozením, a je náchylná k poškrábání. Přesto představuje Ghasseaeiová zajímavou alternativu pro nadšené posluchače. V současné době totiž zkouší využití dalších dostupných materiálů – akrylu nebo papíru.
„Některé písničky se pro tento druh záznamu hodí více, než jiné,“ shrnuje nevšední poznatek Ghasseaeiová. „Idioteque od Radiohead je ideální svou střední délkou, výraznými mezitóny a minimem syntetických bicí. Doufám, že se najde hodně nadšenců, kteří si teď stáhnou můj program, a budou sami zkoušet, na co všechno lze hudbu zaznamenávat.“
Podívejte se a poslechněte ukázku skladby z dřevěné gramodesky:

 

 

Zdroj: vtm.e15.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu