Výchozí reklama
Výchozí reklama
Nalezeno: 70 záznamů, Zobrazeno: 1 - 15

Dobrá práce: Žena kouzlí se dřevem a zachraňuje náročné řemeslo - umí toho hodně hračky, nádobí, domky...

Jaroslava_Kvasni_kov__z_Chval_ova_na_Krom____sku.jpg

Jaroslava Kvasničková z Chvalčova na Kroměřížsku umí ze dřeva vykouzlit tradiční hračky, modely starých chaloupek nebo třeba pomůcky do kuchyně. Je přitom jednou z posledních, kdo toto nádherné, ale pozvolna vymírající řemeslo drží nad vodou. I proto letos obdržela krajský titul Mistr rukodělné výroby.

Měsíční dřevo – zapomenutá tradice ožívá, odborníci kroutí hlavou

mesicni_drevo_taja_spasskova.jpg

Měsíční fáze způsobují příliv a odliv, divoké úplňkové sny nebo vznik takzvaného měsíčního dřeva. Naši dědové s ním pracovali v lese běžně, rychlá těžba ve velkém už je následovat nechce. Kdo si ale trochu počká a dovolí přírodě nachystat ten nejlepší materiál, získá dřevo, které odolává škůdcům a plísním, má větší hustotu a je rozměrově stabilnější. Proč se na takové výhody zapomíná? Lze staré postupy skloubit s moderní technikou a ekonomickými nároky?

Inspirace: Řemesla nenecháme umřít, rozhodli se na Valašsku. A zapojili děti

Kloboucka_manufaktura.jpg

Dům dětí a mládeže ve Valašských Kloboukách nabízí kroužek pro mladé řemeslníky. Děti se v něm naučí pracovat se dřevem, kovem či kůží. A používat tradiční nástroje. V regionu řemesla stále udržují, díky tomu se děti mají od koho učit.

Chata jako kajuta lodi

title-chata-jako-kajuta-lodi.jpg

Rozlohou nevelká chata, maskovaná opalovanými modřínovými prkny, umístěná v zeleni nad Vranovskou přehradou, překvapuje vším, co se pod její střechu vešlo. Nabízí zázemí rodině majitele, ale i návštěvám. Poskytuje dostatek prostoru k večernímu posezení i spánku. V každém koutě domu se skrývají nenápadné úložné prostory, každá věc má své místo stejně jako v kajutě lodi.

Dát čtyřletému klukovi do ruky ostrý nůž je bezpečnější než mu dát tablet, říká řezbář

rezbar_kluk_s_pilou.jpg

Snad každý rodič se někdy v předvánočním stresu zamyslí nad tím, že by možná raději svému dítěti vyrobil hračku vlastnoručně, než absolvoval kolečko po obchodech nebo procházel stránky e-shopů. Tato dovednost se ale dnes spíš vytrácí. Přesto hračka, kterou rodič vyrobí sám, může dítěti přinést mnohem víc než ta koupená.

Pozvánka: V Polici nad Metují se v jednom muzeu spojilo dohromady dřevo a kov. A můžete si s nimi i hrát.

drevo-kov-vystava.jpg

Stavebnice Merkur je spojená především s kovovými součástkami. Jenže v tematickém muzeu v Polici nad Metují mají teď novou expozici, která se týká dřeva. Jde o několik místností, které zaplnily dřevěné hračky. A dokonce nejsou jen na dívání.

Dobrá práce: V Holešově studenti vystavují dokonalé řemeslo: Ze dřeva vyrobili i jízdní kolo

Drevene-jizdni-kolo.jpg

Krásné stoly a lavice, ale i třeba glóbus nebo jízdní kolo. To vyrobili studentů Střední školy nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem. Jejich práce jsou k vidění v prosklených arkádách holešovického zámku.

Nejvíc hrdý jsem na své dvě poslední knihy. Je tam pohled na dřevo, jaký hned tak nikde nevidíte, říká výtvarník Patřičný

Martin_Patricny_s_Lenkou_Vahalovou.jpg

Na konci roku 2020 připravoval pro Národní zemědělské muzeum expozici s názvem Tajemství dřeva. Současná situace mu ale zkřížila plány. Nejen o zrušené výstavě, ale také o práci se dřevem, které je nejčastějším materiálem jeho uměleckých děl, mluvil výtvarník Martin Patřičný s Lenkou Vahalovou.

Představujeme: Dřevo, na rozdíl od člověka, pracuje pořád. Humorné heslo z Maršovic

TR_Styl_Trodlerovi.jpg

V Maršovicích u Nového Města na Moravě vyrábí v rodinné firmě TR styl nábytek na míru, dárkové i atypické předměty ze dřeva.

Chceme dřevo zrovnoprávnit, říkají autoři případové studie zabývající se velkokapacitními dřevostavbami

01-WIP_Vizualizace_ADM_01_800.png

Dostat více dřeva do velkých měst a začít stavět i vícepodlažní administrativní či bytové komplexy z tohoto obnovitelného materiálu. To je vizí Nadace dřevo pro život, která se spojila s absolventy Ústavu architektury Fakulty stavební VUT Martinem Velflem a Jakubem Sedláčkem a nedávno představila případovou studii podrobně mapující limity i přínosy dřevostaveb v městské zástavbě. Autoři studie doufají, že se podaří změnit zastaralou legislativu i vnímání dřeva jako nevhodného materiálu pro výstavbu developerských projektů.

V brněnských městských lesích letos přibude 1,3 milionu stromů

bukvice.jpg

Lesy města Brna letos na podzim vysadí rekordních 550 000 nových stromů. Dohromady s jarní výsadbou tak přibude za letošní rok v Brně a okolí 1,3 milionu stromů. Důvodem rozsáhlé výsadby je zvýšená těžba kvůli kůrovcové kalamitě.

Český muzikant používá k výrobě kytar originální materiály

01_Jan_Fic_kytary.jpg

Nástroje s příběhem, z nichž každý je unikát, vyrábí v malé dílně v Rybníkách na Znojemsku muzikant a kytarář Jan Fic. Jako materiál používá staré trámy, elektrickou kytaru umí zhotovit i z poškrábané desky stolu nebo ze dřeva, které 4500 let leželo v bažině.

Pozvánka: Novou výstavu nazvanou DÍL(n)A STAVEBNÍHO TRUHLÁŘSTVÍ můžete navštívit v Plasích

01-vystava-dilna-stavebniho-truhlarstvi.jpg

Do práce truhlářů vás zasvětí dřevem vonící výstava nazvaná Díl(n)a stavebního truhlářství, kterou v letošním roce otevřelo Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea v Plasích na severním Plzeňsku. Děti i dospělí uvidí nejen hotové výrobky, ale i nářadí a nástroje, dozvědí se celý postup výroby dveří, jak fungují jednotlivé truhlářské spoje a k čemu se používají. Během prohlídky si mhou zájemci prohlédnout i historickou truhlářskou dílnu.

Obří brouci v centru města. Znojemská prostranství ozdobí hmyz ze dřeva

dreveni-brouci-ozdobi-znojmo.jpg

Další z projektů pro zpestření veřejného prostoru ve městě podle návrhů lidí dokončuje znojemská radnice.

Vědci vyvinuli novou metodu rozpoznávání druhů dřeva. Pomůže s potlačením nelegálního obchodu

Drevo_mix.jpg

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v mezinárodní spolupráci s kolegy z Indie a Polska vyvinuli novou metodu pro identifikaci různých druhů dřev a pro vytvoření databáze různých, zejména tropických druhů dřev. Díky tomu je nyní možné lépe vystopovat původ dřeva, což umožní účinněji potlačovat nelegální obchod s exotickými a vzácnými druhy dřeva, které se používají hlavně pro výrobu luxusního nábytku.

Nalezeno: 70 záznamů, Zobrazeno: 1 - 15

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu