Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Podnikání

PODNIKÁNÍ: Prezident podepsal dva zákony týkající se dřeva

Prezident Miloš Zeman podepsal 18. 7. nový zákon o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh. Zákon zavádí zejména tresty za prodej nelegálně vytěženého dřeva a z něj vyrobeného zboží. Hrozit za to bude až pětimilionová pokuta.

Firmy podle tohoto zákona budou muset doložit, že neobchodují s nezákonně vytěženým dřevem, nebo využívat systém zavedený kontrolními organizacemi. Nelegálně vytěženým dřevem se bude rozumět dřevo vytěžené v rozporu s lesním zákonem nebo získané poškozením lesa podle trestního zákoníku.

Situace v nezákonné těžbě dřeva v ČR představuje podle vlády pouze zanedbatelné riziko v souvislosti s ochranou lesa. Na druhou stranu je důležité podpořit úsilí těch členských států, které dovážejí velké množství dřeva a dřevařských výrobků ze zemí mimo Evropskou unii, především z tropických zemí, kterých se globální problém odlesňování a nezákonných těžeb popsaný výše týká v největší míře, uvedla již bývalá vláda, když návrh zákona předkládala poslancům.

Výchozí reklama

Prezident Zeman dnes také podepsal novelu, která má zlepšit ochranu a reprodukci genetického fondu lesních dřevin. Novela umožní mimo jiné vznik národní banky, která by uchovávala semena a kultury lesních stromů pro jejich reprodukci. Banku má provozovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem, který bude také koordinátorem programu.

Zdroj: agris.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu