Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Ohlédnutí za seminářem Interiéry 2013

Zajímá vás co se událo na letošním odborném semináři Interiéry 2013? Přečtěte si tento článek ...

Odborný seminář "Interiéry 2013"

Letošní druhý ročník odborného semináře „Interiéry 2013“, jež se konal 31. října na půdě VOŠ a SPŠ Volyně vzbudil opět velké ohlasy a přivítat jsme mohli dokonce o 25% více mimoškolních posluchačů. Přednáškový sál byl zcela naplněn a 24 přednášek proběhlo dle plánu.

Po krátkém zahájení nás informoval pan Ing. Tomáš Lukeš z Asociace českých nábytkářů o letošním vývoji importu, exportu nábytku a dalších zajímavých číslech na trhu s nábytkem. Pak následovala přednáška pana Ing. arch. Luboše Končinského, který se zaměřil na vývoj designu v Čechách a na ukázky, čeho v historii naše země dosáhla. Následující prezentace byla předvedením světových novinek i různých zajímavostí z oblasti nábytku, které posbíral pan Akad. soch. René Baďura na svých cestách od Milána přes Sao Paulo až po Šanghaj. Koho zajímá osvětlení v nábytku, ten uvítal blok pana Jana Vyhlída ze společnosti Häfele. Zde se posluchači dozvěděli, jak efektivně navrhovat svítidla do nábytku. První část semináře uzavřel pan Richard Saidl, který pohovořil o možnostech kuchyně Blum na zkoušku, zvané též „Cvičná kuchyňská linka“.

Výchozí reklama

Po přestávce následovalo zamyšlení nad „klasickým“ návrhem interiéru a návrhem podle Feng-šuej, což nám i na praktických ukázkách předvedl pan Ing. arch. Jan Hlavín, Ph. D. Poté se ujal slova pan Prof. ak. arch. Jiří Pelcl, dr. h. c., který pohovořil na téma: „Forma následuje materiál“ při výrobě nábytku a jiných bytových prvků a ukázal posluchačům konkrétní výrobky. Dalším přednášejícím byl Juanjo Rodríguez de Llago ze španělské společnosti Porcelanosa. Posluchači se díky jeho prezentaci seznámili s přesnými technologickými postupy výroby keramických obkladů a dlažeb, jež do ČR dováží společnost
Design Bath. Ti, kteří se zajímají o nové materiály, překvapila prezentace pana Filipa Jančaty ze společnosti JAF Holz, jenž vysvětlil použití a zpracování kompozitních panelů Bencore. Další přednášky se ujal pan MgA. Martin Mrázek z firmy Kronospan a blok uzavřela paní Mgr. Elena Farkašová, která pohovořila o prestižní studentské soutěži „Cena prof. Jindřicha Halabaly“.

Po obědě čekala posluchače zajímavá ukázka použití výtvarného umění jako součásti interiérů. Tu si připravil akad. mal. Ivan Komárek. Umělec se tímto tématem zabývá a předvedl některé své počiny. Posluchači si též mohli prohlédnout foto z realizace vily, kterou má na svědomí ateliér Olgoj Chorchoj. Vývoj návrhu k samotné realizaci komentoval Doc. Mgr. A. Jan Němeček. Jak se vyvíjela myšlenka a následně výroba knihovny X SYSTEM (držitel jedné z nejznámějších cen RED DOT DESIGN AWARD 2013) nám řekl přímo jeden z autorů pan Jan Vacek. Po jeho příspěvku se návštěvníci seznámili s možnostmi využití skla v interiéru, což odprezentoval pan Ing. Pavel Hotový ze společnosti AGC Flat Glass Czech.
Další velmi poučná prezentace byla zaměřena na téma trendů v zařizování kanceláří. Průřez historií a vize do budoucna ukázal pan Ing. Dalibor Jakubec ze společnosti LD Seating. Na toto téma navázala paní Ing. Helena Prokopová, která se zaměřila na trendy a ergonomii v čalouněném nábytku.

Poslední blok zahájila paní Mgr. Eva Pšenicová ze společnosti Technodat prezentující software Carat nejen jako nástroj pro vizualizace, ale též i jako prodejní nástroj. Že interiér je též o technice, a je třeba ji brát v úvahu při návrhu, nám odpřednášel pan David Jakubec, CTC ze společnosti AV Media. Jeho téma znělo „Chytré domy z pohledu interiéru“. Pohled na současný i historický nábytek v Číně ukázal pan Doc. Mgr. Art. Marián Ihring, ArtD. Co je materiál Dekodur, a jak jej lze využít v interiéru, informoval posluchače pan Bc. Marek Kolář, zástupce společnosti Démos Trade. Téma litých podlah, správný výběr, barevnost a další důležité informace přednesl pan Ing. Zdeněk Mikšovský ze společnosti Sika CZ. Kapitola barev v interiéru byla na závěr. Nejprve o ní pohovořila paní Alžběta Macíková, jež vznesla otázku, zda při výběru rozhoduje odvaha, trendy anebo vědomosti. Závěr patřil panu Ing. Miroslavu Ctiborovi, který se zaměřil na barevné trendy společnosti JUB a též na dekorativní výmalbu, která není v interiérech tak obvyklá.

Kromě přednášek si měli návštěvníci možnost prohlédnout mnoho vzorků nových materiálů, naživo si osahat dekorativní skla v Glassbusu, který parkoval v areálu školy, vyzkoušet obleček stáří od Blumu a pořídit si odbornou publikaci - sborník všech přednášek.

Smyslem akce kromě předání informací mělo být i zamyšlení, vyvolání otázek a následných odpovědí, emocí a navázání spolupráce. Věříme, že tento cíl jsme splnili, protože dojmy od více než 300 návštěvníků byly velmi pozitivní. Tak se již nyní můžeme těšit na další ročník „Interiéry 2014“, který se bude konat začátkem listopadu v příštím roce.
 
Ing. Iva Bastlová, DiS.
Spoluorganizátorka akce

ODKAZY

Truhlářský Portál je oficiálním mediálním partnerem semináře Interiéry 2013.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu