Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Školy: Truhláři, na dřevo nesahat! nařizuje úřednická absurdita

Úřednická absurdita znemožňující učňům výuku pokračuje. Ministerstvo školství ji chtělo vyřešit novým nařízením. Na některé obory však zapomnělo.

Zdroj: SUSO

Školy vyučující budoucí truhláře, nábytkáře a další učně pracující se dřevem mají problémy. Kvůli chybě v zákoně je totiž nesmějí učit pracovat s tvrdým dřevem a některými dalšími látkami. Učňové proto nezískají důležité dovednosti a pracovní návyky a později mohou mít problém najít si místo.

Podle Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska vznikla chyba loni na podzim, kdy vyhláška ministerstva zdravotnictví zakázala lidem mladším osmnácti let například práci s určitými chemikáliemi. Mezi ně patřil například i benzin nebo fermeže na zpracování dřeva. Z novely zákona o ochraně veřejného zdraví navíc současně vypadla věta, která školám umožňovala výjimku pro práci s nimi. Nakonec ministerstvo školství připravilo nařízení, které hrozbu u většiny oborů zažehnalo. "Ale na dřevozpracující obory se zapomnělo," říká předseda sdružení Vladimír Kolder. "Kdyby školy vyhlášku, která nyní platí, dodržovaly, byly by zcela ochromeny," upozorňuje.

Výchozí reklama

Věděli to dávno

"Novela nařízení vlády, která nabyla účinnosti 29. ledna, se skutečně nevztahuje na prach z tvrdých dřev," přiznala mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Cílem novely podle ní bylo odstranit nejpalčivější problémy a současně nepříznivou situaci vyřešit co nejrychleji.
Ministerstvo zdravotnictví dává od současných potíží ruce pryč. Zákaz práce s tvrdým dřevem a dalšími látkami prý platí už několik let. Školy to zřejmě prostě jenom nevěděly. "Jde o kategorie rizikových prací, které nesmějí mladiství zaměstnanci vykonávat vůbec, a to už podle legislativy z roku 2007," tvrdí Štěpánka Čechová, mluvčí resortu zdravotnictví.
Z jejích slov tedy plyne, že odborná učiliště a školy už devět let při výuce postupují protiprávně, pokud žáky prachu z tvrdých dřev vystavují.

Ministerstvo školství se teď snaží vyřešit i problém truhlářů, tentokrát prostřednictvím pozměňovacího návrhu k novele školského zákona, která je nyní ve sněmovně. "Zde je již jednoznačně uveden i nebezpečný prach. Cílem je, abychom vytvořili vlastní vyhlášku, ve které vyjmenujeme nebezpečné chemické látky či jejich směsi a dále uvedeme, které činnosti spojené s nebezpečnou expozicí prachu mohou žáci vykonávat a za jakých podmínek," říká mluvčí školství Bílá.

Pozor na rakovinu

Potížím však ani pak nemusí být konec. Zasáhnout může opět ministerstvo zdravotnictví. A má k tomu pádný důvod. Některé z látek, o něž jde, jsou totiž karcinogeny. "Rizikové práce jsou podle zákona o ochraně veřejného zdraví mladistvým zaměstnancům zakázány obecně," říká Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví.

Vladimír Kolder za učiliště oponuje: "Karcinogenní prostředí ve školách není. To jsou běžné úkony, kdy se žáci seznamují se dřevem, učí se s ním pracovat, řezat ho."Vyhláška by se prý měla týkat výroby, kde se s nebezpečnými látkami pracuje ve velkém. "Ale to ve školách není," zdůrazňuje.

Podle Jiřího Zajíčka, předsedy Asociace průmyslových škol ČR, se navíc dá případným zdravotním problémům zabránit vhodnými pracovními pomůckami. Školy doufají, že se podaří spor vyřešit do začátku příštího školního roku. Jsou ovšem trochu skeptické. "Otázka je, zda sněmovna novelu vůbec schválí. A pokud ano, jestli se podaří vytvořit příslušný resortní předpis," obává se Zajíček.

Zdroj: www.tyden.cz
Autor: Pavel Cechl

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu