Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Luxusní auto ze dřeva: designové auto zraje s časem

Luxus na čtyřech kolec nemusí vypadat jako limuzína či technologicky vyspělý sporťák. Stačí precizní práce se dřevem. To udělala japonská Toyota, která na milánském design weeku představila koncept auta ze dřeva.

Dřevěné auto Setsuna japonské Toyota
Autor: TOYOTA

„Dřevo jsme vybrali jako primární materiál, který dobře vyjadřuje myšlenku ‚zrání‘. Dřevo tak s časem změní barvu dojem právě jako reakce ve vztahu k jakési lásce a péči k vozidlu,“ prohlásila automobilka ke svému konceptu Setsuna. Dvousedadlový vůz, přestože působí jako spíše designový doplněk je zcela plně funkční.

Výchozí reklama

Dřevěná Toyota - Setsuna - dřevěná palubní deska s volantem

„Setsuna je určeno k předávání z generace na generaci, fyzické změny vozu, myšleno dřeva, reflektují pouto, které si vybuduje jeho majitele společně s prožitými zkušenostmi,“ doplnila firma s tím, že při výrobě byly použity tradiční japonské řemeslné techniky. Ty například umožňují spojování jednotlivých dílů bez využití hřebíků či nýtů. Výsledkem je pak jednoduchý a čistý design, díky kterému je navíc možné jednotlivé díly snadno vyměnit.

Jednotlivé díly dřevěné Toyoty

Dřevo je použito i v interiéru, například na sedačky. Ty jsou vyrobeny ze stromů Zelkova, které se v Japonsku používají na zdobné prvky. Dalším výrazným materiálem je hliník, který kontrastuje se dřevem, vyniká tak na kolech a po obvodu vozu jakou součást karosérie.

Interiér vozu Setsuna je také ze dřeva

Vůz byl k vidění v Miláně na uplynulém design weeku.

Zdroj: lidovky.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Ivan Navratil: Ivulínek Pondělí 12. Duben 2021 17:37
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu