Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Soutěž SKILLS SLOVAKIA & SUSO v Nitře zná své vítěze.

Ti nejlepší postupují dál. Žáci neskrývají, že klání je pro ně skutečná výzva. Druhý ročník Skills Slovakia & SUSO jen potvrdil, jak alarmující situace v oblasti výchovy mladých fachmanů nastává. Školy hlásí upadající zájem o učební obory. Proto organizátoři projektu ŠIOV i ABF, a.s. považují za klíčové, aby se dařilo mladé lidi k řemeslu motivovat.

Ocenění vítězové v oboru truhlář
Zdroj: SUSO

Žáci středních odborných a učňovských škol to neměli ani v Nitře jednoduché. SkillsSlovakia& SUSO na ně klade skutečné nároky a času při splnění úkolu studenti nemají nikdy nazbyt. Letos se proti soutěžícím přidalo i studené, deštivé počasí a jelikož disciplíny probíhali sice pod střechou, ale na venkovní ploše bylo to náročnější dvojnásob. Tentokrát se týmy ze slovenských škol utkaly na výstavě Mladý tvorca na výstavišti Agrokomplex v Nitře. Byli z celkem 13 škol. Celkem o postupová místa soutěžilo 7 družstev truhlářů a 7 družstev zedníků. Postupující týmy z Nitry se utkají ve finále na veletrhu FORARCH v PVA EXPO PRAHA.

Výchozí reklama

Náročné úkoly v omezeném čase

Mezi nimi byli i zedníci ze SOŠ Nábrežie mládeže 1, Nitra, kteří skončili na třetím místě. Ředitelka školy Ľubica Hlaváčová k jejich účasti řekla: „Žáci museli umět využít každou minutu. Zadání nebylo jednoduché. Navíc si vyzkoušeli pracovat na očích veřejnosti, což také není jednoduché,“ popsala pocity žáků ředitelka Ľubica Hlaváčová: „Škola je v účasti podporuje, protože stojí o to, aby v sobě měli zdravou soutěživost.“

V kategorii truhlář pak vyhráli Viliam Púček a Martin Dacho ze SOŠ drevárska Spišská Nová Ves.

Řemeslníků i na Slovensku nedostatek

I na Slovensku se přitom ukazuje, že řemeslníků rozhodně nepřibývá. Právě naopak. O učební obory je stále menší zájem, což může mít alarmující dopady na celou stavební branži. Potvrzuje to i Peter Šustek, mistr odborného výcviku na SOŠ drevárska a stavebná v Krásně nad Kysucou: „My jsme šťastni, že nám daří budit zájem o soutěž u těch, kteří na naší škole jsou. Zájemců o řemeslo ubývá, proto to není žádná samozřejmost,“ uvádí pedagog Peter Šustek: „Šlo jim to dobře. Museli zvládnout poměrně složitý fragment. I když nakonec nepostoupili, útěchou jim bylo, že bodové rozestupy byly malé.“

Truhlář při práci

SkillsSlovakiasena Slovensku stává již tradicí

Soutěž Skills Slovakia & SUSO na Slovensku vznikla před čtyřmi roky a letos se konal druhý oficiální ročník. Za tu dobu soutěží prošlo téměř 200 mladých lidí majících zájem o řemeslo. Stejnějako organizátor soutěže, společnost ABF, a.s., tak i Štátný inštitút odborového vzdělávania (ŠIOV) sleduje stejný cíl, a to podporu a výchovu studentů řemeslných oborů.

„Počet zájemců o řemeslo neustále klesá. Rozvíjející se spolupráce představila projekt Skills Slovakia oproti loňsku zase o něco silnější. Cílem je, aby tento projekt byl motivací pro nové řemeslníky. Projekt Skills Slovakia postupně získává u odborných škol a jejich studentů větší prestiž,“ říká Ing. Vlasta Púchovská, zástupkyně ŠIOV.

Svou vlastní disciplínu připravila společnost Mafell, jehož pila prověřila zručnost mladých truhlářů při řezání kotoučovou a přímočarou pilou této světové značky. Další disciplína byla pod kuratelou dřevoobráběcích strojů HOUFEK, kde si soutěžící prověřili dovednost v obsluze širokopásových brusek a dlabačky.

Mladí truhláři zhotovili prstencové exteriérové lavičky. Na nich budou sedávat děti Dětského domova Kolíňany, kterému výrobky soutěž věnuje.

Generálními partnery soutěže pak jsou Wienerberger cihlářský průmysl a.s. a Štátny inštitút odborného vzdelávania.

Výsledky 2. ročníku Skills Slovakia & SUSO

Obor truhlář

1. Viliam Púček, Martin Dacho SOŠ drevárska Spišská Nová Ves 
2. Tomáš Hudák, Branislav Mamrilla SOŠ sv. Klementa Hofbauera Podolínec
3. Lukáš Ondrejka, Matúš Koreň SOŠ drevárska Liptovský Hrádok

Projekt Skills Slovakia je realizován ve spolupráci a za finanční podpory ŠIOV.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Skills Slovakia & SUSO

Nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátory akce jsou ABF, a.s. a Štátny inštitút odborného vzdelávania. Projekt probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů. Nejlepší žáci slovenského kola postupují do finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které se koná při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Kontakt pro média: Martin Ježek, Omnimedia, s.r.o.
T.: +420 608 210695 | m.jezek@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl a.s. a Štátny inštitút odborného vzdelávania
Hlavní partneři: Houfek, a.s., Xella CZ s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Heluz, cihlářský průmysl,v.o.s.
Partneři: Mafell, Ramia, DeWalt, Carhartt
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář:
Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-truhláři.cz
Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, České stavby, Učitelské noviny, Buildinfo, Stavitel, Konstrukce

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu