Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Francouzští žáci oboru truhlář na stáži v Střední škole stavební Jihlava

V Jihlavských ulicích lze v těchto dnech potkat francouzské učně oboru truhlář, kteří si na Střední škole stavební Jihlava, rozšiřují své znalosti a dovednosti v oblasti uměleckého truhlářství.

„Krajská střední škola dlouhodobě spolupracuje se vzdělávacím centrem v partnerském kraji Alsasko-Champagne-Ardenne-Lotrinsko ve francouzském městě Pont Sainte Marie. V minulosti absolvovaly dvoutýdenní stáž skupinky českých žáků oboru tesař a zedník a dvě poslední cesty využili i mladí instalatéři,“ přibližuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Výchozí reklama

Francouzští žáci oboru truhlář přijeli do Jihlavy v neděli 22. května. Následující den je přivítali ve škole na Žižkově ulici, poté je zavedli do historického centra Jihlavy a ukázali jim zajímavé památky. Pak se už šest francouzských žáků a dva učitelé přesunuli do školních truhlářských dílen v Heleníně, kde byli seznámeni s vybavením dílen a s bezpečnostními předpisy. „Zvláštností je, že v letošní skupině je i jedna mladá Francouzka, která si vybrala profesní kariéru truhlářky,“ uvedl ředitel střední školy stavební Pavel Toman.

Během dvoutýdenní stáže se francouzští žáci a jedna žákyně naučí zacházet se speciálními materiály a s nářadím v oblasti uměleckého truhlářství. Při výrobě intarzií si například vyzkoušejí práci s dýhami. Každý z francouzských studentů vyrobí podle připravených nákresů výrobek ze dřeva s uměleckými prvky.

Studenti pracují na šachovnici

„Kromě odborné náplně stáže absolvují francouzští žáci řadu zajímavých exkurzí a výletů, které jsme pro ně společně s našimi učiteli a žáky připravili. Například navštíví historické památky a loutkové divadlo v Polné, zavítají do Telče, naplánovaný je i celodenní výlet do Prahy a nebude chybět ani návštěva dřevozpracující firmy Kronospan a také malé truhlářské firmy,“ informoval ředitel školy Pavel Toman.

Stáž francouzských studentů skončí v pátek 3. června.

  • Zprávu připravil ředitel SŠ stavební Jihlava Pavel Toman, tel.: 567 578 576, e-mail: ptoman@ssstavji.cz
  • Fotografie z archivu SŠ stavební Jihlava
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu