Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Novinky

Profesionální truhlářské stroje z továrny ROJEK v Kostelci nad Orlicí

Společnost ROJEK dokončila kompletní inovaci řemeslnických dřevoobráběcích strojů řady EURO 9 a průmyslových dřevoobráběcích strojů řady INDUSTRY 9. Obě inovované řady, vyráběné na nových technologiích v závodě v Kostelci nad Orlicí, budou poprvé v ČR představeny na předváděcích dnech v Častolovicích ve dnech 8.–10. 6. 2016. Slovenským zákazníkům budou poté představeny ve dnech 27.–30. 9. 2016 na veletrhu LIGNUMEXPO v Nitře. Svoji světovou premiéru měly na květnovém veletrhu Xylexpo v Miláně, kde se s nimi kromě ostatních návštěvníků mohli seznámit také stávající odběratelé ze 65 zemí světa.

V řadě EURO 9 se jedná o formátovací pily PK 250A a PK 320A, spodní frézku FSN 300A a z těchto strojů odvozenou kombinovanou pilu a frézku KPFN 300A.
Dále sem patří tloušťkovačka MP 415, kombinovaná srovnávací a tloušťkovací frézka s přídavnou dlabačkou MSP 315, MSP 415 a ve spojení s kombinací pila/frézka také kombinovaný pětioperační stroj KPSN 300A a KPSN 400A.

Nosným programem inovované řady INDUSTRY 9 jsou formátovací pily PF 300L, PF 350 a PF 400S, dále spodní frézky FS 550 a FSN 550A a řadu uzavírají srovnávací frézky RFS 410, RFS 510 spolu s tloušťkovačkou RFT 630.

Výchozí reklama

Změny desénové i konstrukční

„Hlavním cílem našich inovací bylo odlišit stroje ROJEK od asijské konkurence,“ říká ředitel strojní výroby Ing. Jaroslav Pírko, MBA.

Rozdíly u obou nových řad EURO 9 i INDUSTRY 9 ve srovnání s původními řadami EURO 7 a INDUSTRY jsou patrné na první pohled. Nové truhlářské stroje jsou navrženy v jednotném moderním designu. Stroje řady EURO 9 sjednocuje charakteristická šedozelená barevná kombinace, u řady INDUSTRY 9 zvolil výrobce barevnou kombinaci modré a šedé. Společným inovačním prvkem obou řad z hlediska designu je nový způsob označování strojů, kdy logotyp a typové označení není řešeno polepem, ale je vyřezáno pomocí laseru přímo do ocelového pláště stroje. Výrobce i tímto detailem chce zdůraznit, že všechny produkty jsou výsledkem moderní profesionální výroby na moderních technologiích (CNC nůžky, CNC laser, CNC ohraňovací lis, japonské svařovací automaty aj.).

Výraznou inovací prošla i konstrukce strojů, zejména řada EURO 9. Firma ROJEK se stále drží své tradice a stroje v obou řadách nyní osazuje pracovními stoly, vřeteníky a pilovými mechanikami z šedé litiny, a to i přesto, že tato výroba je z hlediska skladových zásob a rozpracovanosti finančně náročná (nutnost nákupu odlitků ve větším množství).

Pro výrobu pracovních stolů, vřeteníků, pilových mechanik a některých dalších dílů jsou používány odlitky z šedé litiny
Pro výrobu pracovních stolů, vřeteníků, pilových mechanik a některých dalších dílů jsou používány odlitky z šedé litiny

Odlitky pro ni podle vlastních modelů zhotovuje několik výhradně českých a moravských sléváren. Stojany strojů jsou svařeny z ocelového 5mm plechu. Moderní technologie, zejména laserové řezání a robotické svařování, umožnily díky své technologické přesnosti zvýšit tuhost konstrukce, aniž by bylo nutné používat masivnější materiály a tím nadměrně zvyšovat hmotnost a cenu stroje.

Pro ovládání strojů je použita elektroinstalace od francouzské firmy Schneider Electric a pro pohon elektromotory italské značky CEG.

Odlitky pro ni podle vlastních modelů zhotovuje několik výhradně českých a moravských sléváren. Stojany truhlářských strojů jsou svařeny z ocelového 5mm plechu. Moderní technologie, zejména laserové řezání a robotické svařování, umožnily díky své technologické přesnosti zvýšit tuhost konstrukce, aniž by bylo nutné používat masivnější materiály a tím nadměrně zvyšovat hmotnost a cenu stroje.
Pro ovládání strojů je použita elektroinstalace od francouzské firmy Schneider Electric a pro pohon elektromotory italské značky CEG.

Funkční inovace ve zkratce

Společnost ROJEK upozorňuje i na některé hlavní inovace z hlediska funkčnosti a uživatelských vlastností:

  • Pohony hlavních pracovních vřeten jsou řešeny přesnějšími plochými drážkovými řemeny Optibelt, které nahradily dřívější klínové řemeny. Tím došlo ke snížení vibrací přenášených na hřídel
  • Ovládání naklápění pilového kotouče u formátovacích pil pomocí kloubové hřídele zlepšuje komfort obsluhy a zvyšuje přesnost přenosu pohybu na ukazatel úhlu naklopení
  • Odklopný kryt pilových kotoučů u formátovacích pil je aretován magnetem pro zrychlení výměny kotoučů
  • Všechny spodní frézky v obou řadách včetně kombinovaných strojů (kromě FS 550) mají naklápěcí hřídel +5° až -45° s naklápěním směrem dozadu
  • U frézky FSN 300A je přístup k řemenicím z čelní strany stroje, který tak může být přistaven ke stěně
  • Dřevěná vodicí pravítka u spodních frézek řady EURO 9
  • Paralelní odklápění srovnávacích stolů u kombinovaných srovnávacích a tloušťkovacích frézek MSP 315 a MSP 415
  • Tuhé a přesné uložení srovnávacích stolů pomocí litinových držáků na otočných čepech
  • Prodloužený stojan u srovnávacích frézek RFS 410 a RFS 510 zvýšil stabilitu stroje s ohledem na délku srovnávacích stolů 2600 resp. 2700 mm
  • Ve standardu jsou všechny stroje osazeny bržděnými elektromotory s vyššími výkony

Česká pila zaujala i německého výrobce

Vlajkovou lodí řady INDUSTRY 9 je formátovací pila PF (300L, 350 a 400S). Tento inovovaný stroj zaujal i německého výrobce formátovacích pil Altendorf, a to natolik, že v loňském roce uzavřel s firmou ROJEK smlouvu o dodávkách těchto strojů – v odlišném barevném provedení a s označením START 45 – v počtu několika stovek kusů ročně.

Formátovací pila PF 300L s označením START 45

Jedná se o „startovací“ formátovací pilu v sortimentu Altendorf, určenou původně na vývoz do Indie, Brazílie, Austrálie a Malajsie. Cílem německého výrobce bylo nabídnout zákazníkům „cenově přijatelnou“ variantu formátovací pily vyráběné v evropské kvalitě, vyplňující prostor mezi jejich stroji vyráběnými v Německu a několika typy vyráběnými v Číně. V současné době se začíná prodávat i na čínském trhu a Altendorf připravuje její představení i na vybraných evropských trzích.
Se zavedením tohoto stroje do výroby došlo ve společnosti ROJEK ke zpřísnění kontroly kvality na všech stupních výroby. Možná i tento fakt měl vliv na to, že se k firmě opět vrací někteří její zahraniční zákazníci, kteří tuto spolupráci z různých důvodů přerušili.

Výroba strojů značky ROJEK probíhá kompletně ve výrobním závodě v Kostelci nad Orlicí

Komplexnost a kvalita

„Podstatné pro naše zákazníky je to, že držíme kompletní sortiment v každé řadě tak, abychom měli ucelenou nabídku standardních truhlářských strojů pro řemeslnou i průmyslovou výrobu. Hlavní důraz klademe na kvalitu. Proto jsme také investovali nemalé finanční prostředky do moderních výrobních technologií a do vývoje nových konstrukcí našich strojů,“ dodává majitel společnosti Evžen Rojek s tím, že výrobu dřevoobráběcích strojů doplňují výrobou dotovaných ekologických
kotlů na tuhá paliva, které jim sice momentálně poněkud omezují kapacitu ve výrobě dřevoobráběcích technologií, na druhé straně jim ale výrazně pomáhají při financování náročné rozpracované výroby inovovaných truhlářských strojů.
Firma je proto nucena rozšiřovat svoji výrobu zaváděním třetí směny na některých klíčových pracovištích.

Zdroj: Dřevařský magazín 6/2016
Autor: Radomír Čapka

Rojek Logo

ROJEK prodej, spol. s r.o. 
Masarykova 16
517 50 Častolovice 
Česká republika
www.rojek.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu