Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Materiály

Dřeviny vhodné pro výrobu eurooken

Dřevěná okna zaujímají podle odhadů necelou 1/3 prodejů nových oken v ČR. I přes jejich vyšší cenu a nutnost alespoň základní péče o lazuru oblíbenost eurooken rok od roku roste. Přírodní materiál totiž představuje časem prověřené řešení s prakticky neomezenou životností.

Eurookna
Zdroj: OTHERM

Díky vhodnému poměru mezi vlastní vahou a pevností je dřevo jako materiál vhodnou volbou i pro velké prosklené plochy a posuvné systémy, které jsou v projektech moderních rodinných i bytových domů velmi častým prvkem. Lepené eurohranoly mají proti masivu lepší tvarovou stálost, proto jsou nejčastěji používanými polotovary pro výrobu dřevěných oken a dveří.

Výchozí reklama

Dřevěná eurookna se vedle RAL barev vyrábějí v provedení s barevným základem tónovaným do celé škály dřevin. Krása dřeva plně vynikne zejména v transparentním provedení lazury.

Nejpoužívanějšími dřevinami pro výrobu oken a dveří jsou smrk a borovice, a to jak v provedení napojované tak nenapojované pohledové lamely hranolu. V obou případech jde o měkké, lehké, pružné a pevné dřevo, které v suchém prostředí vykazuje vysokou trvanlivost. Borovice má zvýšený obsah pryskyřic, díky tomu je více odolná proti vlivům povětrnosti, ale musí tomu být přizpůsobena nabídka možného barevného tónování. U bílé barvy by mohlo docházet ke žloutnutí nebo u tmavých pak vlivem zahřívání na přímém slunci výronům pryskyřice.

Drevo Dřevo pro eurookna  Dřevo pro eurookna 

 

Tvrdou, těžkou, pevnou, ale trvanlivou dřevinou je dub. Proti ostatním dřevinám se vyznačuje velkou stabilitou i ve vlhkém prostředí, které navíc zlepšují jeho pozitivní vlastnosti. Určitou nevýhodou je horší tepelná izolace, do obytných prostor je tak vhodnější volit jiný typ dřeviny.

Eurookna

Meranti je tropická dřevina, která se od dřevin mírného pásu odlišuje zejména různou sytostí červenohnědého zbarvení. I když je třeba počítat s určitou přirozenou barevnou odlišností lamel v eurohranolu, nijak to nesnižuje atraktivitu této dřeviny. Jde o polotvrdé dřevo s vysokou tvarovou stálostí, navíc přirozeně odolné proti povětrnostním vlivům. Již při svém růstu meranti vytváří ochranné látky proti plísním a houbám, proto se hodí i do vlhčího prostředí. Z hlediska ceny jde o dražší dřevinu.

Zdroj: OTHERM

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu