Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

Jubilejní Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO zná své vítěze

Soutěž na mezinárodním veletrhu FOR ARCH měla svůj vrchol ve dvou hlavních disciplínách - truhlář a zedník. Síly byly vyrovnané. Velkým česko-slovenským finále v Praze se završil jubilejní 20. ročník soutěže za účasti VIP hostů.

Vítězní truhláři SUSO v roce 2016
Zdroj: SUSO

Výsledky

Truhláři soutěžili v týmech ve dvojicích. Truhláři vyráběli šestihrannou parkovou lavičku. Aby uspěli museli skvěle zvládnout i dílčí disciplíny a teoretický test. Ze všeho nejvíc šlo o preciznost, přesnost, znalost a řemeslný um.

Pořadí nejlepší řemeslníků za ročník 2015/2016 je:

Obor truhlář

1. Jan Tomášek, Ondřej Růžička SŠUAR, Nový Zlíchov, Praha 5
2. Štěpán Jalůvka, Ondřej Hrbáček SPŠ stavební Valašské Meziříčí
3. Jaromír Bilka, Adam Novák SOŠG Staré Město
Výchozí reklama

Ani v tomto kole účastníci nedostali nic zadarmo. Lavičky od truhlářských týmů pak došly i praktického využití - k dispozici je dostaly Dětský domov v Dolních Počernicích a Mateřská škola Kaplická v  Praze 4.

Manažer soutěže, David Surmaj říká: „Ve všech soutěžních kolech vidíme plno nadaných mladých lidí. Řemeslníků však rychle ubývá a situace se nelepší. Mladým chybí vzory.” A popisuje tak hlavní poslání soutěže: propagovat řemesla mezi mladými lidmi.

Soutěž SUSO však ukazuje i zajímavé příběhy. Mezi soutěžícími v oboru truhlář letos byla i slečna Kateřina, jedna z mála dam za celých 20 let soutěže. „Máme rodinnou firmu a já jsem se v tradici rozhodla pokračovat.” Ve firmě její matky vyrábějí nábytek. V mužském prostředí na soutěži SUSO se jí pracuje dobře: „Nejsem v truhlařině šikovnější než kluci, zato preciznější,” dodala.

Vyhlášeny byly také nejúspěšnější školy ročníku. Za obor truhlář si ocenění Hvězda ročníku odnesla škola SŠUAR, Nový Zlíchov, Praha 5 a mezi zedníky slovenská škola SOŠ technická Námestovo.

Ocenění Pedagog ročníku oboru truhlář vyhlašované Asociací českých nábytkářů a ABF, a.s. si odnesle stal Marek Kočí ze SŠUAR, Nový Zlíchov, Praha 5.

Novinkou vyhlášení soutěže SUSO byla cena Gentleman řemesla, kterou byl premiérově oceněn Karel Poucha ze společnosti Xella CZ za celoživotní přínos propagaci řemesla.

Zájem veřejnosti

V Hale 6 výstaviště PVA EXPO PRAHA bylo rušno i z pohledu návštěvníků. Kromě soutěžních disciplín se tu řemesla i předváděla. Svůj um ukazovali i bednáři Plzeňského prazdroje, podlaháři a parketáři, sklenáři, pokrývači, tesaři a klempíři.

Mnohé přilákalo i samotné vyhlášení výsledků.  Přišly se podívat i známé osobnosti: dvojnásobný olympijský medailista z Ria v kanoistice Josef Dostál rozdával podpisy spolu s režisérem, hercem a fotbalistou Jakubem Kohákem. Vyhlášení s autogramiádou moderovala Jana Marečková.

Jakub Kohák

Práce s nejlepší technikou

Studenti si při soutěži vyzkouší práci se stroji a technologiemi partnerů soutěže. Díky strojům Mafell či bruskám a dlabačce Houfek poznají větší plynulost ve výrobě, technickou vyspělost a přiblíží se skutečné truhlárně. Účast partnerů přímo z branže účastníkům dává možnost vyzkoušet si to nejlepší, co na trhu je, a posunout se dál.

Zedníci zvádli technologii s materiálem Porotherm, zvláštní disciplínu generálního partnera společnosti Wienerberger, cihlářský průmysl, lepení lícových pásků TERCA. Zdilo se materiálem YTONG, studenti si vyzkoušeli komínový systém Heluz nebo nanášení omítek LB Cemix.

Více informací a výsledky finále naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 20 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Kontakt pro média: Martin Ježek, Omnimedia, s.r.o.
T.: +420 608 210 695 | m.jezek@omnimedia.cz

Generální partner: Wienerberger, cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: HOUFEK a.s., XELLA CZ s.r.o., LB Cemix, s.r.o., HELUZ, cihlářský průmysl
Partneři: Mafell, Ramia s.r.o., DeWalt, Carhartt, Wuerth
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-truhláři.cz

Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, České stavby, Buildinfo, Stavitel, Konstrukce, Učitelské noviny
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu