Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Dobrá práce: Tesař ze Ždáru převzal titul mistra tradiční rukodělné výroby

Liberecký kraj letos opět udělil titul mistra tradiční rukodělné výroby. Dekret obdrželi dva pečlivě vybraní zástupci ovládající stará řemesla, která jsou v současnosti na ústupu nebo hrozí jejich zánik.

Vyhlášení šestého ročníku ocenění letos proběhlo koncem května v rámci Staročeských řemeslnických trhů v Turnově, v rámci kterých krajská radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová předala cenu Jaroslavovi Brožovi, výrobci březových metel, a Josefovi Břečkovi, který je specialistou v oboru truhlářství a tesařství.

Výchozí reklama

Jaroslav Brož z Rokytnice nad Jizerou je v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší jedním z posledních výrobců březových metel. Svému řemeslu se pečlivě věnuje i přes své zdravotní znevýhodnění. Často své umění prezentuje na veřejnosti a účastní se tematických akcí. Ve své práci postupuje přesně tak, jak se to naučil od svého dědečka, a tak ji také předává dál.

Josef Břečka
Rekonstrukcí původních objektů lidové architektury se zabývá oceněný truhlář a tesař Josef Břečka

Josef Břečka ze Žďáru v Podbezdězí je v oboru tesařství a truhlářství ojedinělým řemeslníkem. V práci se dřevem, ale i kamenem a dalšími tradičními materiály se řídí výlučně historickými předlohami a postupy, které získává zejména ze starších budov, ale i z literatury. Pro svou práci využívá pouze repliky historických nástrojů, které si často sám vyrábí. Kromě důsledného řemeslného postupu ctícího stavebněhistorické lidové tradice je jedním z mála řemeslníků, který získané znalosti a dovednosti předává svým zaměstnancům a kolegům.

Lidové tvůrce už od roku 2001 oceňuje Ministerstvo kultury, které jim uděluje certifikát nositel tradice lidových řemesel. Od roku 2012 vznikl obdobný titul pro Liberecký kraj. V minulosti dekret získali například pekařka perníků Jiřina Růtová, umělecký kovář Jaroslav Mojsl z Turnova, sklář Jaroslav Sochor z Železného Brodu, malířka skla Jana Sosková nebo Zdeněk Rydygr, který vytváří tradiční masopustní masky. Odbornou stránku ocenění zaštiťuje Muzeum Českého ráje v Turnově, které nominuje vybrané řemeslníky, a návrh poté posoudí krajský výbor pro kulturu a odborníci z řad muzejních pracovníků.

Zdroj: propamatky.info

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu