Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

SUSO: Na Slovensku soutěžili mladí řemeslníci oborů zedník a truhlář

Putovní soutěžní přehlídka pro mladé řemeslníky se tentokrát přesunula na Slovensko. Schopnosti žáků stavebních oborů na Slovensku prověřila soutěž Skills Slovakia & SUSO, která proběhla 26. a 27. dubna v Nitře. Soutěž pořádá Štátný inštitút odborného vzdelávania a ABF, a.s.

Soutěžící učňové v soutěži SUSO
Zdroj: SUSO

Skills Slovakia se letos konala již popáté, a to v rámci 22. ročníku soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Letos se na Slovensku o postupová místa do finále pro dvě nejlepší družstva utkalo 32 řemeslníků v osmi družstvech v oboru murár (zedník) a osmi družstvech v oboru stolár (truhlář). Finále proběhne v rámci veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA. „Velmi nás těší, že se poprvé finále Skills Slovakia účastnil plný počet účastníků. Je vidět, že jdeme správným směrem a že soutěž získává mezi školami na popularitě,“ sdělila paní Ing. Vlasta Púchovská ze Štátného inštitútu odborného vzdelávania. „Osm družstev truhlářů i zedníků, je skvělá účast. A letos nás potěšilo také počasí, které bylo k řemeslníkům přívětivější nežli v minulých letech,“ doplnil David Surmaj, manažer soutěže SUSO.

Výchozí reklama

Truhlářskou disciplínu opanovali Martin Dacho a Viliam Púček ze SOŠ drevárska Spišská nová Ves. Druzí skončili Jakub Frolo a Jakub Katrenčík ze SOŠ sv. Jozefa Robotníka Žilina. „Od počátku soutěže se studenti drželi doporučeného postupu práce, což přispělo k hladkému průběhu zpracování zadání,“ pochválil účastníky hlavní porotce oboru truhlář Libor Malý. Malé botníky, které truhláři v rámci soutěže vytvořili, byly darovány Dětskému domovu Kolíňany.

Vítězná družstva truhlářů
Vítězná družstva truhlářů

„Zručnost mladých truhlářů je na opravdu vysoké úrovni. Práci s našimi produkty zvládli naprosto s přehledem. Těší nás to a věříme, že se jim tato zkušenost bude v budoucnu hodit,“ sdělil zástupce firmy Houfek, hlavního partnera oboru truhlář. „Nedostatek zedníků si naprosto uvědomujeme, takže jsme rádi, že můžeme prostřednictvím soutěže motivovat budoucí řemeslníky a přispět k jejich rozvoji,“ doplnil zástupce hlavního partnera oboru zedník, společnosti XELLA CZ s.r.o.

Nedostatek řemeslníků trápí i Slovensko

Ačkoliv letošní Skills Slovakia v Nitře bylo velmi atraktivní podívanou, bohužel je i zde patrný alarmující nedostatek uchazečů o učňovské obory a nezájem o tradiční profese. Mladí lidé sice mají velký potenciál pro osvojování si řemesel, nicméně chybí jim pro to motivace ze strany rodiny, společnosti i státu. Situace na trhu v Česku a na Slovensku je tak velmi podobná. Soutěž SUSO, která je největší nezávislá soutěž v ČR a na Slovensku, se na tuto problematiku snaží poukazovat již 22 let své existence. Řemeslné obory, obzvláště pak truhláři a zedníci jsou přitom velmi perspektivní. Mnoho různých oborů bude možné vbrzku zcela nebo alespoň zčásti nahradit stroji a počítači, ale to neplatí o zednících, ani truhlářích, kteří jsou tak stále nenahraditelní a na trhu velmi žádaní.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 22 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Kontakt pro média: Jiří Bažant, Omnimedia, s.r.o.
T.: +42 221 419 220 | j.bazant@omnimedia.cz

Organizátor: Štátny inštitút odborného vzdelávania a ABF, a. s.
Generální partner:
Wienerberger cihlářský průmysl a.s.
Hlavní partneři: XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.
Hlavní partner oboru truhlář: HOUFEK a.s.
Partneři: DeWalt, Mafell, Ramia s.r.o., ŠIOV
Odborný partner oboru truhlář: VOŠ a SPŠ Volyně
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB Info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín

Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál, Stolaři-truhláři.cz

Mediální partneři: České stavby, Český rozhlas, Build info, Deník
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS v ČR, AČN, AMSP ČR
Odborná garance: Inšpektorát práce Nitra
Odpovědný manažer: David Surmaj, tel.: 222 891 143, e-mail: surmaj@abf.cz, www.suso.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu