Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Volyňská průmyslovka oslaví 155 let

Volyňská průmyslovka slaví letos 155 let od svého založení. Oslavy se budou konat v pátek 8. listopadu a v sobotu 9. listopadu v areálu školy.

VOŠ a SPŠ, Volyně oslaví 155 let od svého založení
Zdroj: VOŠ a SPŠ, Volyně

Na návštěvníky čekají v sobotu nejen prohlídky školy, neformální setkání absolventů s učiteli, ale také kulturní program. Po celý den si mohou zájemci prohlédnout také výstavy: fotografií Vladislava Hoška, řezeb Jana Novotného, obrazů Pavla Pavelky, historie spolku Vltavan z Purkarce, historických fotografií, výrobků žáků a studentů, grafických prací, historických učebních pomůcek, dokumentů z historie školy (tabla atd.).

V dílnách, vestibulu a na chodbách mohou hosté navštívit prezentace firem, v hale v blízkosti školy CNC centrum a na programu bude i další překvapení například i v podobě drobného občerstvení.

Výchozí reklama

A co uvádí o škole historické prameny?

V době vzniku v roce 1864 zněl název školy Jednotřídní průmyslová škola ve Volyni. Škola měla za úkol vzdělávat a vychovávat řemeslníky ze širokého okolí. Zpočátku škola vychovávala dorost pro různá řemesla a později také do ní chodili dospělí řemeslníci doplnit si vzdělání (např. zimní kurzy pro příslušníky řemesel stavebních od r. 1906). Vzhledem k tomu, že v okolí působilo hodně řemeslníků truhlářů, tesařů a zedníků, škola se postupně zaměřila na obory stavební a dřevozpracující.

V roce 1951 začíná výuka ve čtyřletém oboru pozemní stavitelství, v roce 1953 ve čtyřletém oboru technická zařízení budov, v roce 1960 ve čtyřletém oboru truhlářství (od r. 1984 nábytkářství) a v roce 1969 ve čtyřletém oboru dřevařství.

Od roku 1996 začíná výuka na vyšší odborné škole v oboru tvorba nábytku a dřevěné konstrukce se dvěma specializacemi: tvorba nábytku a navrhování interiérů a také dřevěné konstrukce (dřevostavby).

Více informací:

Autor: Klára Alešová
Zdroj: strakonicky.denik.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

školy Volyně

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu