Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Neúspěšná sebevražda mu otevřela brány do nového života

Dnes žije spokojený život, rád vaří, opravuje piana, ale především vyrábí dřevěný nábytek, misky či stoly. V 16 letech přitom trpěl dnes 38letý John Furniss depresemi, neúspěšně se pokusil o sebevraždu a oslepl.

John Furniss - slepý truhlář
Zdroj: novinky.cz

„Cítil jsem se, jako bych nikam nepatřil. Trpěl jsem depresemi a dostavovaly se stavy úzkosti,” vypráví bez okolků Američan, jenž před více než dvaceti lety zmáčkl u hlavy spoušť zbraně. Lékaři hodiny bojovali o jeho život, což se nakonec povedlo. Furniss ale oslepl.

Od té doby Furniss oslavuje „Den života”, kdy mu podle jeho slov „temnota ukázala světlo”. Problémům ale nebyl konec. Náhlá změna v životě stáhla tehdy mladého muže k drogám.

Výchozí reklama

Tehdy poznal sílu kamarádského pouta, kdy se o něj postaral o 40 let starší muž, který si jej vzal pod křídla. „Vždycky jsem se na něj mohl spolehnout. Vždycky mě dostal někam daleko od drog, uvařil mi jídlo a pustil v televizi staré filmy, které jsem rád poslouchal,” vysvětlil Furniss, který se později naučil Braillovo písmo a ve škole v Utahu poznávat dřevo po hmatu.

Později rovněž vystudoval školu, na níž se naučil opravovat piana, a ve 31 letech rozjel vlastní podnikání. Jeho hlavní vášní ale bylo truhlářství. V té době také poznal svoji stávající manželku Anni, která ho k práci se dřevem motivovala.

Vaří pivo, peče chleba

„Při práci s pianem se řídím z naprosté většiny sluchem, jen částečně hmatem. U práce se dřevem je to přesně naopak. Ale všechno je to o tréninku,” říká Furniss, pod jehož rukama vznikají nejrůznější truhlářské výrobky, které jsou vyrobeny většinou s důrazem na životní prostředí. Exotické dřevo pochází z legální těžby, sbírá také kusy dřeva z okolí městečka Washougal ve státě Washington, kde žije a má dílnu.

Práce se dřevem má ale i svoje nevýhody. Johnovy ruce už jsou tak „opotřebované”, že nedokáže poznat Braillovo písmo. Navštěvuje tak knihovnu, kde poslouchá audioknihy, volný čas tráví rovněž výlety po horách, vařením vlastního piva a pečením chleba.

„Nikdy se nevzdávejte, vždycky najdete cestu, kterou se chcete vydat. Nebojte se sdílet svoje vlastní pocity a ukažte, že nejste zase tak moc odlišní,” vzkazuje na závěr nevidomým lidem.

Webová stránka Johna Furnisse: www.furnissstudios.com

Autor: Jakub Štěpánek
Zdroj: www.novinky.cz

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

truhlář

Kategorie článku

Články » Aktuality

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu