Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

„Největší dřevěné město na světě“ má vyrůst ve Stockholmu

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Stockholmské dřevěné město se bude nacházet v Sickle
Zdroj: Dezeen

Projekt Stockholm Wood City je zatím největším projektem městské výstavby ze dřeva, kterou developerská skupina Atrium Ljungberg plánuje začít stavět v roce 2025. Projekt mají na starost dvě architektonická studia Henning Larsen (Dánsko) a White Arkitekter (Švédsko).

Developer tímto projektem podle oficiální zprávy reaguje na poptávku lidí po udržitelnosti a inovativní výstavbě. Dřevostavby jsou totiž žhavým tématem na celém světě, zatím se ale ze dřeva realizují spíš jen jednotlivé objekty, maximálně bloky.

Výchozí reklama

Stavění ze dřeva je ekologické a rychlé

„Stavební průmysl zanechává velkou stopu a my ji chceme minimalizovat a dosáhnout pozitivních změn v krátkodobém i dlouhodobém horizontu,“ dodává k projektu, generální ředitelka společnosti Atrium Ljungberg Annica Ånäs.

Dřevostavby mají vedle ekologických i další výhody. Je to například rychlost výstavby. Projekt „největšího dřevěné města na světě“, jak o něm developer hovoří, má být dokončen do dvou let.

Zájem o dřevostavby skutečně roste, například v Nizozemí nebo Francii si dokonce stanovili povinnost, že část výstavby bude muset být právě ze dřeva. V Nizozemí to bude platit od roku 2025, ve Francii povinnost u všech nových veřejných staveb dodržet nejméně poloviční podíl dřeva a dalších obnovitelných materiálů platí od začátku roku 2022.

Česko v tomto ohledu ale významně pokulhává. Dřevostavby limitují hlavě požární předpisy, které umožňují stavět dřevostavby pouze do výšky čtyř podlaží a výšky 12 metrů.

Zdroj: www.newstream.cz & www.dezeen.com

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu