Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy » Architektura

Hytta – chata

Idea Hytty vznikla během cesty kamarádů Adama a Dominika Norskem, při očistném pobytu v přírodě, daleko od rušivých vymožeností civilizace. Hytta – chata, kterou navrhli, realizovali, užívají a poskytují ke kreativním pobytům a pracovnímu soustředění, naplňuje požadavky na současný komfort a přitom zachovává klidné prostředí pro koncentrovanou mysl.

Hytta – chata
Zdroj: https://www.hytta.cz/

Minimalismus pro maximální soustředění

Hlavním záměrem bylo navrhnout stavbu, která souzní s okolní přírodu, poskytuje velkorysý prostor k přemýšlení a probouzí inspiraci. Kombinace soukromí, okolní přírody a kvalitního pracovního zázemí umožňuje lidem oprostit se od ruchu běžného života a zahloubat se do věcí, na kterých jim záleží. Toto byly hlavní důvody Dominika Ilichmana a Adama Hofmana aby stvořili tuto chatu.

Cílem byl skandinávský minimalismus. Žádný zbytečný prvek navíc, aby vás nic nerozptylovalo. Zároveň Hytta obsahuje standard, na který jsme dnes zvyklí, abyste se cítili komfortně a mohli se nerušeně soustředit. Prostorná terasa a okna do všech stran propojují interiér s okolím a umožňují tak využít přírodu jako zdroj kreativity a inspirace.

Prostorové řešení Hytty

Hytta leží na jižním svahu na okraji borového lesa, který chatu dělí od okolní civilizace a poskytuje dostatek soukromí a klidu. Půdorysně navazuje na bývalou mysliveckou chatu, jejíž tvarové pojetí z velké části respektuje. V přízemí se nachází obytný prostor s kuchyní, předsíň, koupelna, technická místnost a venkovní koupelna přístupná zvenku.

Hlavní obytná zóna je otevřena do štítu, aby poskytovala velkorysý prostor pro přemýšlení. Z obytné zóny je přístupná koupelna. Součástí kuchyně je schodiště ze subtilního plechu zavěšeného na táhlech, které svou lehkostí volně stoupá do podkroví. V podkroví se nachází hlavní ložnice orientovaná na východ. Z ložnice je přístupná také jedna ze dvou útulen. Druhá útulna využívá loftu hlavního obytného prostoru a je přístupná po žebříku. Díky dvěma útulnám, se v Hyttě pohodlně vyspí až šest osob.

Hytta - kuchyně

Velký dubový jídelní stůl v obytném prostoru plní zároveň i funkci pracovního stolu. Technické zázemí pro práci se dá pohodlně vysunout nad stůl z jedné ze skříněk knihovny. Chata je vytápěná primárně litinovými kamny na dřevo. Sekundární temperování je zajištěno podlahovým topením.

Finská sauna pro kvalitní relaxaci

K nerušené tvorbě patří také kvalitní odpočinek. Proto jen pár metrů od Hytty najdete moderní finskou saunu s otužovací kádí. Objekt je umístěn v mírně svažitém terénu, díky čemuž nabízí při saunování nerušené výhledy do přírody. Stavba má rozměry 6 × 3,5 m a skládá se z odpočinkové zóny, sprchy a samotné finské sauny. Stejně jako samotná Hytta se nese v duchu skandinávského minimalismu a díky fasádě z opalovaného dřeva téměř splývá s okolní přírodou. Stavba je založena na zemních vrutech a do objektu se vstupuje přes ocelovou rampu, což dodává stavbě příjemnou lehkost.

Hytta - sauna

Zdroj: Archiweb.cz a hytta.cz

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

Architektura Chata


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu