Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Design/Trendy

Chata jako kajuta lodi

Rozlohou nevelká chata, maskovaná opalovanými modřínovými prkny, umístěná v zeleni nad Vranovskou přehradou, překvapuje vším, co se pod její střechu vešlo. Nabízí zázemí rodině majitele, ale i návštěvám. Poskytuje dostatek prostoru k večernímu posezení i spánku. V každém koutě domu se skrývají nenápadné úložné prostory, každá věc má své místo stejně jako v kajutě lodi.

Chata nad Vranovskou přehradou
Zdroj: www.archiweb.cz

Interiér domu je propojený, zároveň ale podkroví poskytuje dostatek soukromí. Interiér obklopený smrkovým dřevem nabízí útulné útočiště a velké prosklené plochy pak dechberoucí výhled na vodní hladinu.

Velké prosklené plochy pak nabízejí dechberoucí výhled na vodní hladinu

Na počátku bylo dědictví – investor získal po dědečkovi malou chatu na břehu Vranovské přehrady. Studio Prodesi/Domesi oslovil s konkrétním zadáním – přál si dřevěnou chatu na stávajících základech, zahrnující vše, co dnešní moderní dřevostavby umožňují, která bude pohodlným útočištěm rodiny o víkendech či dovolených. Architekti se museli vypořádat především s lesním charakterem pozemku a také s půdorysem původní chaty, který dřevostavba nesměla překročit.

Chata je v bezprostřední blízkosti vodní hladiny

Jak říká architektka Klára Vratislavová: "Návrh domu a interiéru probíhal 'ruku v ruce' – současně – tak, abychom dokázali dobře využít každý centimetr místa, který nám původní dědova chatička vymezila." A tak se na nevelikou plochu přibližně 5 × 8,5 m vešla jídelna a obývací pokoj v jednom s velkorysým výhledem na vodní hladinu, prostorné zádveří s lavicí k přezouvání, koupelna, samostatná toaleta, komora a dokonce i technická místnost. V patře pak vznikla jedna větší a jedna menší ložnice a také šatna. "Patro jsme vymýšleli "naruby", než jak je zvykem. Nejdříve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a pak jsme střechu "okrajovali" tak, aby hmota domu byla co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout stavbu, která se pokorně zapojí do zeleného svahu nad vodní hladinou, kde stojí převážně skromné staré chatky," doplňuje Klára Vratislavová.

Interiér obklopený smrkovým dřevem nabízí útulné útočiště

Kajuta lodi byla inspirací nejen vzhledem k blízkosti vodní hladiny, ale především při navrhování interiéru – vše je prakticky uspořádáno na malém prostoru, využitý je doslova každý centimetr. Působivý je také kontrast mezi exteriérem a interiérem. Zvenku je dům hmotově čistě funkční, materiálově skromný. Uvnitř naopak moderní, prostorný, propracovaný do každého detailu.

Zdroj: www.archiweb.cz
Autor:Prodesi | Klára VratislavováPavel Horák

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Štítky

Dřevo Chaty Domy


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (2 celkem)

  • Honza Fernez: chata Pátek 27. Květen 2022 19:19
  • Dana Moravcová: Sobota 13. Srpen 2022 20:43
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu