Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Komfort na kolech a s pokorou k přírodě

Uprostřed přírody, a přitom v náruči komfortu a moderního designu… Přesně to svým obyvatelům poskytuje mobilní obytný kontejner KEBIN na břehu Hejlovského rybníka na Vysočině. Na podlahové ploše necelých 15 m2 se nachází vše, co člověk až dva potřebují ke krátkodobému i dlouhodobému útěku od každodenního shonu, aniž by museli slevovat z nároků na pohodlí. Snahu o maximální rovnováhu s přírodou a udržitelnost odrazili autoři nejen v použitých materiálech, ale také v energeticky soběstačném řešení.

Mobilní tiny dům KEBIN
Zdroj: Tino Kuskunis

Ložnice s nekonečným výhledem a otočným krbem, kuchyňský kout, koupelna s toaletou a sprchou, dvě malé terasy… obytný kontejner KEBIN s vnějšími rozměry 2,6 × 7 metrů, který se nachází nedaleko obce Ondřejov na Pelhřimovsku, disponuje netušenými možnostmi! Navzdory předsudkům o mobilheimech tak vyslyší požadavky na komfort a navíc dokonale vyjde vstříc i nárokům na design. „KEBIN je luxusní obytný kontejner, který umí být díky podvozku s koly i mobilní. Jeho rozměry byly záměrně uzpůsobeny tak, aby bylo možné jej jednoduše transportovat po silnici,“ uvádí Ing. arch. Jan Bek z ateliéru BekArch, spoluautor projektu KEBIN, a pokračuje: „Co se týče jeho umístění, na mobilheimy se nevztahují klasická stavební povolení, většinou jim postačuje územní souhlas. KEBIN je tak možné situovat klidně v horách i uprostřed přírody, avšak pouze na zastavitelnou parcelu – není tedy možné ho umístit například do lesa.“ Z důvodu snadného přístupu k vodě je ideální kontejner umístit na parcelu se studnou. Na celém projektu spolupracoval Jan Bek se stavitelem Stanislavem Líkařem, majitelem stavební firmy 4interior&tiles.

Ve znamení kontrastu a jednoduchosti

Mobilní tiny dům KEBIN - průhled

KEBIN, který své pojmenování získal fonetickým přepisem anglického slova cabin, přičemž se do názvu promítla i architektova přezdívka z mládí – Keb, vzniklá otočením jeho příjmení, zvenčí zaujme tmavě mořeným modřínovým obkladem. Díky němu kontejner pohledově přirozeně zapadá do okolní přírody. Celému kontejneru pak dominují velkoformátové prosklené plochy, které mají za úkol vizuálně propojit exteriér s interiérem. Vstupy do kontejneru tvoří boční protilehlá okna, které jsou zcela výsuvná do strany. Z čelní strany je pak KEBIN vybavený panoramatickým oknem, které poskytuje nekonečný výhled na rozlehlý rybník přímo z prostorného dvoulůžka. Díky tomu se jako první pohled po probuzení naskytuje uchvacující sluneční třpyt odrážející se na hladině vody. Toto centrální okno je ale pro maximalizaci soukromí možné zakrýt otočnými okenicemi zvenčí. Celý interiér se nese ve znamení multiplex březové překližky, která svým světlým odstínem a klidnou texturou dřevodekoru působivě kontrastuje s vnějším tmavým obkladem. „Překližku jsme do interiéru zvolili jednak proto, že přírodní dýha ve světlém odstínu opticky zvětšuje celý prostor, a zároveň také pro její vlastnosti – je to nedoceněný materiál co se týče svojí pevnosti a odolnosti. Její působivá jednoduchost navíc vyvolává velmi přirozený dojem,“ říká architekt.

Mobilní tiny dům KEBIN - interiér

Součástí interiéru je kuchyňský kout s lednicí i dvěma plotýnkami na plyn a také samostatná koupelna s teplou sprchou a chemickou separační toaletou. I koupelna disponuje dostatkem přirozeného denního světla, a to díky střešnímu světlíku. Od zbytku interiéru je oddělená dveřmi z překližky, které architekt vybavil systémem Magnetic od českého výrobce M&T. „Aby byl v interiéru zachován princip maximální jednoduchosti, sáhli jsme po dveřním systému Magnetic, kterému k ovládání postačuje minimalistické madlo – klika není potřeba,“ říká architekt Jan Bek. „Systém Magnetic funguje ryze na principu magnetické síly, a právě v tom spočívá jeho dokonalá jednoduchost. Do dveřního křídla jsou zabudované magnety a do zárubně jejich protikus. Když se k sobě obě části přiblíží, dveře se plynule dovřou a drží v zárubni, aniž by se vysunula střelka, která by je mechanicky zajistila. K otevření dveří tak stačí jednoduše zatáhnout za madlo,“ popisuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování. Pro ovládání dveří autoři zvolili subtilní madlo YES! ve verzi s WC / koupelnovým uzamykáním integrovaným přímo do jeho konstrukce. Díky černému titanovému povrchu madlo kontrastuje se světlým dekorem překližky. Kování současně odpovídá jedné z hlavních myšlenek celé stavby – udržitelnosti, jak dodává Roman Ulich: „Magnetic s madlem YES! nabízí díky svému unikátnímu řešení až 17 × delší životnost ve srovnání s dveřní klikou a běžným zámkem.“ 

Mobilní tiny dům KEBIN - madlo Yes s integrovaným WC uzamykánímm

Soběstačné řešení

A s odkazem právě na udržitelné bydlení se autoři projektu Jan Bek a Stanislav Líkař rozhodli KEBIN připravit na principu Off-grid, tedy tak, aby byl energeticky soběstačný, bez potřeby připojení na inženýrské sítě. „Na střeše kontejneru jsou fotovoltaické panely, díky kterým KEBIN čerpá energii výhradně ze slunce a ukládá ji do baterie. Ukazatel jejího stavu se pak nachází na boku šatní skříně,“ říká Ing. arch. Jan Bek. Energie z fotovoltaických panelů bohatě vystačí na osvětlení, chod lednice i ohřev vody. K zatápění v zimních měsících pak slouží otočná krbová kamna na dřevo. Kontejner je zateplený, takže v zimně neuniká teplo ven a v létě se interiér nepřehřívá.

Pro maximální spojení s přírodou

Mobilní tiny dům KEBIN - terasa

Užívat si plnými doušky okolní přírodu je pak ještě snazší díky dvěma malým vyvýšeným terasám po obou stranách KEBINu, které jsou tvořené výklopnými okenicemi u posuvných oken. Spodní výklopy slouží jako podloží terásek, horní pak jako jejich zastřešení. Romantický výhled na rybník ale poskytuje také pohodlná wellnessová káď, tzv. finská lázeň s vlastními kamny pro ohřev vody, do které to je z KEBINu jen pár kroků. Ničím nerušenému útěku od reality všedních dní do oázy klidu tak nic nebrání…

Technické údaje:

Projekt: 2018
Realizace: 2021
Užitná plocha: 14,2 m²
Plocha pozemku: 657 m²
Stavební materiály: Skladba stěny tl. 250 mm: Rhombus 20 mm, dřevěná lať 30 mm, difuzní fólie, vata 150 mm, lať 30 mm, překližka multiplex 18 mm
Střešní krytina: PVC fólie

Dodavatelé:

Zasklení: Kalibra, posuvné prvky 3 900 × 2 400 mm
Kamna: Haas+Sohn, model Ovalis
Nábytek: truhlářsky od Mairyss
Dveřní kování: M&T, kování Magnetic s madlem YES!, www.magnetic-mt.cz
Vypínače a zásuvky: Jung
Světla: Ilumix
Obklady: Keramika Soukup, obklady Caesar
Baterie: Perfecto design, baterie Remer
Židle: Egoé

Koncept: KEBIN, www.kebin.cz

Autoři: Ing. arch. Jan Bek, BekArch, www.bekarch.cz, Stanislav Líkař, 4interior&tiles, www.4int.cz

Ing. Arch. Jan BekPražské studio BekArch s.r.o. se věnuje jak projekci objektů na bydlení, tak interiérové tvorbě komerčních a soukromých interiérů. Z toho plyne i rozdělení portfolia do sekcí HOUSE, PRIVATE a SOCIAL. Mezi interiéry často figurují restaurace, kavárny a kanceláře. 

Studio klade důraz na komplexnost služeb, kromě projekční fáze jsou schopni domluvit i odzkoušené dodavatele a pomoci klientovi se stavbou. Ve své tvorbě se snaží dosáhnout funkčnosti, jednoduchosti, ale ne naprosto monochromatické strohosti. 

Foto: Tino Kuskunis, Jiří Alexander Bednář

Materiál byl připraven ve spolupráci se společností M&T, www.kliky-mt.cz.

Výchozí reklama
Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg Ohra_120x90.jpg Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2024 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.