Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality

Výroba nábytku / Truhlářství - Využití dřevního odpadu k vytápění vlastních výrobních prostor

Vlastní produkce dřevařských dílen, truhlářských provozů nebo jiných dřevozpracujících provozů vede ke zvýšené tvorbě odpadního dřeva, které je možné zcela nebo z části odprodat jiným subjektům, nebo využít pro sebe sama, například pro vytápění firemních prostor.

Systém přísunu paliva šnekovým dopravníkem ke kotli HDG COMPACT
Zdroj: SCHIESTL

Vlastní produkce dřevařských dílen, truhlářských provozů nebo jiných dřevozpracujících provozů vede ke zvýšené tvorbě odpadního dřeva, které je možné zcela nebo z části odprodat jiným subjektům, nebo využít pro sebe sama, například pro vytápění firemních prostor. Právě instalací vhodného kotle na produkovaný dřevní odpad lze řešit krytí potřeb tepla bez zbytečně vynaložených dalších provozních nákladů. Dřevní odpad z výroby je k dispozici přímo u zdroje, takže odpadají i náklady, jindy nutné k dopravě paliva ke kotli. Obvyklým problémem běžných kotlů ale bývá zvýšená vlhkost dřevního odpadu.

Ukázkové řešení efektivního využití zbytků dřeva, pilin, hoblin a štěpek nabízí česká firma SCHIESTL, s.r.o., která na českém trhu zastupuje značku KOHLBACH – renomovaného rakouského výrobce kotlů na dřevní odpad s více než padesátiletou tradicí. Kotle této značky dokážou spálit prakticky jakýkoliv neupravený a netříděný dřevní odpad včetně hodně vlhké kůry. Kromě průmyslových spaloven nebezpečného odpadu značky HOVAL, velkých kotelen s výkony od 500 kW do 10 MW a kogeneračních jednotek značky KOHLBACH jsou na českém trhu firmou SCHIESTL nabízeny také moderní vytápěcí systémy na dřevo od firmy HDG BAVARIA, které jsou určené právě pro vytápění menších provozů.

Německá firma HDG BAVARIA vyrábí kotle o výkonech od 15 do 190 kW ve dvojím provedení – jako jednoduché kotle s ručním přikládáním suchého paliva ve formě pilin, hoblin, štěpek, odřezků a polen až do délky 100 cm, anebo jako plně automatické kotle na suché i vlhké palivo ve frakci dopravitelné šnekovými dopravníky. V těchto kotlích je možno spalovat také pelety a brikety.

Vytápěcí systémy HDG jsou vždy optimálně přizpůsobeny skutečným potřebám a požadavkům zákazníka, ať již se jedná o instalovaný výkon, druh paliva nebo obslužnou technologii. V nabídce lze nalézt kotle od výkonů 15 kW až po 190 kW. Mezi jedinečné výrobky, určené pro spalování štěpky, pilin, hoblin a pelet patří jistě kotle z řady HDG COMPACT, nabízené s výkony 25 kW, 30 kW, 35 kW, 50 kW, 65 kW, 80 kW, 100 kW, 105 kW, 150 kW a 190 kW.

Výchozí reklama

Tyto kotle jsou vhodné zejména pro vytápění větších rodinných domů, škol, hotelů, dřevařských a truhlářských dílen a zemědělských provozů, prostě všude tam, kde lze využít dřevního odpadu z výroby truhlářského provozu nebo z činnosti pily. Jedinečnou vymožeností je schopnost spalovat odpad o vlhkosti až 65 %, což běžné kotle nezvládají. V jejich případě se musí nechat dřevní odpad před spalováním vyschnout. Takové řešení ale klade velké nároky na prostor a manipulaci, suší-li se přírodním procesem, nebo na energie, pokud by se palivo mělo vysoušet průmyslově.

Kotle jsou dodávány zákazníkům v úpravě na přání jako funkční celek. Po uvedení do provozu umí pracovat v automatickém režimu s občasným dohledem, protože jsou vybaveny elektronickým řízením a regulací s programovatelnou pamětí. Odpopelňovací šneky zajišťují odsun popela ze spalovací komory i výměníku. Kotle HDG COMPACT s velkou rezervou splňují náročné emisní limity, platné v Evropské unii a v České republice.

O dodávku paliva ze zásobníku se stará šnekový přikladač. Kotel je vybaven unikátním pohyblivým a vzduchem chlazeným roštem, na němž stupňovitě prohořívá palivo. To je velký rozdíl oproti kotlům klasické konstrukce, kde palivo ve spalovací komoře odhořívá z hromady. Při uvádění kotle do provozu je palivo zapáleno automaticky s využitím horkého vzduchu ohřívaného odporovou spirálou. V kotli lze provizorně spalovat i kusový odpad větších rozměrů. Ten se do spalovací komory vkládá bočními dveřmi. Bezpečnost provozu zajišťuje nouzový výměník tepla, montovaný do všech provedení kotlů.

Řídicí a regulační systém se umí postarat o automatický provoz, automatické zapalování paliva, automatické odpopelnění spalovací komory i výměníkové části. V takovém případě se provozovatel stará jen o přísun paliva a vynášení popela, podle intenzity provozu a výkonu jednou za dva dny až jednou za týden. Kyslíková lambda sonda optimalizuje spalování podle množství zbytkového kyslíku ve spalinách. Podle kyslíku a podle teploty výstupní vody je dávkováno palivo do spalovací komory a regulována dodávka vzduchu pro optimální proces hoření. Tímto způsobem lze plynule regulovat výkon kotle v rozmezí 30 až 100 % výkonu při vysoké účinnosti kotle kolem 90 % a s dostatečně nízkou hodnotou emisí.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
0.0/5 (0 hlasů)

Hodnocení článku

0.0/5 (0 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (1 celkem)

  • Václav Jánský: Topení Čtvrtek 16. Březen 2023 06:24
Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu