Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Téma měsíce

Současné i budoucí trendy v nábytkářském průmyslu - jak je vidí zástupci veletrhu Interzum 2011

Co přetrvá a co přijde v dalších letech … (zpravodajství z veletrhu Interzum 2011)

Současné i budoucí trendy v nábytkářském průmyslu - jak je vidí zástupci veletrhu Interzum 2011
Zdroj: Interzum 2011

Vysoká kvalita znásobená nejmodernější technologií je spojena s rostoucími nároky na design. Protože design se nepochybně odráží v dodaném výrobku a stává se tak důležitým rozlišovacím a konkurenčním kritériem. Demografický vývoj v průmyslových zemích nevede k přebytečným kapacitám, proto je dodavalský průmysl již nyní aktivní  v zahraničí. Boom v nově se rozvíjejících průmyslových zemích povede především k silnější mezinárodní poptávce. S tím jsou spojeny stále větší vzdálenosti mezi surovinami, polotovary a trhy. Logistická výzva, která ovlivní novou strukturu výrobních toků. A nejen to. Již dnes je znát, že k návštěvníkům Interzumu patří stále více architektů a projektantů. Vystavovatelé interzum 2011 to mají pod kontrolou. Jejich inovace se navíc rychle projeví v návrzích nábytku budoucnosti. Zákazníci jsou kritičtější a vybíravější. Mezinárodní dodavatelé pro nábytkový průmysl zaregistrovali a realizují nové nároky objektových obchodů a spotřebitelů v oblasti techniky, efektivního využití energií, komfortu a pohodlí. Se vší rozmanitostí trendů je představen důležitý vývoj. Trh nám ukáže, co zůstane a protagonisté nám ukazují, kam by mohla vést cesta.

Výchozí reklama

Co zůstává

Co přijde

Voštinové desky v opticky větších tloušťkách „Prázdná místa“: úspora nákladů za součásti nábytku (šrouby, vruty, nábytkové nohy) při zachování stejné pevnosti/stability nábytku.
   
Elektronické systémy otvírání zásuvek a výsuvů Dřevotřískové desky vyrobené z rychle rostoucích dřevin jako je bambus
   
Antibakteriální povrchové úpravy Odlehčené dřevotřískové desky
   
Výsuvy pro oboustranně otevírané zásuvky pro kuchyň Bio-materiály jako WPC* (Wood-Plastic-Composites)
   
Nerozbitné sklo s potiskem nebo s vkládanou výplní pro koupelny a kuchyně Venkovní materiály odolné povětrnostním vlivům
   
LED osvětlení v různých provedeních LED pásky jako součást elegantního designu
   
VOC-neutrální lepidla a laky Propagování značky v dodavatelském průmyslu
   
Plazma-technologie pro nábytkové hrany Koncepty „Cradle-to-cradle“**
   
Klima-regulující potahové materiály Uživatelsky ještě komfortnější nábytkové kování a výsuvy
   
Neobvyklé, exotické dýhy Dýhy pro zaoblené tvary
   
Dekorativní fólie imitující dřevo a přírodní kámen Dekorativní fólie s fototiskem
   
Ergonomicky tvarovatelné a prodyšné matrace Parkety a podlahy z masivního dřeva
   
Řezací stroje (s maximálním využitím materiálu) pro materiály z pěny a kůže s nízkou spotřebou energie „Emocionální zážitek“ spojený s otvíráním nábytkové zásuvky s výsuvem
   
  RFID řešení v průběhu celého řetězce tvorby hodnot
 
  Nanotechnologie pro zušlechtění povrchu nábytku
   
  "Omezená dávka jednoho": exkluzivita, omezené množství určitého dekoru
   
*Woodplastic® jsou výrobky z kompozitního materiálu na bázi dřeva a plastového polymeru, obecně nazývaného jako WPC (Wood-Plastic Composite). Tato technologie výroby byla vynalezena před více než patnácti lety v Severní Americe, kde se nyní stává standardem při stavbě venkovních podlah, teras, tzv. deckingu. Cílem a hlavní myšlenkou vývoje WPC bylo vytvoření dokonalého materiálu, který bude na jedné straně eliminovat veškeré nežádoucí vlastnosti dřeva (hniloba, plísně, napadení hmyzem, změna barevnosti, sesychání, kroucení, nerovnosti, třísky, negativní vliv slunce, mrazu, vody, apod.) a na druhé straně bude podtrhávat vizuální efekt dřevěného povrchu. WPC je tedy uměle vytvořené "dřevo", složené ze dvou třetin z kvalitní dřevité moučky doplněné polymerem, což poskytuje optimální poměr mezi těmito dvěma surovinami. A právě výrobní technologie materiálu WPC je základem extrémní životnosti a odolnosti vůči prakticky všem vlivům bez potřeby jakékoliv údržby.

**Hlavním cílem filozofie Cradle to Cradle (tedy doslova „od kolébky do kolébky“ jako protiklad běžného „od kolébky do hrobu“, tj. „cradle to grave“) je právě změnit náš přístup k navrhování a výrobě od toho stávajícího, který je jednosměrný, na přírodě vlastní, cyklický. McDonough a Braungart zdaleka nejsou klasickými ekology či environmentalisty, kteří by propagovali ideu omezování a recyklace. Naopak, filozofie cradle to cradle je založená na tom, že růst je správný a je třeba jej podporovat. Argumentují, že v přírodě je růst nejen dobrý, ale i zcela nezbytný. Klíčem je ale ten správný růst, jenž lze vytvořit jedině celkovou a absolutní změnou přístupu k navrhování (budov i výrobků). Namísto vytváření produktů spotřeby, které končí svůj život na skládkách, hlásají „waste equals food“, tedy „odpad rovná se potrava“. Místo regulace, která v zásadě říká „buďme méně špatní“ propagují heslo „buďme dobří“. Tedy změňme (postupně) celý náš přístup k produktům spotřeby i architektuře, a to již od návrhu. Kniha tyto postřehy obou autorů ukazuje skrz historický exkurz do kořenů průmyslové revoluce, komentáře ohledně vědy, přírody, architektury a společnosti a zajímavé příklady inovativních produktů, existujících obchodních strategií i staveb.
Zdroj: http://www.greenlab.cz/cs/clanky/michael-braungart-cradle-to-cradle-criteria-for-the-built-environment/

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Veletrh Interzum navštěvuji:

Celkem hlasovalo: 1894

Štítky

Veletrhy Interzum


Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu