Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Stroje

Ve víru inovací - ROJEK dřevoobráběcí stroje, a.s.: 90 let na trhu

Jeden z klíčových českých výrobců dřevoobráběcí techniky a tepelné techniky, ROJEK dřevoobráběcí stroje, a. s., letos na veletrhu WOOD-TEC 2011 prezentoval své aktivity ve znamení dvou významných výročí. Uběhlo již 90 let od založení firmy Josefem Rojkem (v roce 1921), ale také 20 let od znovuobnovení firmy v roce 1991 Mgr. Jiřím Rojkem, vnukem zakladatele.

Dnes rodinná akciová společnost navázala na tradici výroby klasických dřevoobráběcích strojů těžké litinové konstrukce a během posledních dvaceti let se stala příkladem úspěšného podnikání, které se rozvinulo na zdevastovaných základech socialisticky fungujícího znárodněného podniku. Firma byla obnovena v roce 1991 Mgr. Jiřím Rojkem. Dnes, po dvaceti letech, firma úspěšně prodává své výrobky na několika kontinentech v desítkách zemí.

Firma v současné době nabízí pro dřevoobrábění širokou nabídku lehkých dřevoobráběcích strojů a příslušenství, které jsou v nabídce pod zavedenou obchodní značkou KDR, což je převzatá značka znárodňovatele firmy. Výsledkem výroby pod touto značkou jsou formátovací pily, pásové pily, srovnávačky s protahovačkou a s dlabačkou, spodní frézky se spodním vřetenem, s naklápěcím vřetenem, kombinované pily s frézkou a pětikombinované stroje. Výrobky pod značkou KDR se řadí mezi stroje pro hobby účely a domácí použití.

Výchozí reklama

S dalšími programy seznamuje Evžen Rojek, výkonný ředitel firmy Rojek dřevoobráběcí stroje, a.s.: „Stroje pro poloprofesionální a profesionální použití jsou součástí programu Serie EURO7. To je nejvíce prodávaná kategorie námi nabízených strojů, určených pro řemeslníky. Celá tato řada produktů v programu Serie EURO7 byla pro letošní rok překonstruována, stroje jsou těžší, obsahují větší podíl litinových částí – nejdůležitější části strojů jsou už z litiny a nahrazují většinou svařované součásti. Ve spodní frézce tak například nalezneme litinový vřeteník, ve formátovacích pilách nalezneme stejnou mechaniku s litinovými díly, kde naklápíme všechny tyto díly na segmentech. Zlepšili jsme tak přesnost naklápění pilových kotoučů – hlavního a předřezového, a pochopitelně jsme tím zlepšili i přesnost řezu.“
Mezi produkty nacházíme pily v délkách řezu od 1,20 m do 3,20 m. Pily mají stoly různých délek, například pila PK 250A se chlubí stolem 1,20 m nebo 2,00 m. Formátovací pila PK 320A, která se nabízí s 2,0m posuvným hliníkovým stolem ve třech délkách – 2,00 m, 2,60m nebo 3,20 m, má nový posuvný hliníkový stůl šířky 360 mm. Použitá pilová mechanika spolu s mechanikou spodní frézky a naklápěcím vřetenem vstupuje do nejprodávanějšího modelu KPFN 300A, což je kombinovaná formátovací pila se spodní frézkou.
„Zde se dá upozornit na fakt, že tyto stroje nabízíme v nejvyšším komfortu, který se stal standardem pro tato jednotlivá provedení,“ říká Evžen Rojek. „Zachovali jsme počty nabízených typů strojů, ale snížili jsme počet jednotlivých provedení a nahradili jsme je provedením v nejvyšším standardu – všechny frézky obsahují naklápěcí vřetena, formátovací pily obsahují litinové mechaniky a dva motory ve standardu. Dříve byl pohon předřezu pouze od hlavního motoru, dnes jsou všude motory na předřez samostatně a ve standardu,“ objasňuje Evžen Rojek, výkonný ředitel společnosti. A hned pokračuje: „Vyrábíme větší počet dílců jednoho provedení – toho jsme docílili pomocí nové výrobní technologie, zavedené v podniku pomocí programu Inovace s dotací do výrobního procesu, takže vyrábíme dílce levněji. Navíc v rámci tzv. „Edice 90“ k 90. výročí založení firmy nabízíme výjimečné ceny k výjimečnému výročí.“
Kombinovaná formátovací pila se spodní frézkou může být povýšena o funkci srovnávací a tloušťkovací frézky a dlabačky – tak fungují pětioperační stroje KPSN 300A a KPSN 400A. Tyto srovnávací a tloušťkovací frézky jsou přepracované, s novou konstrukcí, mají odklápění na pravou stranu, na rozdíl od modelů původních. Litinové stoly jsou prodloužené – například u modelu MSP 415 na 1800 mm, čímž se docílilo zlepšení přesnosti obrábění při srovnávání. Řada Serie EURO7 obsahuje ještě pásové pily PP 480, PP600 a dlabačky VDA 316 a VDA 320.
Inovace letošního roku v této řadě kombinovaných strojů se promítla i do změny designu a barevného provedení. Celkově tedy stroje vypadají v designu 2011 zcela jinak než v letech předchozích. Filozofie konstrukce i provedení Serie EURO7 se ukazuje být úspěšná, protože dnes představuje největší podíl objemu prodeje na tuzemském trhu v segmentu dřevoobráběcích strojů.

INDUSTRY SERIE představuje výrobkovou řadu klasických DO strojů, která byla pro firmu Rojek historicky tradiční – stoly a součásti ze zákazníky vyžadované šedé litiny zůstávají zachovány, srovnávací frézky RFS 410 šíře 410 a 510 mm, tloušťkovací frézky šíře 520 a 630 mm – to jsou stroje RFT 520 a nový RFT 630 s novým uložením spodního tloušťkovacího a protahového stolu s uložením na čtyřech šroubech vedených tyčí. Dále řada INDUSTRY SERIE obsahuje srovnávací a tloušťkovací frézku SP 410, což je model s paralelně odklápěnými srovnávacími stoly a v šířce srovnávání 410 mm. Řada obsahuje ještě spodní frézku FS 550, která je těžkým klasickým dřevoobráběcím strojem pro výrobu oken a dveří, tolik oblíbeným mezi českými truhláři pro svou robustní konstrukci. Dobře prodávaným sortimentem jsou rovněž inovované formátovací pily PF 300L, PF 350 a PF 400S, které mají zcela novou litinovou desku mechaniky pily. Ve standardu jsou dva motory – jeden na předřezový kotouč a jeden na hlavní kotouč. Kompletní díl mechaniky je masivním odlitkem ze šedé litiny, je zde integrované odsávání kotoučů v litinovém koši. U typu formátovacích pil typu PF se ovládá předřezová jednotka z vnější strany stojanu. To je skutečně vyšší komfort obsluhy formátovacích pil oproti formátovacím pilám modelové řady PK ze série EURO. INDUSTRY SERIE ještě obsahuje čtyřstranné hoblovací a profilovací frézky.
Novou výrobní řadou je INDUSTRY PLUS, kterou tvoří standardní profesionální dřevoobráběcí stroje vyráběné ve spolupráci s firmou GRIGGIO. Jsou to stroje s vysokým komfortem obsluhy pro náročné zákazníky – pila UNICA má například řízené ovládání, řízené osy naklápění a zvedání kotoučů, řízenou předřezovou jednotku a řízený předřez. V programu jsou také kolíkovačky s různými počty vřeten – 21, 23, 27 či 35, které potřebují truhlářští výrobci k olepovačkám a formátovacím pilám. Firma ROJEK nabízí ještě spodní frézku T 45 I, která má vřeteno naklápěné v rozmezí ± 45°. Tento model vhodně doplňuje spodní frézku FS 550. V programu zaujme rovněž tloušťkovací frézka PSA 630, která má jiný způsob uložení spodního tloušťkovacího stolu a ovládání. Těmito stroji s komfortní obsluhou firma navazuje na výrobky INDUSTRY SERIE a vytáří tak širokou a komplexní nabídku.
„Pro zákazníky s vysokým stupněm technologické úrovně jsou k dispozici CNC obráběcí centra z produkce německé firmy HOMAG, kterou na českém trhu zastupujeme jako výhradní zástupce již čtvrtým rokem, vysvětluje Evžen Rojek. „Prodáváme obráběcí centra s pětiosou technologií – novinkou jsou například CNC centra Venture 316 nebo BMG 512. Nabízíme také profesionální olepovačky pro dvou a třísměnné provozy, určené pro sériové zatížení. Dále prodáváme olepovačky Ambition od firmy BRANDT v různém provedení, délce, způsobu obrábění hrany – prostě dokážeme nabídnout olepovačku přesně tak, jak zákazník potřebuje. Ve skupině HOMAG jsou také širokopásmové brusky BÜTFERING, které se nám daří uplatňovat v provozech pro specializované broušení. Podobně se na trhu prosazují i velkoplošné formátovací pily od firmy HOLZMA, CNC vertikální obráběcí centra WEEKE. Nabídku doplňují periferní zařízení – například zpětné dopravníky a nová generace lamelových lisů od firmy LIGMATECH, balicí stroje firmy CMB pro balení nábytkářských dílů, vertikální pily ELCON ve třech provedeních, které se od sebe liší velikostí a výkonem. Špičkovým produktem je kompaktní okenní úhlové centrum italské firmy COLOMBO ANGELO, jehož výkon a komfort obsluhy ocení výrobci oken.“

Nepřehlédnutelnou aktivitou firmy ROJEK je produkce tepelné techniky a příslušenství, kterou vyrábí již více než deset let. V bohatém sortimentu jsou zastoupeny kotle na spalování dřeva, na spalování hnědého a černého uhlí, truhlářských a pilařských odpadů, včetně pilin, hoblin a dřeva s vlhkostí dokonce převyšující 20 %.
Zplynovací kotle ROJEK KTP s procesem dvojího spalování ve výkonových řadách 20, 25, 30, 40, 49 a 80 kW umí spalovat palivové dřevo, krátké kusové dřevo, čerstvé piliny, vlhkou štěpku i ostatní vlhkou biomasu. Dalším alternativním palivem je hnědé a černé uhlí, přičemž jednotlivá paliva se mohou míchat.
Tyto kotle lze doplnit peletovými hořáky. S automatickým zásobníkem se vyrábí ve výkonových řadách 20, 25 nebo 30 kW. Automaty na pelety mohou spalovat bílou dřevěnou peletu o průměru 6 mm, ale i tyto kotle stejně jako kotle KTP se mohou provozovat v ručním režimu při možném spalování palivového dřeva, krátkého kusového dřeva, pilin, vlhké štěpky i ostatní vlhké biomasy.
Kotle KTP lze vybavit také retortovým hořákem, čímž vznikají automatické kotle typu ROJEK TKA, kde retortový hořák může podávat automatizovaně nejen čistou bílou peletu, ale i peletu s kůrou, agropeletu, obilí a uhlí Ořech 2. Ručně lze spalovat dřevo a hnědé i černé uhlí.
Mezi zákazníky jsou tyto kotle velmi oblíbené, protože jim i do budoucna nabízejí nezávislost při výběru paliva v širokém spektru možností. Jako doplňující položky v sortimentu tepelné techniky figurují drtiče dřevní hmoty a štípače polen.
Certifikované ekologické spalování u všech typů kotlů splňující přísné emisní limity a normy je naprostou samozřejmostí. O výhodnosti technického řešení, minimální provozní obsluze a dobrých parametrech kotlů přesvědčuje mimořádný zájem zákazníků, kteří s rostoucími cenami plynu a dalších paliv přecházejí opět na topení tuhými palivy.“
Novinkou na veletrhu WOOD-TEC 2011 v sekci tepelné techniky byl revoluční pyrolytický kotel PK ve výkonových řadách 20, 25 a 30 kW jmenovitého výkonu. Pro příští rok společnost ROJEK připravuje tyto kotle ve vyšších výkonech – 40, 49 a 60 kW. Pyrolytické kotle jsou výsledkem tříletého vlastního intenzivního vývoje. Hlavní výhodou kotlů je možnost spalování polenového dřeva o délce až 530 mm s naložením paliva až na 7 hodin a s účinností spalování kolem 90 %. Kotle jsou řízeny elektronickou ovládací jednotkou a spalinovým čidlem.

Závěr:

Výrobní program akciové společnosti ROJEK je tedy opravdu velmi bohatý. Každoroční inovace a rozšiřování sortimentu svědčí o úspěšné obchodní strategii rodinné firmy. Společnost s českými kořeny se dlouhodobě úspěšně rozvíjí a prosazuje i na zahraničních trzích prakticky po celém světě. Úspěch a sílu k další expanzi jí přejme, neboť vzešla z tuzemských zdrojů a umu šikovných českých řemeslníků.

(Petr Velfel)

ROJEK dřevoobráběcí stroje, a.s.
Masarykova 16
517 50 Častolovice

tel.: 494 339 125/129/131
fax: 494 322 701
e-mail: tprodej@rojek.cz

www.rojek.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu