Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Stroje

ROJEK: Novinky v roce 2012

Rodinná firma ROJEK působí na českém trhu již 91. rokem. Za dobu své existence se jí podařilo vybudovat si pevnou pozici nejen na českém, ale i na světovém trhu. Je to především proto, že její výrobky jsou spolehlivé s dlouhou životností. Navíc vedení společnosti je aktivní a stále přichází s novými myšlenkami. Tím posouvá svoji firmu stále kupředu.

Univerzální pyrolytický kotel ROJEK PK 25 na dřevo a uhlí
Zdroj: ROJEK dřevoobráběcí stroje, a.s.

Například během krátké doby se firmě podařilo vybudovat showroom (vzorkovnu) v Častolovicích. V Kostelci nad Orlicí má firma svoje nové školicí centrum a speciální místnost, kde jsou zapojeny kotle, o kterých se topenáři při školení učí. Topenáři se tady mohou školit nejen teoreticky, ale i prakticky – vyzkouší si, co se naučili přímo v praxi. Při seznámení se s výrobou kotlů mohou topenáři vidět při práci řadu moderních strojů a zařízení – NC nůžky, laser, NC ohraňovací lis, NC obráběcí stroje atd. Poznají celý postup výroby nejenom kotlů, ale i dřevoobráběcích strojů od řezání plechu laserem, přes robotizované sváření, zkoušku kotlových těles kapilární metodou a tlakování výsledných svařenců, montáž jednotlivých kotlů a strojů, až po balení a skladování hotových kotlů a dřevoobráběcích strojů.

Všechny výrobkové řady teplovodních kotlů ROJEK na tuhá paliva v návaznosti na nové legislativní požadavky a dřevoobráběcí stroje ROJEK bylo možno vidět například ve dnech 17. a 18. května 2012 ve výrobním závodě v Kostelci nad Orlicí a v sídle společnosti v Častolovicích, kde se konaly Jarní předváděcí dny. Další předváděcí dny se budou konat v termínu 15. – 26. října 2012 (kromě 20. a 21. října 2012).

Výchozí reklama

e-shop

Firemní novinkou je zprovozněný e-shop přímo na webových stránkách www.rojek.cz . Naleznete jej na úvodní straně firmy vpravo nahoře. Přes něj si můžete pohodlně objednávat výrobky přímo od stolu. Sezónně zde běží akce na kompletní sortiment lehkých dřevoobráběcích strojů značky KDR a některé stroje z řemeslnické řady EURO Serie 7. Zakoupit je můžete s výraznou slevou. Ceny, slevy a dárky ke strojům z řady KDR jsou přístupné ihned u detailu každého z výrobků přímo na těchto stránkách. Ceny a slevy k výrobkům z řady EURO Serie 7 jsou přístupné rovněž u detailu daného výrobku přímo na těchto stránkách, zobrazí se však pouze registrovaným a přihlášeným uživatelům e-shopu. Proto neváhejte a registrujte se. Registrace zabere minimum času – zejména stávajícím zákazníkům firmy ROJEK, kteří znají své zákaznické číslo, IČO nebo DIČ. Těm stačí pouze zkontrolovat a případně opravit data, která byla použita při předchozím obchodním styku.

 

Novinky tepelné techniky roku 2012

V nabídce společnosti ROJEK se objevily nové pyrolytické kotle ROJEK PK 20, 25 a 30, které jako palivo využívají dřevo, uhlí Ořech 1, dřevěné brikety. Mají horní plnění, což umožňuje plně využít 130 l velký objem komory nejen pro kusové dřevo s délkou polen až 53 cm, ale také pro menší kusové dřevo a dřevní odpad. Ideálně se v nich dá spalovat dřevní hmota z drtičů ROJEK DH 10 v podobě krátkého kusového dřeva. Dalším nově certifikovaným palivem pro kotle ROJEK PK je hnědé uhlí Ořech 1. Tímto se tyto pyrolytické kotle stávají univerzálními, neboť hnědé uhlí je stále více zajímavým palivem díky nízké ceně a široké dostupnosti na trhu.

 

Kotle ROJEK PK mají řadu dalších předností, které je třeba vyzdvihnout:

1)     Horní plnění kotle. Plnění nakládací (odhořívací) komory kotle je velmi jednoduché a rychlé, stačí odklopit horní přikládací dvířka.
2)     Větší objem nakládací (odhořívací) komory 130 dm3 (130 l) u řady PK 20 , 25, 30.
3)     Vysoká účinnost 87,7 – 90,1 %.
4)     Maximální délka polenového dřeva 530 mm pro všechny jmenovité výkony (vlhkost paliva do 20 %).
5)     Při jmenovitém výkonu mají delší dobu vyhoření spalovací komory – až 7 hodin dle výkonu kotle a typu palivového dřeva.
6)     Dalším certifikovaným palivem je hnědé uhlí Ořech 1 s dobou vyhoření spalovací komory až 10 – 12 hodin při jmenovitém výkonu a vlhkosti paliva do 15 %.
7)     Rychlý start kotlů je zajištěn větší plochou kotlového tělesa a výměníku, které jsou rovnoměrně vyplněny vodou o objemu98 l, což dává předpoklad i vyšší životnosti při použití silnějších plechů kotlového tělesa s tloušťkou5 mma celkovou vyšší hmotností kotle.
8)     Kotle obsahují méně keramických dílů než kotle obdobného typu.
9)     Čištění výměníku je snadné a to pomocí ovládací páky a čisticích spodních dvířek, které jsou přístupny z vnější strany, je možné volit pravé (standard) či levé provedení čisticí páky.
10) Kotle splňují Třídu 3 dle ČSN EN 303 - 5 na polenové dřevo a hnědé uhlí Ořech 1 .
11) Kotle jsou řízeny elektronickou ovládací jednotkou, kde regulace procesu hoření je řízena metodou zPID. Tato metoda využívá měření teploty vody v kotli a teploty spalin, a na základě toho reguluje otáčky ventilátoru. Práce ventilátoru je nepřetržitě řízená a jeho otáčky se mění podle aktuálně naměřených hodnot teploty ÚT, teploty spalin a dalších různých typů parametrů a jejich rozdílů vůči zadaným hodnotám. Použití tohoto typu regulace s čidlem teploty spalin, přináší úspory paliva do 13 %. Teplota ÚT je velice stabilní, což prodlužuje životnost výměníku (kotle). Kontrola teploty spalin snižuje emise prachu a škodlivých plynů. Tato regulace umožňuje využít pro ohřev vody větší množství energie, obsažené ve spalinách.

Společnost ROJEK uvádí na trh novou řadu pyrolytických kotlů ROJEK PK vyšších výkonů od 40 do 60 kW – a to PK 40, 49, 60, které budou dodávány postupně od září 2012. Technické parametry jsou obdobné jako výše uvedené, jen objem nakládací (odhořívací) komory bude 180 dm3 (180 l).

Nejznámější a nejprodávanější jsou však zatím univerzální zplynovací kotle ROJEK KTP 20, 25, 30, 40, 49 a 80. Jsou velmi oblíbené díky tomu, že mohou spalovat široký sortiment tuhých paliv, a to i s vlhkostí vyšší než 20 %. Na základě legislativních změn jsou nově kotle řady ROJEK KTP určeny ke spalování hnědého uhlí velikosti KOSTKA. Na toto palivo kotle řady ROJEK KTP splňují Třídu 3 dle ČSN EN 303-5. Dalším možným alternativním a praxí ověřeným palivem je palivové dřevo, krátké kusové dřevo, čerstvé piliny, vlhčí štěpky i ostatní vlhčí biomasa nebo černé uhlí (KOSTKA). Paliva je možné a doporučené míchat. To je umožněno originální konstrukcí ohniště kotle s využitím dvoustupňového spalování, kde dochází k dokonalému využití a vyhoření paliva. Spalování tohoto různorodého paliva nemá vliv na záruční podmínky kotle. Suché dřevo není podmínkou. Vyšší obsah vlhkosti má však vliv na výhřevnost paliva a výkon kotle.

Nadále platí, že teplovodní kotle řady ROJEK KTP do výkonu 49 kW na ruční přikládání lze velmi snadno a rychle doplnit o vysoce kvalitní peletové hořáky a zásobníky s podavači na čisté dřevěné pelety. Tím zákazník získá plně komfortní automatický teplovodní kotel na spalování jenom kvalitní bílé dřevěné pelety o průměru 6 – 8 mm. Kotel v automatickém režimu splňuje spalinově požadavky Třídy 3 dle ČSN EN 303 – 5 stejně jako kotel ROJEK KTP PELLET, ale pouze na garantované palivo. Další možností je zakoupení celého kompletu – jako automatický kotel ROJEK KTP PELLET 20, 25, 30.

Samostatnou skupinou produktů jsou automatické kotle ROJEK TKA 15, 25, 45 a 80 s retortovým hořákem na hnědé uhlí Ořech 2 nebo dřevěné pelety, které můžou být i horší jakosti, například s kůrou. Automatický provoz je velmi pohodlný a levný. Tyto kotle se dodávají i v provedení BIO, a to jenom v provedení na palivo dřevěné pelety.

Pro nízkoenergetické a pasivní domy lze v nabídce kotlů společnosti ROJEK nalézt automatické kotle s rozsahem výkonu 3,4 až 14,8 kW. Do této kategorie patří kotle ROJEK A 15 nebo ROJEK A 15U, které spalují dřevěné pelety nebo hnědé uhlí Ořech 2.

Všechny automatické kotle ROJEK splňují požadavky Třídy 3 dle ČSN EN 303 – 5.

Velmi žádaným produktem je drtič dřevní hmoty ROJEK DH 10. Je určen pro profesionální zpracování různé dřevní hmoty. Uplatní se při drcení větví až do průměru 8 –9 cm dle tvrdosti a čerstvosti dřeva po těžbě stromů v lesích, při likvidaci odpadového stavebního dřeva, pilařských odpadů, materiálu z prořezů parků, zahrad, stromořadí měst a obcí, z povodí řek atd. Takto vyrobené krátké kusové dřevo je totiž nejlevnějším palivem současnosti. Drtič se vyrábí v několika provedeních – a to s pytlováním, nebo bez pytlování. Je poháněn elektromotorem, spalovacím motorem, nebo přes kardan s přetěžovací spojkou přímo traktorem.

 

Dřevoobráběcí stroje

V sídle společnosti v Častolovicích můžete vidět vedle tepelné techniky také kompletní sortiment dřevoobráběcích strojů. Série EURO 7 obsahuje široké spektrum výrobků – srovnávací a tloušťkovací frézky, spodní frézky, kotoučové a formátovací pily, kombinované pily a frézky, kombinovaný pětioperační stroj, pásovou pilu, dlabačky, odsávače. Nabídka této série je určena především řemeslníkům.

Série INDUSTRY v modrobílém provedení zahrnuje srovnávací a tloušťkovací frézky, spodní frézky, formátovací pily, hoblovací a profilovací čtyřstranné frézky. Série INDUSTRY PLUS obsahuje NC formátovací pily (UNICA 350,400 a 500), spodní frézku T45I, tloušťkovací frézku, vertikální pily ELCON, kolíkovačku, dlabačku TRC/N, řetězovou dlabačku G450, horní frézku G800 a čtyřstrannou frézku G240. Řada strojů INDUSTRY je určena pro profesionální použití.

Firma ROJEK na území ČR reprezentuje a výhradně zastupuje německou skupinu HOMAG, která je dodavatelem vysoce produktivních dřevoobráběcích strojů pro řemeslníky i průmyslové výrobce.

O kompletní produkci dřevoobráběcích strojů jsme na našich stránkách již informovali zde.

Závěr

Podle našich aktuálních zjištění nejsou k dispozici informace o chystaných celorepublikových dotacích na podporu vytápění. Proto neztrácejte čas čekáním na nové dotace, ale raději si udělejte důslednou analýzu vašich nákladů na vytápění a ohřev vody. Dospějete-li k závěru, že budete potřebovat nový kotel, potom kontaktujte firmu ROJEK. Určitě nebudete litovat a všechny vyráběné kotle ROJEK již dnes splňují Třídu 3 dle ČSN EN 303 - 5. A možná si ke kotli pořídíte i některý z jejich dřevoobráběcích strojů, drtič dřevní hmoty DH 10 nebo štípače pro přípravu palivového dřeva.

 

ROJEK dřevoobráběcí stroje, a.s.
Masarykova 16
517 50 Častolovice
tel.: 494 339 125/129/131 tuzemský prodej
tel.: 494 339 134/144 tepelná technika
fax: 494 322 701
e-mail: tprodej@rojek.cz, tepelnatechnika@rojek.cz,
www.rojek.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu