Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Dřevěné legendy na hradě Svojanov prozatím neožily

Řezbáři si dali sraz na hradě, aby vytvořili pohyblivý obraz. Mělo se jednat o jednu z legend, která je se středověkým sídlem spjata.

Pavel Balcar - řezbář
Zdroj: Květa Korbářová

Místo toho však vzniklo jiné unikátní dílo. Jeho tématem je řezbářská dílna. Účelem projektu je představit zvídavým návštěvníkům, jak taková postavička z kusu lipového dřeva vlastně vzniká.

„Náš první vyřezávaný obraz ze Svojanova nese téma práce se dřevem. Je to vlastně nahlédnutí do řezbářské dílny," popsal budoucí oživený obraz Pavel Balcar. Ve skříňce tak nechybí chlapík s hoblíkem, jiní pracují s pilou, sekyrou, dlátem či kolovrátkem.
Zdroj: http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/drevene-legendy-na-hrade-svojanov-prozatim-neozily-20160727.html

Výchozí reklama

Celé dílo je zvláštní v tom, že půjde rozpohybovat. Princip je podobný jako u pohyblivých betlémů, ale časově náročnější. O prázdninách si tak mohou návštěvníci hradu prohlédnout lipovou dílnu bez možnosti ji „probudit k životu" pomocí kliky. Řezbáři si ji následně odvezou a vrátí se s ní na hrad až bude strojek plně plně funkční. Kdy se tak stane není prozatím jasné. Dílnou však příběh lipového dřeva na hradě nekončí. Do příštích řezbářských dnů se výtvarníci řádně seznámí s historií hradu, aby mohli oživit hradní pověsti. Není jasné, která bude první a nezbývá než se těšit například na Rašína prohánějícího se na ohnivém býkovi, či na hradní tržiště plné kupců.

Autor: Petr Šilar
Zdroj: svitavsky.denik.cz

 

Zoj: http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/drevene-legendy-na-hrade-svojanov-prozatim-neozily-20160727.html

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu