Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata » Soutěže

Machři roku: soutěž učňovských týmů upozorňuje na nepříznivý stav řemesel v ČR

Zvuky pracovních nástrojů, šum, hlasité povzbuzování i veliké soustředění. Tak vypadal netradiční den v areálu Střední odborné školy stavební a zahradnické na pražském Jarově. Na třicet týmů ze středních škol a učilišť se sjelo do Prahy ke klání pod názvem Machři roku, které pořádá již sedmým rokem společnost Česká hlava: jejím cílem je podpora řemeslných oborů.

7. ročník celostátního soutěžního klání učňovské mládeže MACHŘI ROKU
Zdroj: denik.cz

Letos se o trofeje, finanční odměny (v celkové výši 100 tisíc korun) a další věcné výhry utkali soutěžící dvou oborů – truhlář a malíř-natěrač. „Soutěž truhlářů ovládl tým ze Střední školy gastronomie 
a služeb v Nové Pace. Kategorii malířů vyhráli žáci ze Středního odborného učiliště stavebního z Plzně," říká Milota Kubíčková ze Společnosti Česká hlava. „Mezi tyto školy se rozdělí peněžní výhra s tím, že část zůstane samotným soutěžícím," doplňuje.
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/machri-roku-soutez-ucnovskych-tymu-upozornuje-na-nepriznivy-stav-remesel-v-cr-20151005.html

Výchozí reklama

„My jsme peníze využili na vybavení školy a koupi nářadí," říká odborný učitel ze Střední odborné školy z Bruntálu Stanislav Joachymstál, jehož tým zvítězil v jednom 
z dřívějších ročníků. Soutěž je podle něj prezentací toho, co už by žáci měli v rámci svého oboru běžně zvládat. Pro jeho svěřence je tato soutěž především příležitostí vyzkoušet si pracovat v týmu. „Důležité je správně si rozvrhnout práci, neboť jde o čas," říká soutěžící v kategorii truhlář Karel Železný.

Garanty soutěžních kategorií jsou odborníci přímo 
z praxe. Na letošním ročníku jimi byli zástupci Cechu malířů a natěračů a také soukromého sektoru.

Na školní půdě se projekt zaměřený na popularizaci řemesel konal vůbec poprvé, 
v předešlých letech se akce realizovaly na veřejných místech. Pomocí prezentace řemesel lze také přirozeně propojit učně s potencionálními zaměstnavateli.

Mladí končí 
na pracáku

„Oslovujeme vždy regionální firmy, aby na naší akci participovaly. Mohou si udělat přímo prezentační stánek a pojmout to jako náborovou akci," říká organizátorka 
s tím, že do projektů se firmy mohou zapojit mnoha způsoby, nejen finančně, ale například i po stránce technické dodáním materiálu, nominováním porotců a podobně. „Bohužel podpora není taková, jakou bychom potřebovali," doplňuje Kubíčková.

Cílem soutěže Machři roku je mimo jiné upozornit na nepříznivý vývoj učňovského školství a zájmu mládeže o řemesla. Podle statistik končí přes šedesát procent mladých lidí, kteří se rozhodnou naučit se nějakému řemeslu, po absolvování střední školy na úřadech práce.

Soutěžící truhlář pri práci na zadaném úkolu

Přitom přes sedmdesát procent firem trpí nedostatkem pracovníků v některých profesích (především ve strojírenských, stavebních a elektrotechnických oborech).

Podle učitelů je malý zájem například o tesařinu, která je na trhu práce velmi žádaná. Situaci učňovských oborů nezlepšuje ani samotný systém školství.

„Problém je především 
v nejednotném systému přijímacích zkoušek. Motivaci žáků nepomohlo ani zrušení povinné pracovní výchovy na základních školách," říká odborný učitel ze Středního odborného učiliště Hluboš u Příbrami Jiří Špindler.

Zdroj: www.denik.cz
Autor: Lenka Vaškovároj: http://www.denik.cz/z_domova/machri-roku-soutez-ucnovskych-tymu-upozornuje-na-nepriznivy-stav-remesel-v-cr-20151005.html

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu