Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » SUSO - soutěžní přehlídka řemesel

19. ročník projektu SUSO se blíží do svého finále

V současné době není mezi mladými zájem o studium řemesel. Veřejnost a firmy však šikovné řemeslníky potřebují. O tom nás může přesvědčit finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO, které se bude konat na veletrhu FOR ARCH ve dnech 15. – 18. září 2015. Že „Řemeslo je správná volba!“, motto 19. ročníku, se zde bude snažit dokázat 44 mladých řemeslníků z více než 20 škol z České republiky a Slovenska.

SUSO - nářadí DeWalt

„Letošní velkolepé finále jsme chtěli opět něčím zpestřit. Aby soutěžící nepoznali jen dřinu, ale měli i nějakou odměnu, tak jsme se rozhodli uspořádat v pátek 18. září v 15:30 autogramiádu mistra světa v kanoistice, Josefa Dostála. Ten vítězům také na závěr předá jejich trofeje. Věřím, že to bude soutěžící motivovat k větším výkonům,“ uvádí s úsměvem David Surmaj ze společnosti ABF, a.s. organizátora soutěže. Projekt SUSO představuje největší přehlídku řemesel na jedné ploše. Soutěžit zde bude 10 družstev truhlářů, 10 týmů zedníků, 4 kameníci a přibližně dalších 20 mladých studentů jiných oborů (lakýrníci, malíři, sklenáři, klempíři, parketáři atd.).

Výchozí reklama

Alarmující počet mladých řemeslníků

Projekt SUSO se snaží veřejnost upozornit na potřebu řemesla jako takového. „Sami cítíme, že se počty mladých studentů, kteří se chtějí věnovat řemeslům, rapidně snižují. Veřejnost často nechápe, že řemeslníky všichni potřebují. Od výrobců nástrojů, přes domácnosti až po stavební firmy. V praxi vidíme, že například zedníci v současné době mezi sebou téměř nemají konkurenci, proto má nyní řemeslo opravdu zlaté dno,“ říká Petr Tham ze společnosti Wienerberger, cihlářský průmysl.

Partneři soutěže poskytují soutěžícím technické zázemí

Mladí studenti truhlářského řemesla v soutěži porovnávají své teoretické znalosti a praktické dovednosti. A stejně jako studenti jsou důležití i partneři projektu, kteří do soutěže dodávají nové technologie a s tím i nové úkoly, s nimiž se musí studenti vypořádat. Vedle stálic na poli partnerů soutěže (Wienerberger cihlářský průmysl a.s., Heluz, cihlářský průmysl v.o.s.,XELLA CZ s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Mafell, DeWalt) v letošním ročníku pokračovaly například Dřevoobráběcí stroje HOUFEK nebo Ramia. Firma Houfek například v improvizované truhlárně prověří znalost mladých truhlářů, kteří s pomocí širokopásové brusky Buldog, hranové brusky HB 800 a dlabačky zhotoví interiérové stolky. „Projekt SUSO nám umožňuje vychovat mladé truhláře ještě na školách. Velkou výhodou je, že poznávají naše technologie v rámci výuky a příprav na soutěž SUSO, a my jim ukážeme technologie, se kterými se mezi truhláři zaručeně setkají,“ říká Tomáš Růžička ze společnosti Houfek, a.s.. Mladí zedníci se zase představí v disciplíně lepení lícových pásků, které jim poskytne generální partner Wienerberger cihlářský průmysl.

Hala 6 bude plná řemeslníků

Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO bude k vidění v Hale 6 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Prohlédnout si naživo řemeslo tak budou mít všichni příchozí, které projekt oslovil a které jeho výsledky zajímají.

Více informací naleznete na www.suso.cz.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce, která již 19 let probíhá v rámci doprovodných programů stavebních výstav a veletrhů, je společnost ABF, a.s. Finále Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO se koná vždy v Praze při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH.

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu