Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Odborná témata

Výroba nábytku / Truhlářství - Kompozitní materiály v nábytkové tvorbě

V nábytkové tvorbě vedle tradičních materiálů, jako je sklo, glazovaná keramika, smalt, mosaz, nerezová ocel či měď, využívá nových surovin, mezi které patří kompozitní materiály, které svými vlastnostmi ohromují.

Kompozitní materiály v nábytkové tvorbě - Corian

Co jsou kompozitní materiály?

Kompozitní materiály jsou materiálem budoucnosti. V zásadě se vyrábějí sloučením dvou či více rozdílných materiálů, které se liší svými fyzikálními i chemickými vlastnostmi. Jejich mechanickým spojením vzniká nová sloučenina, která tímto procesem získala jak umocněné vlastnosti svých jednotlivých složek, tak i vlastnosti zcela nové. Z takto vzniklých materiálů se kromě interiérových komponentů vyrábějí dokonce i konstrukce letadel či automobilů.

Konkrétně v domácnostech nebo v komerčních prostorách se využívají kompozitní syntetické materiály, dodávané pod různými komerčními názvy – Corian, HI-MACS, Kerrock, Silgranit nebo SolidStone. Těmto materiálům se někdy také říká „umělý kámen,“ protože jejich hlavní složku tvoří určitý druh přírodního minerálního prášku, který je sloučen s akrylovou pryskyřicí. Výše zmiňované materiály se liší právě poměrem a druhem jednotlivých složek. Pro své vynikající vlastnosti se využívají pro výrobu nábytku, kuchyňských desek, dřezů, van, umyvadel a dalších prvků.

 

Výchozí reklama

Vlastnosti Corianu

Corian byl vynalezen zhruba před padesáti lety americkou společností DuPont a na našem trhu se objevil jako jeden z prvních zástupců umělých kamenů. Vyrábí se z hydroxidu hlinitého, který se získává z bauxitu, a akrylátové pryskyřice. Výsledkem výrobní alchymie byl neobvykle pevný a tvárný materiál, který se distribuuje v deskách různých rozměrů, které se následně zpracovávají pro konkrétní účely a interiéry. Desky jsou velmi tvárné a nabízejí výrobcům a designerům širokou škálu možností tvarové úpravy. Lze je řezat, frézovat, dokonce i brousit. Při zpracování se s ním může pracovat podobně jako se dřevem. Lze ho libovolně ohýbat, řezat a lepit. Teplem ho můžeme vytvarovat do 2D a 3D objektů. Právě speciální technologií lepení a broušení zajišťuje u tohoto materiálu bezespárové spojování. Proto i sebevětší plochy či tělesa vypadají jakoby vyrobeny z jednoho kusu materiálu.

Tato bezespárovost má kromě estetického důvodu především výhodu v udržování čistoty a hygieny. Je tím anulován prostor pro usazování a bujení bakterií. Kapalina na takovémto neporézním a nenasákavém povrchu zůstává, a tím se dobře udržuje hygienicky nezávadným (nevznikají plísně). Této vlastnosti se například využívá v nemocnicích či laboratořích, kde se snaží docílit až aseptického prostředí. Corian je dokonce tak odolný, že z povrchu lze odstranit viry nebo radioaktivní látky dekontaminací. Pozor bychom si ale měli dát na dlouhodobé působení žíravin, které mohou zapříčinit změnu v barevnosti povrchu. Skvrny však lze opravit přebroušením či vyříznutím poškozené části a vlepením nového dílu.

Jeho tvrdost a houževnatost se projevuje i při nešetrném zacházení, kdy se nám na povrchu mohou objevit škrábance či vrypy. Ty lze lehce odstranit přebroušením a přeleštěním, aniž by se změnil vzhled a barevná celistvost plochy. Životnost Corianu není omezená, garantovaná záruka je deset let.

Corian není odolný jen vůči většině kyselin, ale i vůči tvorbě skvrn, působení UV záření a vysokých teplot. Krátkodobě odolává teplotám do 360 °C, dlouhodobě snese teplotu až 180 °C. Sluneční záření a povětrností vlivy působí na barevnost Corianu minimálně. V exteriéru se ho využívá při výrobě obkladů fasád a laviček. Jen dlouhodobé působení kyselých dešťů může zapříčinit mírné vyblednutí barvy, protože materiál neobsahuje těžké kovy, které by barvu dokonale fixovaly. Tomuto jevu lze ale lehce zabránit pravidelnou údržbou. Těžké kovy Corian neobsahuje proto, že je primárně určený do interiérů, kde by byly ze zdravotního hlediska nevhodné. Nejčastěji se s ním proto setkáme jako s materiálem na kuchyňské linky, dřezy, umyvadla apod. Je to netoxický a neutrální materiál, vhodný i pro alergiky.

Díky své nízké hořlavosti je Corian velmi bezpečný, je zařazen do třídy B1, i proto je vhodný do veřejných prostor, jako jsou školy, letiště či nádraží.

 

Atraktivní design

Výhodou materiálu jsou vysoké estetické a designové kvality. Corian je na rozdíl od opravdového kamene na dotek velmi příjemný a teplý, má vysokou barevnou variabilitu a dá se snadno formovat přesně na míru interiéru a zákazníka. Bezespárové spojení například umožňuje plynulý přechod  dřezu v pracovní desku, je možné nechat na míru vyrobit ergonomický stůl se stálým povrchem, který snese vysoké zatížení. Designově velmi vděčná je možnost vzorování, atraktivní je i možnost prosvícení tohoto materiálu. Technologie spojů umožňuje vytvořit loga, mozaiky, intarzie z různých barev, aniž by byl patrný spoj v místě barevného přechodu. Corian můžeme kombinovat i se dřevem, sklem, kovem a dokonce do jeho povrchu můžeme sublimovat fotografie a nápisy.

S umělým kamenem a jeho působivými vlastnostmi se můžete tedy setkat téměř kdekoli, neboť jde o skutečně velmi variabilní a designově vděčný materiál.

(S laskavým využitím podkladů a přístupu společnosti A.M.O.S. DESIGN zpracovali Pavla Hartmanová a Petr Velfel)

 

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu